Level up!

lindq

Member
Hej.

Jag har kört en enkel Rancilio Silvia under många år, men vid senaste besöket hos kaffemaskinsdoktorn konstaterade de att den inte längre var värd att lägga pengar på. Det blir ett bra tillfälle att åtgärda det jag saknat; möjlighet att göra kaffe och skumma mjölk i snabb takt efter varandra (eller samtidigt). Men här har jag ingen större koll. Ska man leta efter maskin med dubbla värmare, eller värmeväxlare? Vad är viktigt eller oviktigt?
Jag vill ha en ganska enkel maskin, driftssäker, viktigare med enkelhet än att kunna kontrollera varenda detalj men tillräckligt mycket kontroll för att kunna få riktigt bra kaffe. Snygg, men det är ju subjektivt (hellre krom/rostfritt och svart än något annat). Gör inget om den bygger på djupet.
Billig (gissar på runt eller en bit över 10.000).

Coffeema föreslog en Bellezza Chiara, men jag har inte läst något direkt om maskinen. Och det känns läskigt med en tysk maskin.

Så, hit me! Har ni några tips (på läsning, tester eller bara maskiner direkt)?
 

Jonken

Well-known member
Om du var nöjd med en Silvia i många år utan att modda den tror jag att du kommer bli störtnöjd med en Nuova Simonelli Oscar II, mest maskin för pengarna i alla fall

Om du vill gå ett steg längre skulle jag titta på Lelit Mara X eller Lelit Elizabeth som prisvärda alternativ.

Bellezza lär vara samma tillverkare som Profitec/ECM - välkända för tysk kvalité så inget att vara rädd för, men det finns billigare alternativ som presterar lika bra eller bättre.
 

lindq

Member
Stort tack för svaret.

Som alltid får man mer frågor ju mer man lär sig. Oscar II ser ju enkel ut, men jag inser att SÅ enkel verkar fel. En knapp tar ju bort möjligheten att nörda ner i hantverket. :)
Enkelheten handlar snarare om "inte för många tekniska moment" (tex att vänta medan ångfunktionen värmer upp, eller flusha mellan funktionerna) snarare än "bara en knapp som gör allt".

Sedan strömmar fler krav in från resten av hushållet. Bra skum, och inte för lång tid att värma upp, tar det mer än 15 min från start av maskinen tills man har kaffet i handen är det en show-stopper. Vi gör sällan mer än 3-4 koppar på raken, så storproduktion är inte ett krav.
Tyst gång är ett plus.

För Lelit är ju MaraX snyggare än Elizabeth (eller snarare, mer av vad just jag söker), rattar och spakar är snyggare än knappar (ett påstående jag lär ångra när den ska torkas ren).

Det enda starka argumentet för Belezza är att den lokala kaffeverkstaden säljer den, så därför lätt att fixa eventuella reparationer och reservdelar. Några förslag på andra billigare och bättre alternativ?

Annars funderar jag på skillnaden mellan dubbelkokare och värmeväxlare. Och vibrations- eller rotationspump när det gäller både livslängd och ljudvolym. Och hur mycket och vad ger E61?

Generellt är enkel konstruktion = få saker som kan gå sönder = hög driftssäkerhet ett stort plus.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Om du vill ha en enkel, snygg och driftsäker maskin som klarar av ett par espresso/mjölkdrinkar inom 15min från kall och dessutom stillar begäret efter ett hantverk tycker jag att du ska kolla in Pavoni Europiccola. Ingen pump som låter och kostar inte mycket.
 

lindq

Member
Right, lite mer kunnig och därmed med ytterligare frågor. Jag har tittat igenom en bunt YouTube-klipp och läst och nu vill jag självklart ha alla finesser på allt. Dubbelkokare verkade fräckt men onödigt eftersom en värmeväxlare ger precis samma fördelar. Så om jag såg till att det fanns en E61:a borde jag vara hemma.

Trodde jag, tills jag insåg att uppvärmningstiderna för dessa handlade om mellan 25 och 45 minuter. Jag blir inte helt klar på om det är värmeväxlingsdelen eller E61:an som driver denna tid, men är det så att dessa maskiner alla har så lång tid för uppvärmning?
 

depalma

Member
Skulle svara ja på det, mer eller mindre lika på alla. Det är tiden det tar för E61 bryggruppen att bli helt varm.
 

lindq

Member
OK, ett nytt varv med lite mer klar målbild, och något tydligare frågor.

Pga ffa uppvärmningstid är det en dubbelkokare jag söker. Jag förutsätter att den ska ha en PID för temperaturstabiliteten, kunna göra pre-infusion. Jag vill också kunna få varmvatten ur den (eftersom jag gör Americano många gånger och vill inte ha två maskiner för att göra en dryck) men även en hygglig mjölkskummare (av samma anledning som varmvatten). Kan den värma kopparna är det ett plus, men inget krav. Den ska ha tillräckligt mycket knappar och rattar man kan ändra temperaturer och tryck för att jag ska kunna jobba mig fram till den perfekta koppen, men ändå kunna vara tillräckligt enkel (om man inte bryr sig om detaljerna) för att andra i hushållet ska kunna "bara få en kopp kaffe". Jag kommer knappast att modda den.

Den ska så klart vara snygg (subjektivt) eftersom den tar en viktig plats i köket. Storleken är mindre viktig.

Slutligen, jag funderar på möjligheterna att serva den. En maskin för 15.000 (som är min gräns) slänger man ju inte bara om den krånglar; så finns det reservdelar och till och med någon (i Göteborg) som kan göra service?



Jag har trillat ner på tre modeller som i olika grad uppfyller mina krav, på pappret i alla fall. Alla tre är OK, tyvärr mindre spakar och mer knappar än jag drömmer om, men det får jag acceptera.
* Profitec pro 300. Verkar bara säljas i Stockholm (Kaffecompagniet) (dvs funderingar om det blir problem med service). Utseendemässigt lite klumpig enligt bilderna, men OK.
* Lelit Elizabeth. Samma fundering om försäljning och service. Verkar vara tystare (enligt deras egen beskrivning) vilket ju är ett plus.
* Sage Dual boiler. Dark-horsen i sammanhannget. Mer en consumer- än en prosumer-produkt. Den enda jag kan klämma på innan köp, har alla finesser men inte gjord för att tex kunna ändra OPV-tryck mm.

Så, har jag missat någon maskin som borde finnas med? Har ni någon feedback på vilken som är bra, eller om någon av dem är olämplig för mig?
 

depalma

Member
Rancilio Silvia Pro är ju också en Dual Boiler i "rätt" prisklass. Många är ju nöjda med dessa, har dock själv aldrig provat någon.
Stor community bakom osv. Säljs väl också på betydligt fler ställen.
 

Jonken

Well-known member
Uppvärmningstiden är densamma och beror på andra faktorer, som hur gruppen ser ut. En värmeväxlare i hemma-miljö behöver spolas konstant för att reglera temperaturen. Lite enklare än temperatur-surfning med Silvian men ändå bökigt och svårt att veta riktigt vad det blir för temperatur om man inte har en termometer i gruppen. Lelit Mara X är ett undantag som kompenserar med hjälp av sensor i gruppen, men i stort är det ganska bökigt.
 

lindq

Member
Jag trodde att uppvärmningen hade mycket att göra med att H/X-maskinerna vill man han med en E61:a, och då får man en god klump metall som ska hinna värmas upp genom hela, medan för dubbelkokarna räcker det med en PID för att få temperaturstabilitet. Eller har jag dragit ologiska slutsatser?

Angående de olika alternativen på dubbelkokare (om någon är intresserad av min progress) så har jag nu klämt på en Sage och den var mindre plastig än jag befarade. Utan större diskussion kunde jag få den för 12.000 (I Göteborg, om någon är intresserad så berättar jag gärna var) men jag har ändå en vag känsla av att det kommer bli problem om man vill försöka reparera eller serva den. Så den har jag släppt.
Eftersom jag just lämnat en gammal Silvia (enkelkokare) vill jag nog ha något annat än en Silvia Pro.

Så just nu återstår Profitec 300 och Lelit Elizabeth. På pappret är det inte mycket som skiljer (Profitecen saknar pre-infusion, Leliten har ingen riktigt bra manuell mode även om jag gillar den borstade looken). Jag undrar om det kanske kommer avgöras på servicebarhet. I Göteborg finns en (eller flera) ställen som säljer och servar Profitec. Jag har inte hittat någon annan än Kaffecompagniet i Stockholm som hanterar Lelit, varken försäljning eller service. Så jag kan inte klämma på maskinen innan köp, och jag kommer få problem om den behöver repareras.

(Jag kan kanske göra vissa reparationer själv, jag är mer orolig över felsökning och smidig tillgång på rätt reservdelar.)
 

depalma

Member
Jag trodde att uppvärmningen hade mycket att göra med att H/X-maskinerna vill man han med en E61:a, och då får man en god klump metall som ska hinna värmas upp genom hela, medan för dubbelkokarna räcker det med en PID för att få temperaturstabilitet. Eller har jag dragit ologiska slutsatser?

Uppvärmningstiden för E61 har inget med H/X att göra. Det är just principen för hur E61 fungerar.
E61 gruppen finns i alla möjliga konfigurationer. Single boiler, H/X och Dual boiler osv.
 

lindq

Member
Efter ett besök på Kaffelabbet står det nu en Profitec PRO 300 på köksbänken. Tack för all feedback.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,652
Medlemmar
19,354
Senaste medlemmen
EMJ
Topp