Köpråd espressomaskin

Jonken

Well-known member
Hej
Söker tips på espressomaskin mellan 3000-5000:-
Vill inte ha inbyggd kvarn.
Smeg, Sage?

Undvik Smeg. Sage gör några bättre maskiner över din prisklass men de andra lär inte vara så mycket att ha.

Det överlägset mest prisvärda för de pengarna tycker jag är https://www.cafelatstore.com/products/robot-espresso-maker och en https://brewtool.co.uk/products/bellman-stovetop-steamer om man vill ha riktigt bra ånga också.

Annars är det i stort sett Rancilio Silvia och Gaggia Classic 2019 som är stalltipsen, även om de inte är utan svagheter.
 
Vilken skulle du välja av dessa
Gaggia classic pro
Rancilio Silva
Sage The Duo Temp pro

Tyvärr är Gaggia och Rancilio inte så snygg design på.
 

Jonken

Well-known member
Du kan lika gärna köra med nespresso istället för Sage The Duo Temp pro.

För riktig espresso vinner Silvia på hållbarhet och skumförmåga, medan Classic är lite enklare att hantera.
 

Jonken

Well-known member
Vågar man köpa en begagnad Silva eller Classic?

Ja. Silvia är ett säkrare val men Classic är betydligt billigare och hittar du en välskött maskin tillverkad innan 2015 för under tusenlappen är det ett bra köp.

Graefs kvarnar är ok, finns flera bra budgetval inkl. Gaggia MDF, Rancilio Rocky och Ascaso i-1 (undvik Isomac!)
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Hej! Vill inte kapa tråden här men har tittat mycket på den här: https://www.espressogear.com/sv/col...cts/sage-the-barista-express-espresso-machine. Jag har idag en mer basic från Delonghi men min gamla barista inom mig gråter lite när den är så enkel och inte ger superkul kaffe. Hört mycket bra om Sage. Någon som har några tankar här?

För det priset skulle jag rekommendera en Nuova Simonelli Oscar II som är toppen. Helst vill man installera en OPV dock, finns som tillval här:
https://www.elektros.it/se/en/oscar_II_nuova-Simonelli/oscar-II-black.html
https://www.elektros.it/se/en/installazione_kit_opv_OSCAR-ii.html (inte i lagret för tillfället - kanske har med covid att göra? kan vara värt att skicka ett mail och fråga när de förväntar nya)

Sage/Brevilles dubbelkokare har fått en del lovord för att det går att brygga Slayer-liknande kaffe genom att leka med pre-infusion eller hetvattentappen. Har bara klämt på de i butik men instegsmodellerna inger inte mycket förtroende i jämförelse, skulle inte satsa på en sådan. "Large" på forumet har däremot skrivit flera positiva inlägg om den som du kan söka efter.

https://bagarenochkocken.se/kaffe/espressomaskiner/sage-espressomaskin-bes-920/ (tyvärr lite dyrare än vad den varit och finns inte heller i lager någonstans..)
 

Estrobeda

Member
Fin, men sämre än Gaggia/Rancilio. Snäppet under gränsen och går lätt sönder. Toppmodellen är kanske något att ha men den kostar 10k.
Tbh, jag har en 2019 model så jag kanske inte haft min tillräckligt länge för att få problem men än så länge har min Ascaso dream varit över förväntan. Sure packningarna har behövts bytas men det är mest för att jag av ren princip vill byta packningarna en gång om året för att undvika problem och gå igenom hela maskinen.

Annars så har jag bara några "klagomål"
1: jag gillar att göra latte och cappuccino rätt mycket så en hx eller Dual boiler hade egentligen varit mer för mig.
2: pga thermalblock så är temperaturen inte super stabil och droppar ca 2-3°C från start till slut av ev en ca 30 sekunder period.

Men den blir varm snabbt och den har bra flöde och väldigt torr ånga osv så egentligen tycker jag att det är en väldigt bra "nybörjare maskin".

Det är inte heller så mycket i den som kan gå sönder så den är lättskött. De 2 mest sannolika svaga punkterna är pump och ångventil om man bortser från packningarna som alltid är största svagheten på maskinerna.

Så summering, kan man hitta en Ascaso dream I prisklass 1-3k beroende på ålder så kan det nog vara en prisvärd startpunkt.

Men det är klart att gaggia & rancilio ger bättre temperatur stabilitet misstänker jag.

Edit: tillägg är att det visserligen är subjektivt men Ascaso dream är iallafall enligt mig en av de finaste espressomaskinerna rent estetiskt också, det kan ju ha en påverkan då man oftast har kaffemaskinerna som prydnad och inte i aktivt bruk. (Annat än när man ska göra kaffe alltså)
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,486
Inlägg
154,168
Medlemmar
19,225
Senaste medlemmen
Nossebro66
Topp