Kaffekvarn som inte ger kaffebönor i espressokoppen?

Har du råkat ut för massor av små kaffebön partiklar i botten på din espresso?


  • Totala väljare
    38
Kaffebönor så det flödar över i koppen?

HEJ glada kaffe galningar!
detta är mitt första inlägg på denna siten, men jag har skummat för bi här många gånger förut.
Inspirerande att läsa om olika erfarenheter och smak.

jag har ett problem som jag tror att någon här kan ge mig ett kvalificerat svar på. det är nämligen så att jag får massor av kaffepartiklar i botten på koppen när jag gör espresso (för övrigt, det ända jag brygger) och det smakar fruktansvärt. vilket leder till att jag endast kan dricka halva koppen sedan får jag hälla ut resten. det blir dessutom en svart kant längsmed skumkanten överst i koppen när det har får stå.

Vad är felet?

min egen gissning är att min kvarn mal så pass ojämnt att den krossar kaffebönorna till micro små partiklar respektive lite grövre än espresso malning.
eller kan det möjligen vara fel på filterkorgen, fast den är helt ny?

Det måste finnas fler som råkat ut för detta fenomen? :coffee:

Så här ser det ut. Här har jag ändå hält ut cirka halften av kaffebönorna som fanns kvar i botten.
picture.php

Detta ser rätt jävligt ut, smaken var inte bättre.

Nu har jag provat med en annan kaffekvarn.
Resultatet blev så här:
picture.php

Här är minst antal små partiklar hittills men lite fler stora. Kan det bli bättre än så här?


I denna tråden får ni gärna lägga upp bilder på hur det ser ut i botten på era urdrukna espresso koppar.
 

GLC

Well-known member
En enkel lösning kan vara att när man tampar så finns det lite kaffe på diskbänken/tampmattan, så spoutarna tar med sig lite kaffe som sedan hamnar i koppen.

Vad har du för kvarn?
 
GLC

Jag har en kym mocca kaffekvarn handdriven men jag har skaffat en annan handdriven nu som det verkar gå bättre med.

det är inte det som är problemet i detta fallet. jag är väldigt noga med att det är rent runt omkring.
det är så pass mycket och så pass små kaffebön partiklar att det inte ens skulle kunna vara "lite kaffe på diskbänken/tampmattan, så spoutarna tar med sig lite kaffe som sedan hamnar i koppen." som är problemet.
 

MiC

Well-known member
Du kan ha en gammal/stel brygghuspackning. Gammalt kaffe som ligger kvar på och runt packningen så att det inte sluter helt tätt.
Du kan ha lite kafferester på kanten, på ovansidan av filtret vilket också riskerar att filtret inte sluter tätt mot packningen.
 
MiC
det kan inte bero på det du skriver efter som allt kaffe som hamnar i koppen kommer den naturliga vägen genom porta filtret.
inget kaffe rinner runt om.

:angry:
 
Det verkar bero på kaffekvarnen, hurvida kaffebönor flödar över i espressokoppen eller inte.

Finns det någon som har rekomendation / tips på bra kaffekvarn som ger så lite bönor i koppen som möjligt?

Lägg gärna upp bilder i denna tråden så vi kan se hur mycket bänor där finns i era urdrukna espressokoppar, gärna bild på kaffekvarnen ni använt också.


Nu har jag provat med butiksmalning också.
Så här blev resultatet efter malning hos Tehuset Java i lund:
picture.php

Här är minst antal stora partiklar hittills men lite fler små partiklar.
 

Kson

Well-known member
Jag tror på din egen teori om finmalda korn om du har säkrat övriga alternativ, spout, mm. Mitt förslag är att du köper bönor som du ber vänlig själ alternativ butiken där du köper dem att mala dem åt dig. På så sätt bör du rimligen få ett svar på om det är kvarn eller ej.


Gällande kvarntips så finns det massor av trådar kring denna eviga fråga. Själv har jag en Isomac Profinox som maler bra enligt mig i alla fall. Det finns många uppfattningar kring Isomac här på forumet och de flesta anser nog att det finns mer prisvärda kvarnar än denna så jag ska inte pusha för den. Men för mig funkar men bra och ger mig en malningsgrad som funkar, visserligen efter mixtrande med malningsgrad mm men det måste man ju hantera oavsett eftersom våra vänner bönorna skiljer sig lite åt i karaktär, rostning mm.

Genrellt så får kvarnen Rocky bra omdömen och den kvarnen verkar alla vara överens om att det är en bra pryl.

Lycka till.
 

Kson

Well-known member
Nej grova partiklar ska vara kvar i PF men tunn tunn avlagring från crema är däremot inte ngt ovanligt, det är förmodligen den som bla ger den rand du nämner. En rand från cremans partiklar blir det om du låter den stå, men grova bitar är verkligen inte meningen. Kan inte se ngn bra förklaring på det hela men helt klart är att det tar sig igenom nånstans.

Förstår din frustration och kanske finns det ngn mer kompetent än jag på forumet som kan reda ut närvaron av de grova partiklarna.
 

GLC

Well-known member
Ser inte direkt grymt ut. Har du haft möjlighet att testa annan filterkorg? Är den ny borde den ju inte vara fel på iofs men bilderna tyder en del på det.
 

Kson

Well-known member
Klurar på ditt problem och kan inte riktigt släppa det. Som GLC sa så kan ju filtret vara defekt. Sen undrar jag om filtret sluter riktigt tätt mot filterhållaren. Om inte så kanske det är ett glapp som gör att kaffepartiklar sas kan "smyga med" den vägen? Kanske inte så troligt men ville i falla fall dela med mig om min fundering.
 

Microtimer

Well-known member
Håller med Kson, för att partiklarna skall ner i koppen så måste det genom filtret, för stora "hål" i filtret eller defekt packning måste vara anledningen.
 

Buffeln

Well-known member
När jag får korn i koppen beror det på att spill (från föregående tampning) som ligger på tampmattan sätter sig på spouten när jag tampar och sedan åker med ner i koppen.
 

Pedant städtant

Active member
Jag hade samma problem

En kombination av lite för fint malet, skaka filtret medans kvarnen malde ner i filtret, knacka före tamping gjorde att jag fick mycket sump, men nu tar jag det lite lugnare och maler lite grövre
och nu får jag ytterst lite sump

Prova att röra runt fingret med lite kaffe i filtret så kommer du troligtvis att se att det "snöar" från filtret
om det är mitt filter som har för stora hål, eller om det skall vara så vet jag ej ?
 

Forumstatistik

Trådar
14,494
Inlägg
154,279
Medlemmar
19,230
Senaste medlemmen
britta
Topp