Köpa V60 och välja kvarn


Victor327

Member
Jag har blivit mer och mer intresserad att köpa och prova bryggning med Hario V60.
Ingen jätteinvestering så varför inte?

Till saken hör att jag bara har en Niche och har för mig att den inte ska vara något att ha vad gäller denna metod. Stämmer det? Isåfall är investeringen plötsligt lite större än planerat…
 

Jonken

Well-known member
Det stämmer ganska bra i min erfarenhet. Men det finns ett knep för att förbättra resultatet, se video här.
Lite bökigt i längden, men du kan i alla fall få en idé om V60 känns som något för dig innan investering i en bättre anpassad kvarn.

Den genomskinliga filterhållaren från Hario spricker tyvärr inom kort om man använder kokhett vatten. Kan vara värt att t.ex. prova en Kono-inspirerad hållare istället. Med förslag på teknik:

(en bra svanhalskanna behövs)
 

Victor327

Member
Det stämmer ganska bra i min erfarenhet. Men det finns ett knep för att förbättra resultatet, se video här.
Lite bökigt i längden, men du kan i alla fall få en idé om V60 känns som något för dig innan investering i en bättre anpassad kvarn.

Den genomskinliga filterhållaren från Hario spricker tyvärr inom kort om man använder kokhett vatten. Kan vara värt att t.ex. prova en Kono-inspirerad hållare istället. Med förslag på teknik:

(en bra svanhalskanna behövs)
Definiera gärna en bra svanhalskanna :)
 

basiecally

Well-known member
Jag köpte en sån här fast från Bagaren och Kocken för ett drygt år sen. Ingenting att invända mot. Den är lite liten men använder den bara till pourovers och brygger aldrig mer än 0,5L. Så jag kokar sällan upp mer än jag behöver vilket känns smart ur ett energiperspektiv. Den går inte att ställa för temperatur utan slår av när den har kokat. Prisvärd skulle jag säga! Men inga extrafunktioner.

 

Jonken

Well-known member
Vilket material avser du då – plast eller glas?
Harios genomskinliga V60 i plast ;) avsedd för <92 grader Celsius. Deras färgade trattar i plast är gjorda av tåligare material.

Definiera gärna en bra svanhalskanna :)
Lite en smaksak, jag föredrar de med extra smal pip så att det blir lättare att hälla långsamt. Den jag använder oftast är en billig kopia av Fellow Stagg EKG som faktiskt har mer laminärt flöde än originalet. Kostade runt femhundringen men försvann snart efteråt från Amazon, kanske för att den hade lånat väl friskt.

Har använt en sån Barletta, lite bred pip för min smak och så fick min glapp i kontakten ganska snabbt - var tvungen att ställa ner den i en viss vinkel eller vrida så att den skulle gå igång. Gillar inte den grova finishen som lätt blir smutsig men desto knepigare att rengöra. Svårare att klaga på priset :)

Tycker väl egentligen att man lika gärna kan koka upp vattnet i sin vanliga vattenkokare och hälla över till en enklare kanna*. Då sjunker temperaturen precis lagom och man slipper att kannan går sönder (de elektriska har en tendens att göra det så småningom, även dyra Fellow och Brewista).

*(finns massor att välja på från ~200:- )

Det ska nämnas att det finns stilar där man häller snabbt och därmed måste ha en bred pip. Så vill man testa lite olika sätt är t.ex. Hario Buono inte ett dumt alternativ.
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Jag har använt min transparenta Hario V60 i plast i drygt två år nu med vatten som just slutat låta i kokaren. Inte en spricka i sikte.
 

Jonken

Well-known member
Det var ju bra. Har haft tre med sprickor, till en början gör de inget men till slut* börjar vattnet läcka igenom och då dröjer det inte länge förrän det bara blir skärvor av hållaren.

*visst kan det ta något år, lite beroende på temperatur, hur man häller/fyller och hur flitigt den används.

I Japan är det inte ett problem eftersom de i regel brygger mörkrost med låg temperatur.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,072
Inlägg
150,846
Medlemmar
18,830
Senaste medlemmen
Anngärd
Topp