Kaleido Sniper M1 kafferost


Jag har köpt en Kaleido Sniper M1 och precis börjat rosta på den i går. Det var inte så lätt... Det är många beslut som ska fattas på mina tveksamma bedömningar. Jag har mycket att lära mig så det ska bli intressant. Det är en trevlig liten maskin så bortsett från kapacitetsångesten som alltid pushar på för större grejor, har det nog varit rätt köp. Är det någon annan som har Kaleido här och vill dela med sig av sina erfarenheter?

IMG_20220612_173511.jpg
 

Jonken

Well-known member
Fin, är det fortfarande som en batmobil (nu dolt) under?

Kan rekommendera Scott Raos böcker för att få lite idéer hur man kan rosta.
 
Sidorna är fasta på den här men går enligt manualen att skruva av för rengöring. Jag kan tänka mig att den inre konstruktionen är mer eller mindre den samma. Alla skal trillar ner i lådan så jag hoppas inte behöva öppna den så mycket.

Jag lär passera USA i Juli på grund av arbetet så jag kanske kan beställa böckerna för leverans till vår agent.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Ser ut som en trevlig kafferost. Vad tycker du har varit svårast med kafferostningen? 🙂

Vad var anledningen till att du köpte just denna rost?
 
Det svåraste är att reglera värmen efter first crack för att hamna rätt i slutet. Vid första rostningen drog jag nog ner för snabbt så den låg länge vid 180 grader. Vid andra försöket så satte jag upp temperatur bör-värdet till 215 grader, från 190 grader som jag använde vid förvärmningen, för att få en lite mörkare rostning. Det känns som ett högre bör-värde efter vändningen ger mig mer spelrum att reglera med %-reglaget för värmen. Bättre med 100 % på en högre temperatur så att jag inte slår i "taket" vid 190 grader. Det ska bli spännande att prova kaffet och se om det är drickbart.

Jag valde egentligen mellan Bocaboca 250, Genecafe, Sandbox R1 och Kaffelogic 7e. Sandbox hittade jag bara i England med risk för tull och moms och Kaffelogic i Tyskland där den var slutsåld. Mot slutet lutade jag mest åt Genecafe men blev tipsad om M1 på Reddit. Jag har sett några av de större Kaleidomaskinerna på Youtube och tycker att de verkar vettiga och funktionella i designen. De större maskinerna ser kanske lite väl futuristiska ut men att enkelt kunna öppna upp för rengöring är ju bra. Så långt räckte dock inte pengarna, i alla fall inte om jag skulle ta den äktenskapliga lyckan i beaktande...
 
Nej tyvärr inte. Jag vill inte pilla loss dom. Måtten står inte i manualen heller. Jag utgår från att det är en standard PT-100 eller thermocoupler men när det gäller konsumentgrejor kan man aldrig vara säker. Jag hoppas att det är standardkomponenter så att de är lättare att ersätta om de går sönder. Deras kundservice har varit mycket bra att ha att ha och göra med. Bra kommunikation etc så jag är inte så orolig. Håller bara tempgivarna standardmått borde det gå att få tag på liknande i Europa.

1655138772366.png
 

Jonken

Well-known member
Ser ut som att BT kan vara en rejält tjock TC i (vanligast är typ K TC) om det är samma som i den här videon för en av de större modellerna:

Tänkte att 190 lät lågt, men det beror ju på sonden och i det här fallet antar jag att du menar ET med bör-värde.
Du kan kalibrera dig mot temperatur vid FC i Sweet Marias fina bildguide, men 215 verkar inte orimligt om du vill gå förbi ljusrost.

Däremot tycker jag att det verkar tvivelaktigt att förlita sig på ett bör-värde för ET (om jag förstått hur du kontrollerat rätt), som man kan se i videon skenar BT mot slutet. Att det sker så långt innan FC kan kanske förklaras av att värmen kommer från ett IR-element (som är lite speciellt - ju mörkare bönorna blir desto lättare får de att absorbera värmen). Jag vet inte om dippen i ET efter hans FC är manuell/avsiktlig men kan tänka mig att det är fukten som frigörs när bönorna poppar som kyler luften och att rosten inte hinner tillbaka till bör-värdet innan han når sin måltemperatur för BT.

kaleido_artisan.png

Scott Rao är delvis känd för att sprida teorin om att BT inte bör skena utan att "Rate of Rise" (RoR) alltid ska sjunka som jag försökt illustrera ovan. Jag kan inte svära på att det stämmer, men det verkar onekligen som en bra idé - särskilt om man vill rosta mörkt men ändå bevara så mycket smak som möjligt.

För att åstadkomma det underlättar det att börja hett och sen sänka successivt. I min (mer traditionella trum-)rost börjar jag redan vid DE, sen i alla fall ytterligare två sänkningar (i mitt fall ofta t.ex. 165 & 175C BT, men jag har tunn sond). FC är lite knepigt, ibland är det bra att höja värmen en kort stund innan för att knuffa över tröskeln så att säga, men det beror mycket på vilka bönor man använder. Ofta behövs ytterligare en liten sänkning efter FC.

Fördelen med att du inte rostar så stora satser är att det går åt mindre bönor att pricka in sig. Sänker man t.ex. för mycket kan det bli rätt taskig smak om man försöker rädda med mer värme i efterhand. Det underlättar mycket att alltid köra med samma satsstorlek, gärna rosta vindskyddat (kanske inte osar så mycket om du har den inne med en slang ut?) och försöka börja på samma värde som innan för ET och BT (om man inte vill ändra just på starten).

Tror jag blandade ihop Kaleido M1 med M2, de har nog alltid sett ut som de gör. Verkligen nätt liten rost, M1 är mindre än Quest M3 enligt spec.
 
Ser ut som att BT kan vara en rejält tjock TC i (vanligast är typ K TC) om det är samma som i den här videon för en av de större modellerna:

Tänkte att 190 lät lågt, men det beror ju på sonden och i det här fallet antar jag att du menar ET med bör-värde.
Du kan kalibrera dig mot temperatur vid FC i Sweet Marias fina bildguide, men 215 verkar inte orimligt om du vill gå förbi ljusrost.

Däremot tycker jag att det verkar tvivelaktigt att förlita sig på ett bör-värde för ET (om jag förstått hur du kontrollerat rätt), som man kan se i videon skenar BT mot slutet. Att det sker så långt innan FC kan kanske förklaras av att värmen kommer från ett IR-element (som är lite speciellt - ju mörkare bönorna blir desto lättare får de att absorbera värmen). Jag vet inte om dippen i ET efter hans FC är manuell/avsiktlig men kan tänka mig att det är fukten som frigörs när bönorna poppar som kyler luften och att rosten inte hinner tillbaka till bör-värdet innan han når sin måltemperatur för BT.

Visa bilaga 8243

Scott Rao är delvis känd för att sprida teorin om att BT inte bör skena utan att "Rate of Rise" (RoR) alltid ska sjunka som jag försökt illustrera ovan. Jag kan inte svära på att det stämmer, men det verkar onekligen som en bra idé - särskilt om man vill rosta mörkt men ändå bevara så mycket smak som möjligt.

För att åstadkomma det underlättar det att börja hett och sen sänka successivt. I min (mer traditionella trum-)rost börjar jag redan vid DE, sen i alla fall ytterligare två sänkningar (i mitt fall ofta t.ex. 165 & 175C BT, men jag har tunn sond). FC är lite knepigt, ibland är det bra att höja värmen en kort stund innan för att knuffa över tröskeln så att säga, men det beror mycket på vilka bönor man använder. Ofta behövs ytterligare en liten sänkning efter FC.

Fördelen med att du inte rostar så stora satser är att det går åt mindre bönor att pricka in sig. Sänker man t.ex. för mycket kan det bli rätt taskig smak om man försöker rädda med mer värme i efterhand. Det underlättar mycket att alltid köra med samma satsstorlek, gärna rosta vindskyddat (kanske inte osar så mycket om du har den inne med en slang ut?) och försöka börja på samma värde som innan för ET och BT (om man inte vill ändra just på starten).

Tror jag blandade ihop Kaleido M1 med M2, de har nog alltid sett ut som de gör. Verkligen nätt liten rost, M1 är mindre än Quest M3 enligt spec.
Tack så hemskt mycket. Det är alldeles för sent/tidigt för att gå igenom det här nu men jag kommer definitivt att göra det imorgon! Jag räknar med att det kommer att ta ett tag att lära sig men det är det som är det roliga. Jag uppskattar verkligen din hjälp.

M1 är en nätt liten maskin men väger som ett bilbatteri. Inte mycket plast i den.
 
Ser ut som att BT kan vara en rejält tjock TC i (vanligast är typ K TC) om det är samma som i den här videon för en av de större modellerna:

Tänkte att 190 lät lågt, men det beror ju på sonden och i det här fallet antar jag att du menar ET med bör-värde.
Du kan kalibrera dig mot temperatur vid FC i Sweet Marias fina bildguide, men 215 verkar inte orimligt om du vill gå förbi ljusrost.

Däremot tycker jag att det verkar tvivelaktigt att förlita sig på ett bör-värde för ET (om jag förstått hur du kontrollerat rätt), som man kan se i videon skenar BT mot slutet. Att det sker så långt innan FC kan kanske förklaras av att värmen kommer från ett IR-element (som är lite speciellt - ju mörkare bönorna blir desto lättare får de att absorbera värmen). Jag vet inte om dippen i ET efter hans FC är manuell/avsiktlig men kan tänka mig att det är fukten som frigörs när bönorna poppar som kyler luften och att rosten inte hinner tillbaka till bör-värdet innan han når sin måltemperatur för BT.

Visa bilaga 8243

Scott Rao är delvis känd för att sprida teorin om att BT inte bör skena utan att "Rate of Rise" (RoR) alltid ska sjunka som jag försökt illustrera ovan. Jag kan inte svära på att det stämmer, men det verkar onekligen som en bra idé - särskilt om man vill rosta mörkt men ändå bevara så mycket smak som möjligt.

För att åstadkomma det underlättar det att börja hett och sen sänka successivt. I min (mer traditionella trum-)rost börjar jag redan vid DE, sen i alla fall ytterligare två sänkningar (i mitt fall ofta t.ex. 165 & 175C BT, men jag har tunn sond). FC är lite knepigt, ibland är det bra att höja värmen en kort stund innan för att knuffa över tröskeln så att säga, men det beror mycket på vilka bönor man använder. Ofta behövs ytterligare en liten sänkning efter FC.

Fördelen med att du inte rostar så stora satser är att det går åt mindre bönor att pricka in sig. Sänker man t.ex. för mycket kan det bli rätt taskig smak om man försöker rädda med mer värme i efterhand. Det underlättar mycket att alltid köra med samma satsstorlek, gärna rosta vindskyddat (kanske inte osar så mycket om du har den inne med en slang ut?) och försöka börja på samma värde som innan för ET och BT (om man inte vill ändra just på starten).

Tror jag blandade ihop Kaleido M1 med M2, de har nog alltid sett ut som de gör. Verkligen nätt liten rost, M1 är mindre än Quest M3 enligt spec.
Tack för de bra referenserna. Jag har det lite annorlunda än videon från Singapore. Han har en M10 Pro med Artisan och jag har fattigmansversionen av M1 utan Artisan. Jag har två temperaturinställningar. En ren temperatur och en som är 0-100%. Jag sätter den på 190 C för förvärmningen. Första rosten lät jag den stå kvar där och andra höjde jag till 215 C. Sedan kan jag även styra fläktar etc men det använde jag mest för att kyla bönorna och rosten med.

Jag undrar hur dom räknar procenten... Det kan vara % av strömstyrka, effekt, inknappad max temperatur eller max temperatur. Nästa gång jag rostar tror jag att jag ska öka temperaturinställningen rejält till 240-250 C och 100% efter vändningen och sedan reglera med procenten så att jag får en fin och flack kurva. Kanske 40-50% när temperaturen börjar klättra och sänka succesivt för att se hur den reagerar. Jag vill inte slå i taket på 190 C som är förvärmningstemperaturen. Jag siktar på någonting mellan mellanrost och mörkrost, så jag kommer nog att fördärva en del bönor innan jag hittar rätt. Måste fokusera mer på böntemperaturen nästa gång.

Jag ska skaffa ett litet bord på IKEA och sätta i pannrummet tror jag. En kort metallslang till ventilationsgallret där, borde ta hand om röken.
 

Jonken

Well-known member
Vad blir skillnaden av att räkna procent av strömstyrka eller effekt? Hade trott att det borde ge samma resultat, men när jag använt wattmätare med min rost (som har ett reglage för ampere) visar den ~300W för 2,4A och ~1000W för 4,8A :unsure:

Skulle i alla fall tro att man kontrollerar elementet direkt, men om det är så att den sänker automatiskt när ET når önskad temperatur mitt under rostning blir det såklart frustrerande.

Lite fler bilder för att förstå vad som ligger bakom några problem man kan stöta på: https://www.home-barista.com/roasting/coffee-roasting-defects-pictorial-t13587.html
 
Jag tänkte nog på tillförd ström och avgiven effekt när jag skrev det men det kan ju så klart vara tillförd effekt också och då borde procenten bli samma som för strömstyrkan tycker jag, utan att ha räknat på det.

Det var en mycket bra sida med rostdefekter. Jag lade ett bokmärke på den. Det blir till att titta på bönorna jag rostade i Söndags i morgon för att se hur många fel jag hittar. Jag kan tänka mig att första omgången hade behövt mer värme. Det är dock drickbart.
 

Forumstatistik

Trådar
14,018
Inlägg
150,553
Medlemmar
18,794
Senaste medlemmen
Newbie_me
Topp