Koppning - blanda runt


Jonken

Well-known member
Tycker ni också att koppning kan bli lite svagt eller blaskigt?

Det vanliga förfarandet är att röra runt 'skorpan' försiktigt ett bestämt antal gånger efter cirka fyra minuter och skumma av. De grova, tunga partiklarna är då mättade med vatten och sjunker snabbt till botten. Det tar några minuter till innan de små lätta partiklarna som var fångade i skorpan hinner ikapp:

IMG_20220306_150838~2.jpg

Jag tror att det var i Raymond Feil - Coffee Roasting Made Simple som jag läste om att blanda runt från botten upp istället. Boken bjuder inte på så många andra intressanta bitar men såhär ser det ut efter samma tid när man gör på det viset:

IMG_20220315_161005_1~2.jpg

Det kanske inte syns så bra på bild men vätskan ovanför sumpen är betydligt grumligare och bjuder på både mer kropp och smak. Det finns en liten risk att få ut otrevliga smaker på köpet och jag tror inte att det är någon bra idé för mörkrostade bönor, men tycker att det är ett bra alternativ att ha. Hur brukar ni göra?

Som ett sidospår illustrerar det här också varför ytan på filterkaffes sump inte är en bra indikation på hur mycket 'fines' man får med sin kvarn eller inställning på den - det beror i stor grad på hur man häller / blandar runt det hela.
 
Senast ändrad:

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag brukar blanda runt 2-3 gånger med skeden ganska djupt för att få lite snurr på kaffebädden i botten. Likt denna filmen där Trish Rothgeb koppar kaffe:

Så här är nog det vanligaste sättet att röra runt och enligt SCA:s riktlinjer. Men man ser ju att en del också rör runt väldigt försiktigt vid ytan.
 

awol

Well-known member
Jag har bara kört den "försiktiga" metoden, har inte reflekterat så mycket över den biten av processen. Ska testa att blanda runt mer rejält nästa gång, tack för tipset.
 

Forumstatistik

Trådar
14,016
Inlägg
150,550
Medlemmar
18,793
Senaste medlemmen
assisttrading
Topp