Lagom Casa?

fjädern

Member
Hej allihopa!

Just nu har jag en DF54, parad med en Cafelat Robot och en Bambino Plus, och funderar på att uppgradera min kvarn pga att kaffet stänker överallt och vill prova något bättre. Jag är sugen på att uppgradera till en Lagom Casa, mest för att den är snygg, verkar ha ett bra arbetsflöde och håller högre kvalitet än min nuvarande kvarn.

Jag har också kikat på Niche Zero eftersom den ofta rekommenderas. Men jag lutar ändå mer mot Casa eftersom jag tycker den ser bättre ut, verkar ha lägre retention, och känns lite nyare.

Men jag är osäker – är casa ett bra köp för någon som mest dricker medium‑mörkt rostade bönor?
 

basiecally

Well-known member
Om du vill byta kvarn för att det stänker överallt när du brygger finns det nog billigare sätt att börja felsöka på. Smakar kaffet bra?
 

fjädern

Member
Om du vill byta kvarn för att det stänker överallt när du brygger finns det nog billigare sätt att börja felsöka på. Smakar kaffet bra?
Det är sant! Tänkte mest att det förmodligen var ett problem på billigare modeller och var sugen på att smaka kaffe från bättre kvarn. Kaffet smakar gott när det väl är färdigt :)
 

uni

Active member
Skulle gissa på att du får ut ungefär det man kan få ut från medium-mörkt rostade bönor med den kvarnen du har nu.

Niche Zero var en trailblazer när den kom och tack vare den kvarnen med koniska malskivor har vi den boom vi har nu men det är inte en kvarn att lägga de pengarna på som den kostar idag skulle jag säga. Det sagt så är det en fantastisk kvarn som du skulle vara väldigt nöjd med om du hade en! Enkel att diala in, hålla ren och fortfarande väldigt snygg.

Lagom Casa har Mizen 65 koniska malskivor som absolut kan presentera medium och mörkrostat kaffe väl.
SSP HU är ett exempel på platta malkskivor som borde passa din smak.

Det beror lite på vad du är ute efter i koppen, när det gäller medium och mörkrostat är många väldigt känsliga för mouthfeel, att det ska vara krämigt och så. Då är SSP HU ett starkare alternativ medans Mizen 65 lyfter fram smaker på ett fantastiskt sätt.

Lagom är fruktansvärt snygg men det finns många plattformar (kvarnar) som kan använda de malskivor som borde passa dig bäst. Välkommen till djungeln av kvarnar och malskivor, här är det livat med åsikter och tankar!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det finns de som verkar tycka att kvarnen spelar mindre roll för mörkare bönor. Även om skillnaden kanske inte är lika extrem som den kan vara för ljusrost (särskilt när vi pratar om espresso) håller jag generellt inte med om den premissen. Kollar vi bakåt är det uppenbart att fixeringen vid kvarnar började långt innan ljusrost blev vanligt.

Jag har ingen egen erfarenhet av Casa, men med antagandet att de ursprungliga 48MS tillhör samma familj som 1zpresso K osv. hade jag inte utgått ifrån att de är som bäst för mellan-mörkt. Fokus på koniskt vs. platt är lite olycklig eftersom det i slutändan främst handlar om det specifika malverket. 65CL kan mycket möjligt lämpa sig bättre.

DF64 gen 2 och DF54 ryktas dra åt samma håll som SSP HU. Baserat på DLC-versionen av DF-skivorna och ett första intryck av 64mm SSP HU skulle jag säga att mellanrost är det som de gör bäst. Mörkrost blir inte lika fylligt som t.ex. med Niche Zero. Min personliga favorit för mörkrostad espresso är SSP LS, åtminstone för lite renare/sötare mörkrost.
 

uni

Active member
Medium/mörkrostat kaffe är lättlösligare än mer ljusrostat och bönerna har samtidigt tappat mer integritet. det gör att kvarnen/malskivorna är mer förlåtande ju mörkare man går.

Samtidigt kan man söka klarhet/smaktoner som choklad, karamell et c bland de mörka tonerna men då kostar det oftast den munkänslan som många som dricker medium/mörkt gillar. Det blir en tradeoff.

Nu börjar det komma förslag på malskivor och kvarnar, det är alltid en smaksak men hoppas du får lite uppslag iaf fjädern.
 

fjädern

Member
Ja Lagom Casa kanske inte är bästa valet för mig då även om den är snygg. Vad är SSP HU och SSP LS? Gissar att det är malskivor.

Finns det någon bra butik i eu/sverige som säljer df64 gen 2 samt olika malskivor?
 

uni

Active member
Ja Lagom Casa kanske inte är bästa valet för mig då även om den är snygg. Vad är SSP HU och SSP LS? Gissar att det är malskivor.

Finns det någon bra butik i eu/sverige som säljer df64 gen 2 samt olika malskivor?
Sorry, för in-nördad i all "lingo" med kaffe. Stämmer bra, SSP är en malskive-tillverkare från Korea (http://www.sspgrind.com/?ckattempt=1). Förmodligen den bästa även om det börjar komma konkurrens om det nu.

Jonken delar bra länkar här ovan!

Nuförtiden kan man egentligen se kvarnen som en plattform för olika malskivor, kvarnarna i sig har blivit så bra.
 

fjädern

Member
Tack för alla tips och info om olika malskivor!

Jag har läst på om df kvarnarna nu och det verkar som om det släppts en df54 gen 2... med bättre design på plasma generatorn, och jag har gen 1.

Det lutar mot att jag uppgraderar till en df64v gen 2 istället och provar lite olika malskivor i den. Verkar dock fortfarande behöva göras RDT men fattar det som att det oftast behövs på flat burr kvarnar
 

basiecally

Well-known member
Jag har också en DF64V. Trevlig kvarn. Saknar inte heller plasman. Den genererar dessutom ozon, vilket man kanske inte vill ha i köket.
 

uni

Active member
RDT är förutom att det håller kvarnen något renare faktiskt bra för extraktionen tydligen. Minns att Hoffmann eller Hedrick kollat upp det, man behövde spruta på mer vatten än vanligt dock.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det stämmer att det kan finnas oväntade fördelar med RDT enligt begränsad forskning. Om jag minns rätt fick både Hoffmann och Hedrick förhands-info från Hendon.



Som nämns beror det antagligen ganska mycket på vilken kvarn man använder. Jag kom fram till att jag föredrog resultaten inkl. RDT med Sculptor 078 för filterkaffe och har kört med det sen dess fastän att varken den eller 064(S) egentligen behöver det för att slippa stök.

Med DF64V gen 1 är RDT ett måste för att den ska vara renlig.. Men, likt många handkvarnar eller ringen till Sculptor-kvarnarna kan man dra nytta av statiskt elektricitet för att separera ut en del damm och silverskinn istället om man föredrar det. Har inte gjort den jämförelsen med DF64V eftersom jag inte har tålamod för att borsta rent så ofta ;)
 

basiecally

Well-known member
Ozon låter inte bra. Varför gör den det? Är det bara DF64V gen 1 som gör det?
Det är plasmageneratorn som skapar ozon. Den joniserar luften i utkastet så att joner kan binda till de laddade kaffepartiklarna så att de inte söker sig till andra ytor pga statisk elektricitet. En biprodukt av joniserad luft är ozon.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Är det bara DF64V gen 1 som gör det?

För att förtydliga är det t.ex. DF54, DF64 gen 2, DF64V gen 2 och Ode gen 2 som har jonisator - DF64V gen 1 har det inte.
Sen hur mycket man behöver oroa sig över det hela är väl en annan fråga. Vi vet att ozon är dåligt, men samtidigt bör det handla om ytterst liten mängd. För mig är det varken något jag söker upp eller aktivt undviker (annat än att själva implementeringen kan vara ganska dålig, t.ex. om damm tillåts samlas på stift som DF64 gen 2 och första versionen av DF54. Hittar du rätt i djungeln? :D)
 

eobet

Member
Har beställt en Lagom P80 vilket är en uppdatering från deras P64 som tydligen också har sådant där plasma, för de som önskar se på fler alternativ...
 
  • Like
Reactions: uni

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,213
Inlägg
159,778
Medlemmar
19,750
Senaste medlemmen
CurtisThuct
Topp