Istället för bönhopper på Mazzer Mini E


hrbrun

Well-known member
Ni som kör med Mazzer, vad använder ni istället för bönhopper? Även fast jag skaffade den lilla hoppern så är den ju hopplöst stor och en annan lösning behövs. Det vore kul att se bilder på era alternativa lösningar för att hålla en mindre mängd bönor på plats så dom inte popcornar iväg.
 

svartvest

Well-known member
Jag har inte mazzer men på K30 så har jag samma problem det löste jag med tratten från aeropress och som lock har jag locket från en Santos bryggare. Fungerar!
 

hrbrun

Well-known member
Jag har satt dig en tamper (58mm) nu, men röret är 60mm med en klack på 59mm ungefär 10mm från toppen räknat. Så det blir kanske att göra samma lösning som jag hade för min Santos #40 för några år sedan. Den gick under namnet Ångbåten. Tyvärr finns inte bilderna kvar i det här inlägget
 

hrbrun

Well-known member
Jag körde med K30 ett tag, men jag har faktiskt glömt hur den såg ut utan hopper. Eller visst har K30n en spärr man kan skjuta för som hindrar bönorna att rymma...? Som egentligen ska användas vid hopper-byte..?
 

svartvest

Well-known member
Ja själva hoppen har en skiva som enkelt stänger av "bönflödet" Det finns en skruv som man kan låsa fast hoppern med men den sitter fast bra men bajonettfattningen i kvarnen.
 

PF013

Well-known member
Vill du bara ha ett lock, eller en pytteliten hopper också?

När jag höll på och designade kvarn så utarbetade jag en teknik för att kapa glasflaskor för att få ett fint glasrör i mörkt glas för att använda som hopper. Jag råkar ha ett par tyska halvlitersölflaskor på diskbänken som är 67 mm i diameter...

Edit: Nu såg jag att det var 58 och inte 68 du skrev. Då passar det bättre med en 33-flaska på 58.5 mm.
 
Senast ändrad:

hrbrun

Well-known member
Det låter som att du ligger steget före. Lite som vanligt :)

Det räcker förmodligen med ett lock faktiskt, då kan ångbåtslooken undvikas. Men jag får nog fundera lite innan jag bestämt mig.... Kanske inte är så dumt med en glashoppas på några cm.
 

hne

Well-known member
När jag höll på och designade kvarn så utarbetade jag en teknik för att kapa glasflaskor för att få ett fint glasrör i mörkt glas för att använda som hopper.

Hur gjorde du det? två ringar av tape och ritsa med glasskärare mellan för att sedan sabrera flaskan?
 

PF013

Well-known member
Nej, jag hade en enkel jigg av ett vinkeljärn som höll fast glasskäraren (av diamanttyp) medan man vred flaskan runt så man fick en rits runt om. Sen spände jag en kanthaltråd nästan hela varvet runt flaskan i ritsen, och drog tillräcklig ström i tråden så att den blev lätt glödande. Då knäppte det (i kanske 8 fall av 10) till och flaskan delade sig perfekt i ritsen. I de fallen där det inte spricker direkt så lönade det sig att stänka på lite vatten när det blivit varmt.

Sen några tag med en diamantfil för att få bort de vassa kanterna, och sen har man ett glasrör.
 

hrbrun

Well-known member
Så här ser det ut.

ImageUploadedByTapatalk1406550582.832964.jpg

Kanske ett lock i form av en puck av typ blank metall med en svart knopp på skulle bli snyggt.
 

Forumstatistik

Trådar
13,981
Inlägg
150,353
Medlemmar
18,754
Senaste medlemmen
Ekofarmen
Topp