Lyckas inte brygga en god kopp kaffe

Zulan

Member
Hej! Bor i skåne och uppskattar en lite starkare kopp kaffe. Har en wilfa 100b kvarn och en moccamaster kaffebryggare. Jag brygger bara 2 koppar per gång (4 koppar på maskinen). På grund av det rinner vattnet lite för snabbt igenom kaffet. Jag har märkt att det blir godare om jag gör fler koppar. Jag har därför gjort som så att jag har på droppstoppet en stund för att sen öppna flödet. Jag har nu provat mig fram massor med gånger men jag får bara helt enkelt inte till kaffet. Aningen är det surt som fan, eller så smakar det inget. Det är oftare surt än att det inte smakar något. På kvarnen har jag laborerat med finhetsgrad 16 till 32. Jag använder ungefär 30g kaffe (laborerar lite där med) och 4 koppar på maskinen är strax under 500g vatten. Jag har även laborerat med tiden jag har från det att jag sätter på maskinen till att jag öppnar flödet med droppbskyddet. 1-3 minuter. Nu har jag inte fått en god kopp kaffe på flera dagar. Provade även att byta ut bönorna från skånerost till Zoegas Mezzo, blev fullständigt smaklöst.

Jag känner att jag är inte ens nära att få till det. Någon som har ungefär samma maskiner och kan peka mig i rätt riktning hur man lyckas eller vad jag gör fel?
 

Zulan

Member
Hej! Tack för ditt svar. Jag har funderat på det. Det som talar emot är att jag faktiskt fått gott kaffe men det har varit med min gamla wilfa kvarn eller rent av färdigmalet. Jag köpte den nya wilfa kvarnen för bara någon dag sen. En av anledningarna till att jag köpte en ny var det ojämna resultatet, ibland var det bra, oftast inte. Jag har svårt att tro att vattnet varierar så mycket men känner samtidigt att har jag hållt på så här mycket kan jag lika bra fortsätta med att prova att filtrera vattnet. Frågan är, hur gör man det?
 

Jonken

Well-known member
Om du har hårt vatten (som större delen av Skåne) är filtrering i alla fall ett sätt att få kaffet att smaka mer. Men du kan också fortsätta att justera malningen finare och finare. Det kan skilja ganska många nummer mellan olika exemplar av den kvarnen. Vid en punkt blir det kontraproduktivt att mala fint, men fram till det kan du förvänta dig mer smak. Visuellt bör det se mer finmalet ut än med en konisk Wilfa.
 
Senast ändrad:

Björn

Well-known member
Jag har en Moccamaster och maler Skånerost eller Mollbergs blandning. Nu har jag just bytt kvarn, men bra blir det, både med den nya och den gamla. I samband med att jag bytte kvarn så skrev jag upp hur jag gör: Till fem koppar, enligt markeringen på vattenbehållaren, använder jag c:a 35 gram kaffe. Filtertratten är ställd i det halvöppna läget. Sedan mätte jag genomrinningstiden, från det att vattnet möter kaffepulvret till dess att det går från att rinna till att droppa ur tratten. Tiden för färdigmalet kaffe var fem minuter, för min gamla kvarn 5.20 minuter, sedan försökte jag finna motsvarande malgrad med nya kvarnen. Med den nya finner jag smaken något renare och klarare än med den gamla och har experimenterat med att mala något finare. Fyra koppar färdigmalet tager 4.15 minuter enligt mina anteckningar. Vad har du för genomrinningstider?

Hårt vatten tror jag inte att det beror på -- Zoégas är gjort för kalkhaltigt vatten, vilket jag även har här. MIn uppfattning är att Zoégas mörkrostade kaffen smakar bättre -- mustigare och mindre sura -- med hårt vatten än med mjukt. Vad har du för vatten? Vissa delar av Skåne som tidigare hade hårt vatten får väl nu för tiden mjukt vatten från någon småländsk sjö?
 

Zulan

Member
Jag blir så glad att höra att det inte bara är jag som nördar ner mig allt möjligt utan att det finns andra som Björn! Mollbergs har jag aldrig provat, det var ett bra tips. Ska köpa deras bönor och prova.

Jag såg en video på YT igår som sa att om man rör upp kaffet för mycket genom att exempelvis hälla vatten för kraftigt på kaffet kan det ge beska. Eftersom jag bara brygger 4 koppar har jag upplevt att vattnet får för lite kontakt med kaffet och därför har jag droppstoppet helt på. Jag har ibland snurrat runt lite lätt på kaffefilterhållaren för få ut mer kaffe i vattnet eftersom jag tycker att det annars blir lite platt. Men nu misstänker jag att jag gjort det för mycket. Så denna morgonen provade jag lite grövre malning, 28g kaffe till 4 koppar på moccamastern. Satte timer från det att jag satte på maskinen tills dess att jag öppnar droppskyddet till 2 minuter och snurrade väldigt lätt, snarare så att jag bara lät vattnet komma jämt över kaffet precis i början och sen lät jag det vara. ÄNTLIGEN ganska gott kaffe. Det finne en ton av lite beska i eftersmaken, men det är ändå otroligt mycket bättre än mina tidigare resultat. Samtidigt blev kaffet realtivt starkt, kanske för starkt.

Du använder 35gram kaffe till 5 koppar, jag använder 28g till 4. Det är exakt samma förhållande vatten/kaffe, så där är jag nog rätt på det.

Min moccamaster är så gammal att mellanläget på droppstoppet är väldigt svår att finna. Den ska ju hoppa i läget, men min har inget hopp, den är utsliten. Jag får nog köpa en ny filterhållare för en lösning kan vara just det läget.

Jag ska ta och kolla vad min genomrinningstid blir om man räknar så som du gör.

Utöver det här har jag som jag nämt en brita kanna på väg, jag hör av mig om hur det blev. Jag har även köpt en Hario V60 för att se om det kan bli bättre just om man ska göra bara en 1 eller 2 koppar samt en sån vattenkanna så man lättare kan hälla vattnet försiktigt på kaffet.

I vellinge får vi vattnet från vombsjön och enligt kommunen har vi 6Dh. Det säger mig ingenting faktiskt men efter en googling sägs det vara medelhårt vatten.
 

Jonken

Well-known member
Zoégas är gjort för kalkhaltigt vatten
Helsingborg har mjukare vatten än t.ex. Vellinge/Vombsjön. Men visst stämmer det att i alla fall skånerost är rostad så mörkt för att det ska smaka något med hårt vatten.. Jag skulle i alla fall påstå att något mjukare vatten ger smakrikare kaffe, även för mörkrost. (delvis för att syran känns mer, så det är såklart en smaksak)

Men nu misstänker jag att jag gjort det för mycket.
När du rör runt kaffet i filterhållaren ökar extraktionen, dvs. starkare kaffe. Ett bra sätt att få en platt bädd så att vattnet faktiskt har kontakt med allt. Rör man runt för mycket riskerar man främst att filtret sätter igen och att det rinner sakta.
 
Senast ändrad:

Zulan

Member
Ni kan numera kalla mig barista, mitt kaffe är hur gott som helst! :)

Precis bryggt en kopp med Brita filtrerat vatten. Jag borde kanske ha bryggt på exakt samma sätt som igår, om man ville se om brita gjorde någon skillnad men kommer brygga med filtrerat vatten från och med nu när jag ändå har kannan så det är inte så intressant just nu.

Jag ökade ett steg på malen till mer grovt, dvs 25 på maskinen. Tog 27g kaffe till 4an (strax under 500g) vatten. Satte igång timer på 2 minuter så fort jag satte igång moccamastern med droppfiltret på och efter 2 minuter fullt vattenflöde. Resultatet är mycket bra, inte surt och en behaglig låg nivå av beska där i bakgrunden. Koppen igår var stark, den hoppade på en eller hur man ska beskriva det, medans denna idag är mycket snällare. Kanske kan bli en bra mellanväg att ta lika mycket kaffe som igår eftersom jag maler ett hårstrå grövre. Jag är ganska förvånad över att ett gram hit och dit gör så stor skillnad, eller så är det brita....

Jag får ta och experimentera lite till men börjar undra hur mycket bättre kan det bli. Jag har köpt en sån där Hario v60, men den har inte kommit än. Ska bli spännande att jämföra men är nu rädd att det bara kommer ta tillbaka mig till ruta ett.
 

Björn

Well-known member
Helsingborg har mjukare vatten än t.ex. Vellinge/Vombsjön. Men visst stämmer det att i alla fall skånerost är rostad så mörkt för att det ska smaka något med hårt vatten.. Jag skulle i alla fall påstå att något mjukare vatten ger smakrikare kaffe, även för mörkrost. (delvis för att syran känns mer, så det är såklart en smaksak)

Jag menar inte att Skånerost (och Mollbergs blandning) smakar mer eller mindre med det ena eller andra vattnet, utan just att det smakar bättre med kalkrikt -- just på grund av lägre syra, tror jag. Som du säger är det förstås även en smaksak.
 

Björn

Well-known member
Jag ökade ett steg på malen till mer grovt, dvs 25 på maskinen. Tog 27g kaffe till 4an (strax under 500g) vatten. Satte igång timer på 2 minuter så fort jag satte igång moccamastern med droppfiltret på och efter 2 minuter fullt vattenflöde. Resultatet är mycket bra, inte surt och en behaglig låg nivå av beska där i bakgrunden. Koppen igår var stark, den hoppade på en eller hur man ska beskriva det, medans denna idag är mycket snällare. Kanske kan bli en bra mellanväg att ta lika mycket kaffe som igår eftersom jag maler ett hårstrå grövre. Jag är ganska förvånad över att ett gram hit och dit gör så stor skillnad, eller så är det brita....
Jag har alltid fått sämre resultat när jag experimenterat med att hålla tratten stängd ett tag i början, men å andra sidan fungerar min halvöppna inställning. :) Att hålla stängt i början för att sedan öppna helt är kanske en bra kompromiss, men du skulle nog tjäna på att skaffa en ny tratt.

Hur som helst, får jag gratulera till de goda resultaten!
 

Zulan

Member
Jag har alltid fått sämre resultat när jag experimenterat med att hålla tratten stängd ett tag i början, men å andra sidan fungerar min halvöppna inställning. :) Att hålla stängt i början för att sedan öppna helt är kanske en bra kompromiss, men du skulle nog tjäna på att skaffa en ny tratt.

Hur som helst, får jag gratulera till de goda resultaten!
Jag tackar, jo, jag skulle nog vilja prova med halvöppet så jag ska försöka hitta en sådan som reservdel någonstans.
 

Zulan

Member
Köpte en ny filterhållare där halvöppningen fungerade. Råkade mala kaffet ganska fint, glömde att ändra inställningen men fick ett väldigt gott kaffe! Det är säkert så att man ska mala det lite finare än om man låter vattnet vara tillsammans med kaffet i 2 minuter som jag gjorde tidigare.

Jag exprementerar även med min Hario V60 och nu börjar det faktiskt bli bra både med Hario och med moccamastern :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,663
Inlägg
155,695
Medlemmar
19,363
Senaste medlemmen
IsseBisse
Topp