Kombokvarn för nybörjare

basiecally

Well-known member
Hej!

Det var ett tag sen jag köpte min DF64 och jag är fortsatt nöjd med den. Har därför inte hållit så bra koll på entry-level single dose kvarnar för espresso och brygg.

Nu har en familjemedlem tänkt sig att ge sig in på specialkaffe och vill köpa en kvarn som klarar både espresso och brygg. Gärna för en så liten budget som möjligt. Handkvarn är ju top of mind men jag tror att det är en elektrisk som är intressant.

Vad har hänt på marknaden för de här kvarnarna senaste två åren? Har sett Sculptor diskuteras, den verkar ha gått upp i pris till 5k sen kickstartern. Fellow Ode har ju använts till espresso men verkar vara svår att ställa ekakt för det? En annan familjemedlem har en Eureka Mignon Specialita för espresso och de har ju sin ”Filtro” med men tänker mig att det skulle vara hopplöst att ställa om mellan brygg och espresso med deras snäckväxelsystem.

Nån som har nån dark horse att föreslå? Finns det nåt nytt under solen?
 

plind

Well-known member

Den här kanske. Dock inte jättebillig.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Fellow Ode går att göra steglös, där är motorn det största problemet.
Om man har lite krav på bryggkaffet blir det inte mycket billigare än en DF64* med uppgraderade skivor.

Nu har jag inte provat Varia, men skulle tippa på att det blir lite mer kompromiss. Tror att jag hade varit mer benägen att prova (kommande) Lagom Casa då. Varia har förresten också en intressant kvarn på g: VS6 (men man kan anta att den blir dyrare).

I alla fall, för lite mindre budget kommer man lindrigare undan med en handkvarn. Kanske en Kingrinder K6 (om brygg är prio) eller K2 (om espresson är lite viktigare) med möjlighet att använda skruvdragare?

En Pietro Pro Brew kan tävla med SSP MP för både brygg och espresso om det är ljusrost som är tanken, fast den kräver desto mer möda att använda. Då kompromissar man i alla fall inte med smaken.
 

basiecally

Well-known member
Tack för tips! Efter att ha läst lite folk som jämfört Varia med DF64 så verkar det vara en ganska trevlig kvarn! Jag drar ju själv mer åt platta malverk och möjligheten att uppgradera, men Varian ska ha möjlighet till lägre RPM är ex Niche Zero. Så enl rapporter ska den lägga sig smakmässigt nånstans mellan NZ och DF64. Inte klassiskt konisk profil rel. till hastigheten på malverket.
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp