Kanalbildning runt pucken?


basiecally

Well-known member
Hej!

Höll på att få fnatt i morse när jag skulle justera in malningsgrad för Garants ekologiska espresso, som jag brukar använda för mjölkdrycker. Började där jag var senast, vilket gick lite fort. Inte så konstigt eftersom det var en dryg vecka sen jag bryggde det kaffet senast. Ställde min DF64 0,3 steg finare och fick en bra tid med välsmakande espresso på 1:2. Skulle sen göra om det, ändrade ingenting, och kaffet bara vällde fram redan vid 2 bar (har gruppmanometer).

Gjorde nog åtta skott till, varierade dos, malstorlek både finare och grövre. Varierade mellan att mala direkt i PF och i kopp för att sen tippa över. Alltid WDT. Drog också ner min flow control något, även om maskinen inte ens orkade upp i de 9bar som OPVn är inställd på med FCn öppen. Redan vid bryggstart vid ca 2bar så har jag ett stadigt flöde, utan så mycket crema.

Till sist provade jag att spraya toppen av pucken med vatten innan bryggning och det var nog det enda som gjorde någon slags skillnad.

Allt talar för att det är kanalbildning som är problemet. Även utseendet på på det nakna PF under bryggning. Oftast som en högflödes”gejser” snarare än ett enstaka sprut men även sprut har förekommit. Tittar jag på pucken efteråt ser den allt som oftast fin ut, även om den ibland ser ut att ha en märklig lutning som inte fanns där när jag tampade. De få gånger det syns hål efter en kanal har de varit precis i ytterkanten mot korgen. Ska även nämnas att jag alltid spolar gruppen innan bryggning tills den slutar fräsa, min Isomac Mondiale HX blir snabbt het.

Jag kör 18g i en 20g max-korg från IMS. Min Motta 58mm tamper passade dåligt i den så jag svarvade själv ett 58,5mm huvud av mässing till den. Nu är det VÄLDIGT bra passform på den, så pass bra att jag får ett rejält undertryck och får vara väldigt försiktig för att kanterna inte ska ta skada på pucken när jag lyfter ut den.

Passar min tamper FÖR tight? Borde jag lägga till lite mer rondör på kanten på tampern för att få mer tryck utåt mot kanterna? Är det nån annan variabel jag missar här?
 

Bilagor

  • 51C6CFF5-6917-4F76-9152-71572BCD7C3B.jpeg
    51C6CFF5-6917-4F76-9152-71572BCD7C3B.jpeg
    1.3 MB · Visningar: 5
  • F8ECC211-E9C8-4BF2-A64D-CAF5D7438DA6.jpeg
    F8ECC211-E9C8-4BF2-A64D-CAF5D7438DA6.jpeg
    948.9 KB · Visningar: 5

Jonken

Well-known member
Passar min tamper FÖR tight?

En del tillverkare fasar in tampern för att minska problem med undertryck. Ett exempel: https://pullman.coffee/our-products/pullman-made-products/barista-tamper-bigstep-base

Här finns en annan lösning och förslag på något du kan prova:

Jag har bara använt IMS litegrann, men med konkurrenten VST är det i vanliga fall bäst att inte dosera mindre än vad korgen är avsedd för - annars kan man bli tvungen att mala galet fint. Du kan antagligen lösa problemet snabbt med en gammaldags korg som är mer förlåtande för t.ex. gamla bönor.
 

basiecally

Well-known member
Hmm. Tror jag ska svarva huvudet på min tamper lite mer konisk. Känns ju ändå bra att ha ett sidostopp som hindrar från att man "muterar"(?) för mycket. Men det låter precis som problemet jag har. Mina skott fyller alltid i från kanten inåt. Tack för tipset!
 

Jonken

Well-known member
Å andra sidan är det naturligt att skotten fyller ifrån kanten, eftersom det inte finns några hål längst ut. Unifilter erbjuder en bättre, men hemskt dyr lösning på det :LOL:
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Länge sedan jag bryggde espresso... Men då var ofta gammalt kaffe något som var väldigt svårjobbat. Det låter som det kan vara boven i det här dramat också? Allt annat verkar ju stämma mer än väl 🙂.
 

basiecally

Well-known member
Gjorde ett nytt försök med andra bönor idag, du hade rätt Henrik! Även om bönorna jag köpte från Big Lake visade sig vara rostade i slutet av maj så var det en helt annan upplevelse jmf med Garantbönorna. De måste varit ett halvår gamla, minst.

Fint flöde, inga kanaler. Men testade det där mutationstekniken, gick att göra någon grad eller så med min tamper som den är.

Tack för tipsen! Jag har lärt mig nånting nytt.
 
Senast ändrad:

Mayhem

Well-known member
Men testade det där mutationstekniken, gick att göra någon grad eller så med min tamper som den är.
Ehh… Ingen aning om det finns ett svenskt ord, men det engelska ordet du avser är med all säkerhet nutation.

 

basiecally

Well-known member
Kul att höra av dig Mayhem!

Haha! Whoops. Säkerligen. Fattade ärligt talat inte alls hur det skulle ha med nån slags mutation att göra :). Nu har jag lärt mig en grej till!
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Gjorde ett nytt försök med andra bönor idag, du hade rätt Henrik! Även om bönorna jag köpte från Big Lake visade sig vara rostade i slutet av maj så var det en helt annan upplevelse jmf med Garantbönorna. De måste varit ett halvår gamla, minst.

Fint flöde, inga kanaler. Men testade det där mutationstekniken, gick att göra någon grad eller så med min tamper som den är.

Tack för tipsen! Jag har lärt mig nånting nytt.
Toppen! Ja, färskhet ska man inte underskatta :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,013
Inlägg
150,539
Medlemmar
18,791
Senaste medlemmen
Newman
Topp