"köp råbönor från ditt lokala rosteri" fungerar det i Sverige?

dbones

Member
På flera forum för kafferostning bla homeroasters.org och reddit/r/roasting så är ett stående tips att köpa råbönor från lokala rosterier för att spara pengar.
Då är det tydligen många som lyckas köpa råbönor till rosteriernas inköpspris eller enbart ett litet påslag.

Folk som har lyckats med detta säger att rosterierna går med på det för att "personalen tycker det är roligt att prata kafferostning med likasinnade", "de har 1000's kg råkaffe så om jag köper 2 kg till inköpspris per månad spelar det ingen roll för dem".

Jag vet inte, det känns lite konstigt men det verkar vara vanligt i USA i alla fall. Har någon försökt sig på detta eller köper alla på rawcoffee.se och whiteelk?
 

plind

Well-known member
Köpte på DaMatteo i Göteborg för länge sedan när det begav sig. Vet inte vad de hade för inköpspris då men jag gav runt 150kr per kilo. Det är säkert 10-15 år sedan.
 

Jonken

Well-known member
Nja, men det finns fler rosterier man kan beställa råkaffe från. Muttley & Jacks, Drop Coffee och Kafferäven för att nämna några. Marginalerna är ganska höga däremot, till mer än halva priset mot att köpa färdigrostat riskerar det att bli en förlustaffär efter viktförlust och mindre lyckade satser.

Bästa tipset jag har är att beställa från Shokunin. Lågt påslag och i min erfarenhet högre kvalitet på bönorna.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag köpte råkaffe av några lokala rosterier till riktigt bra pris för 8-9 år sedan :). Jag kände då rostarna litegrann vilket säkert gjorde det enklare. Men jag tror absolut det fortfarande är möjligt att köpa råkaffe till inköpspris + 20-50% av mindre/lokala kafferosterier om man frågar. Kanske inte av de mer etablerade, som de Jonken nämner, som redan säljer råkaffe via deras webshop.
 

delta76

Member
Jag försökte köpa råkaffe från rosterier men priset är lite för högt. nu köper jag från 88graines. hög koppningspoäng med mycket bra pris och rimlig fraktkostnad. jag får typ 130-140kr/kg för 86+ bönor när jag köper 10kg. är nöjd med dem.
 

Hartvigson

Active member
Jag köpte råkaffe från ett litet lokalt rosteri i Höganäs. De ville ha 300 kronor per kilo. Jag köpte bara en gång... Hade de haft rimligare priser hade det varit perfekt för mig eftersom jag bor bara 3 km därifrån. Jag är inte tillräckligt duktig för att kunna motivera ett högre pris än 150:- till max 200:-/kg. Jag vill dessutom rosta till mörk mellanrost/ljus mörkrost så finare etiopiska bönor som ska smaka lingonsylt och vara lätt ljusrostade är rent slöseri...

Jag hade gärna köpt en hel säck och delat med en eller ett par personer men känner inga i nordvästskåne som rostar.

Jag har mest beställt ifrån Raw Coffe och White Elk än så länge.
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,645
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp