James Hoffmann testar värsting kvarnar


Pediatrik

Well-known member
Jaha, då var P64:an uppgraderad med SSP HU! Verkligen inga svårigheter att byta, väldigt lättillgängligt. Största svårigheten var att få loss den nedre skivan, vilket tog en liten stund. Total tid för bytet ca 30 minuter. Det tar nu längre tid att mala 18g, vilket är förklarligt med tanke på att de gamla skivorna var hyfsat inkörda. Fördelningen i portafiltret är betydligt mer centrerad efter bytet. Svårt att uttala sig om skillnader i koppen såhär tidigt, men jag upplevde ändå den första lyckade espresson som rundare än den som dracks under uppgraderingen, men det var kanske pga sk ”konfirmeringsbias”…
 

Bilagor

  • BD384818-C6C9-449F-A193-35E8B73F775F.jpeg
    BD384818-C6C9-449F-A193-35E8B73F775F.jpeg
    1,006.3 KB · Visningar: 7
  • 4D47AC0F-97EA-4FE1-958B-91EE24C7A355.jpeg
    4D47AC0F-97EA-4FE1-958B-91EE24C7A355.jpeg
    1.4 MB · Visningar: 7
  • 264EDF6C-1560-41B7-8A35-A9087218FA63.jpeg
    264EDF6C-1560-41B7-8A35-A9087218FA63.jpeg
    1.5 MB · Visningar: 7
Senast ändrad:

Andreas75

Member
P64:an är verkligen något helt annat än Santos 55:an. Vad gäller snabbhet och ljudnivå är 55:an svårslagen och den har levererat stabilt under många år här hemma. 55:an är däremot knappast en ”low retention” eller singel dos kvarn och även om det krävs viss tillvänjning att enkeldosera, köra RDT etc så känns det betydligt bättre att inte slösa 6g bönor bara för att bli av med gamla rester i kvarnen inför varje espresso. P64:an är dessutom verkligen steglös vad gäller malningsgrad och möjliggör därför en finjustering som inte var möjlig med 55:an. Att labba med RPM ger ytterligare en justeringsmöjlighet eftersom man kan reglera mängden fines med justerad RPM. I koppen upplever jag stor skillnad ffa vad gäller möjligheten att kräma ut mer nyanser och sötma utan att tappa kropp.

Utrymmesmässigt och utseendemässigt är det ju även viss skillnad, vilket uppskattas av fler i hushållet;

Visa bilaga 7563
Några tankar kring RPM? Justerar du beroende på rostningsgrad? Hur blir skillnad i smak om man jämför låg RPM med hög?
 

Pediatrik

Well-known member
Justering av RPM är väl egentligen ett rätt outforskat område, men om jag förstår det rätt ger ett ökat RPM ffa en ökad mängd fines. Jag utgår från 4 (650 RPM), vilket rekommenderas för standard och SSP HU. Jag justerar malningsgrad primärt och någon enstaka gång har jag ökat RPM för att få ett liiite mer fines. Jag tänker att justering av RPM i P64:an mest är användbart med SSP Brew (Unimodal v1) som nästan inte ger några fines, vilket frustrerade många så pass mycket att de ändrade designen något på skivorna som nu heter SSP Unimodal-espresso. Fast vem vet, kanske jag labbar mycket med RPM i framtiden men i nuläget är jag i en inkörningsperiod med SSP-skivorna, vilket innebär att jag förväntar mig att resultatet förändras över tid tills jag har passerat de 3-5 kg som rekommenderas.
 

Jonken

Well-known member
som nu heter SSP Unimodal-espresso
Har de ändrat namnet från multi-purpose (MP)? Om de bara visste hur många som har förvirrats på grund av det där :LOL:

Jag har SSP brew och inga som helst problem att använda de för espresso, men det kanske är för att Mazzer Mini snurrar i normala 1400rpm.
 

Pediatrik

Well-known member
Jepp, numera kan man välja mellan Standard Espresso (stål), SSP High Uniformity Espressso, SSP Unimodal Espresso geometry och SSP Brew (Unimodal v1) geometry. De sistnämnda rekommenderar de för ffa pour-over och inte för de som enbart kör espresso. Förstår inte heller varför folk inte kunde köra Unimodal v1 med högsta RPM (1400) på P64:an och få resultat motsvarande dina, men tydligen var det många som inte lyckades.
 

Forumstatistik

Trådar
14,016
Inlägg
150,550
Medlemmar
18,793
Senaste medlemmen
assisttrading
Topp