Kaffefiltret.se -- Mitt hobbyprojekt


GLaDER

Active member
En polare till mig sa en kväll: "Jag gillar rosteri R's brasilianska kaffesort K. Undra vad mer det finns för brasilianska kaffen att välja bland hos alla Sveriges mikrorosterier?"

Det blev startskottet för mitt senaste hobbyprojekt: kaffefiltret.se, en hemsida som aggregerar Sveriges specialkaffeutbud och gör det möjligt att filtrera på (just nu) rosteri och ursprung.

kaffefiltret.jpg

Sidan är byggd (och underhålls) på min fritid och är mitt sätt att kombinera två av mina största intressen: Kaffe och mjukvaruutveckling. I nuläget finns fem rosterier representerade på sidan och jag har fått tillåtelse av ytterligare sex att publicera information om deras kaffen. Ha överseende med att jag inte på något vis är webdesigner och sidan är ful -- jag vet. 廊

Förhoppningsvis finns det fler än jag och min vän som är intresserade av -- men inte har stenkoll på -- specialkaffeutbudet i Sverige. Min förhoppning är att kaffefiltret.se ska hjälpa personer att hitta sitt nästa favoritkaffe.

De tre delarna som utgör kaffefiltret.se finns på GitHub. Om du har förslag på nya coola features du skulle vilja se på sidan skulle jag bli superglad om du ville dela med dig. Antingen här inunder, men allra helst direkt på GitHub (länk till issue trackern för hemsidan).

God Kopp ☕
 

Mber

Active member
Vilken bra idé!

Diggar verkligen att lätt kunna få en översikt över vilka Etiopiska kaffen som finns att köpa inrikes just nu. :)
Hade varit coolt att därtill kunna sortera efter förädlingsmetod - t.ex. tvättat, soltorkat, honey, anaerobiskt etc.
 

Coraxos

Well-known member
Håller med Mber, bra idé, bra jobb. Sidan är förövrigt inte ful, den är tydlig och laddar snabbt, de två viktigaste egenskaperna.
 

GLaDER

Active member
Vilken bra idé!

Diggar verkligen att lätt kunna få en översikt över vilka Etiopiska kaffen som finns att köpa inrikes just nu. :)
Hade varit coolt att därtill kunna sortera efter förädlingsmetod - t.ex. tvättat, soltorkat, honey, anaerobiskt etc.

Tack! :)

Angående förädlingsmetod är det en feature som till viss del redan är påbörjad men som kompliceras av två stora problem med all form av datahämtning.

1. De olika rosterierna anger data på olika sätt. (De är inte ens internt konsekventa med hur de beskriver sina kaffen.) Ta Gringo Nordic som exempel. Här är tre stycken single origin-kaffen (1, 2, 3). (1) anger torkning men inte bearbetning i sin tabell. (2) beskrivs som ett fermenterat kaffe i beskrivning, men i tabellen finns ingen info om varken torkning eller bearbetning. (3) har både torkning och bearbetning i tabellen, men vadå: "Torkning på upphöjda bäddar"? Ska det bli en egen kategori?

2. Nästa stora problem är just datanormalisering. Hur får man en dator att förstå att "Torkning på upphöjda bäddar", "Torkning i Etiopiens varma sol", "Soltorkat" och "Torkat" syftar på samma sak? Det har varit ett härke att reda ut detta för de olika länderna för respektive kaffesort (stavningsvariationer, engelska/svenska, etc.) men när det kommer till länder finns i alla fall ett stavningsfacit. Om det ska gå att filtrera på bearbetning/process/torkning måste värdena standardiseras och normaliseras. Det är en utmaning.

Detta sagt. Min förhoppning är att kunna lägga lite tid framöver på att samla in data från ännu fler rosterier, visa på att tjänsten faktiskt verkar vettig, och sen få rosterierna själva att vilja ha bättre data på sina sidor. Då blir det lättare för deras kunder att förstå vad de köper och lättare för mig att hämta datan! Vi får väl se om det lyckas.
 

Jonken

Well-known member
Först och främst: fint initiativ! Hoppas att det kan leda till lite mer transparens från rosterierna, tycker att det kan vara frustrerande hur torftig information man ofta får. Ett första steg kunde vara att dela in i om bönorna är avsedda för espresso, filter eller båda (men inte ens det står ju alltid)

Process skulle lätt kunna bli ett dussin kategorier men man kunde börja med en grovsortering.
 

Gholam

Well-known member
Ruktigt kul projekt! Bra jobbat. Vore bra med rostningsdatum också. Men jag vet inte, det måste ju vara mycket jobb bakom men om inte rosteriernas data håller jämnhög kvalité så är ju allt förgäves för du kan ju inte följa upp dirket. Till exempel om man söker på "franska sydterritorierna" så får man sex förslag där inget kommer därifrån.
 

Forumstatistik

Trådar
14,153
Inlägg
151,692
Medlemmar
18,945
Senaste medlemmen
christianr
Topp