Litet projekt för att hålla koll på rostning och kaffet

TheYeehawPuppy

Active member
Tjena gänget!

Jag skaffade för några månader sedan en kafferost (från en av er :) ) och har roat mig med att lära mig en ny pusselbit i kaffenörderiet. Vill dela med mig av mitt lilla projekt för likasinnade, då min frus intresse är minst sagt...svalt :p

Det är verkligen ett nytt intresse och något att sätta sig in i – att lära sig om bönor, temperaturer, lyssna efter "first crack", ta tid och hålla koll på när jag rostade bönorna. Jag kom ofta på mig själv under rosten med att glömma skriva ner tiden eller notera skillnader i min rostprofil, för att två veckor senare ha noll koll på vad jag drack.

Jag har varit föräldraledig och har spenderat dotterns naps med att lära mig koda lite bättre. Under den tiden har jag haft ett litet projekt där jag har skapat ett "Roast Information Management"-system, där jag kan fylla i information under rosten och sedan märka min batch med ett ID. Det har varit ett roligt projekt och nu har jag en alfa-version som jag har börjat testa. Bifogar lite bilder, data där är lite blandat mellan påhittad och riktig tillsvidare.

Funktionaliteten är ett inventeringssystem för mina rostade batcher och när de rostades (och kan drickas), en process för själva rosten för att notera "FC", temperaturen i min Gene Cafe samt temperaturinställningar och såklart sluttid. Lite annat kul jag har lekt med är möjligheten att ställa två batcher mot varandra för att kunna svara på frågor som "Hm, denna var inte lika god som förra batchen. Vad var skillnaden mellan dem?". Samt lite andra smågrejer.


Lite kul att få dela och bolla med er, så här är lite frågor :)
  • Är det någon annan som har haft samma utmaning som jag?
  • Hur håller ni koll på era rostningar?
  • Vad dokumenterar ni?
  • Någon som har idéer för vidareutveckling eller lite feedback?
 

Bilagor

  • Detail_view.png
    Detail_view.png
    61.2 KB · Visningar: 18
  • inventory.png
    inventory.png
    65.3 KB · Visningar: 18
  • new batch.png
    new batch.png
    24.1 KB · Visningar: 18
  • new roast process.png
    new roast process.png
    18 KB · Visningar: 16
  • vs view.png
    vs view.png
    43.4 KB · Visningar: 18

Jonken

Well-known member
Moderator
För det mesta använder jag Artisan, som underlättar en hel del - men då vill man helst ha en rost med sonder inuti trumman.

Jag antecknar ofta på en liten lapp vid sidan av också, praktisk att lägga i påse/burk med bönorna. Den innehåller exakt vikt innan och efter, för att få viktförlust. För mig är det kanske den viktigaste indikeringen för vad det blev för resultat. Noterar gärna tid och temperatur för FC, development time (dvs. räknat från FC) och hur många grader temperaturen steg efter FC.

Nu är väl en Gene Café ganska begränsad vad gäller data, så temperatur kanske inte är lika intressant i ditt fall. Som du är inne på är det mycket som händer och det kan vara värt att hålla sina anteckningar ganska enkla ändå, för att slippa att det blir för mycket pill. Om du gör temperatur-justeringar under rostningen däremot tror jag att det är en bra idé att försöka få med de i din graf.

Osäker på om det gäller din rost, men ett generellt tips för små maskiner är att börja med högre temperatur än man kanske tror att man bör. Du kan kanske komma undan med att kräma på med max (250C?), så länge det inte leder till uppenbara defekter (med varmluft kan det bli märkbart mörkare yta med ljus kärna - ta en kniv och se efter hur bra värmen trängt in i några bönor). Man behöver pröva sig fram eftersom det beror på råkaffet - t.ex. kanske du behöver lägre temperatur för bönor som växt på låg höjd, bärtorkat etc.

när de rostades (och kan drickas)
Testa att dricka direkt efter kylning vetja. För mig är det en av fördelarna med att rosta själv, att få följa hur den utvecklas även innan och under vilan.
 

TheYeehawPuppy

Active member
Inser att jag inte vet hur man citerar som du gör Jonken! Hoppas det blir tydligt ändå.

Hade gärna använt Artisan om det hade funkat med Gene café! Får bli en framtida dröm :)

Tackar för input! Kommer lägga till:
Viktförlust, temp vid FC (tid finns), development time och delta temp från FC! Tänker att det inte spelar så stor roll om rosten, mäter fel temperatur, handlar ju lika mycket om att få nörda runt :D

Gällande dricka direkt efter rostning. Vet att jag läste om det här någon gång. Att kanske inte espresso passar så bra men en pour-over? Ibland är jag och nallar på bönorna lite för tidigt under utvecklingen. Men brukar inte vara lika gott!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Markera texten du vill citera och tryck 'Svara'.

Skulle rekommendera koppning, eller åtminstone immersion av något slag. Gasen som är kvar i bönorna ställer till det både för pour over och särskilt för espresso - men det går om man vill ;) tips är lång pre-infusion (30s) eller blomning (2min). Chansen för att det ska vara värt att nalla är såvitt jag vet större första dagen än nästkommande.

Sen finns det andra metoder, som att låta det malda kaffet lufta en stund eller till och med trycksätta med lustgas, som på WBC.
 

TheYeehawPuppy

Active member
Haha, ska testa immersion och samt en lång Bloom och se om det kan vara något!

Resten Jonken, trycksätta med lustgas, herregud vad du nördar på. Vem ÄR du? 😂 fantastiskt
 

basiecally

Well-known member
Var det Eiermann som trycksatte med lustgas? Han pratar om kväve i klippet. Intressant fenomen, att han lyckas press ut koldioxiden med en annan gas. Om kvävet tar koldioxidens plats borde man väl få samma effekt fast med kvävgasbubblor? Kanske blir ännu lenare crema, som en Guinness? :)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Om man ska vara petig använde han nog ren kvävgas, men säger att det går bra med dikväveoxid (lustgas) också. Det är inte omöjligt att den ger ett litet smakbidrag - aningen sött. Det var fallet när jag använde det till halvdant "nitrokaffe". Lättare att få tag på och går att använda riskfritt i en vanlig gräddsifon, men som han nämner i videon är det en växthusgas - så allmänt bra att undvika.
 

piphalu

Well-known member
Om man ska vara petig använde han nog ren kvävgas, men säger att det går bra med dikväveoxid (lustgas) också. Det är inte omöjligt att den ger ett litet smakbidrag - aningen sött. Det var fallet när jag använde det till halvdant "nitrokaffe". Lättare att få tag på och går att använda riskfritt i en vanlig gräddsifon, men som han nämner i videon är det en växthusgas - så allmänt bra att undvika.
Kul med combon av kaffe och lustgas ;) man blir ju både "pigg och glad" tror att jag har hört detta uttalande när man tittar på skidor.
 

basiecally

Well-known member
Om man ska vara petig använde han nog ren kvävgas, men säger att det går bra med dikväveoxid (lustgas) också. Det är inte omöjligt att den ger ett litet smakbidrag - aningen sött. Det var fallet när jag använde det till halvdant "nitrokaffe". Lättare att få tag på och går att använda riskfritt i en vanlig gräddsifon, men som han nämner i videon är det en växthusgas - så allmänt bra att undvika.
Får erkänna att jag inte tittade på alla 70+ minuterna. Kom inte längre än att jag såg hans beskrivning av sin rutin. Väldigt kreativt iaf! Svårt att åstadkomma med en Quest dock, ska nog till en Ikawa :).
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,213
Inlägg
159,778
Medlemmar
19,750
Senaste medlemmen
CurtisThuct
Topp