• Uppdatering av forumet - pågående arbete!

    31 augusti 2021 flyttade forumet till ett nytt och modernare system (Xenforo). Det kan därför finnas en del buggar eller problem med siten.

    Ni som använde å, ä eller ö i era lösenord kan behöva återställa lösenordet. Har ni fortsatta problem att logga in, kontakta oss på info@riktigtkaffe.se eller via chatten nere till höger.

Isomac Mondiale värmer inte

basiecally

Well-known member
Hej!

Insåg att jag postat i fel forum, lägger till här med. Hoppas det är okej!

Min jakt på en E61maskin resulterade i en Isomac Mondiale! Säljaren hade inte använt den på ett par månader och var öppen med att den hade ett par problem. Det ena var att oftast när man startar den så kör den startsekvensen med att pumpen fyller kokaren och värmer (ca 1,5min) men när sen pumpen stannar så stängs även värmeelementet av och maskinen bygger inte ångtryck. Det han då gjorde var att knuffa till den lite eller rucka på den och så startade värmeelementet.

Det andra felet visade sig vara att ångrörets vippventil hade härdade och trasiga oringar i sig. Det tror jag att jag har åtgärdat nu.

Jag har lyckats med förra ägarens manöver en gång nu, av många försök. Min tanke var att det nog var nåt glapp i kontakt men jag har känt och ruckat på alla anslutningar och mätt över alla anslutningar jag kommer åt och kan inte hitta några brott. Säkringen är hel och pressostaten leder ström över polerna. Blir inte klok på det. Finns det någon komponent som kan fela på det här sättet typiskt och som kan lösa sig genom milt våld så som förre ägarens ruckningsmanöver? Någon han hade pratat med hade funderat på en solenoid som kanske pajat. Har aldrig ägt en pumpdriven maskin förut så vet inte var den sitter. Dock är jag mekaniskt sinnad och lär mig fort så uppskattar all hjälp jag kan få med att lösa den här på egen hand!
Även om detta verkar vara en relativt ovanlig maskin så tror jag den liknar Isomac Tea invändigt? Eller det kanske är en dubbelkokarmaskin? Min ska vara av värmeväxlartyp iaf.


Allt gott!

3C6413DB-1A52-4BFD-A6E2-9D2181DE30D1.jpg
 

Jonken

Well-known member
Solenoid tror jag inte på, men det kan vara ett relä som fastnar. Milt våld kan absolut räcka då.

Om du är händig med sånt kan du öppna upp elektronik-boxen (giemme?) och försöka byta ut.
 

basiecally

Well-known member
Tack Jonken! Osäker på tillverkaren, men du menar dosan under tanken i botten (eller till höger, bilderna roteras visst inte från min telefon...) i bild? Den där de här kablarna ansluter?

7DF46D2A-8683-4D34-9792-6553995815BD.jpg
 

basiecally

Well-known member
Hittade en tråd på Home Barista om nån som ville byta från samma styrbox som på min och fick en hänvisning till ett amerikanskt företag och en Giemme-controller. Den sidan är nu länkad till en Gicar-box men anvisningar om hur man kopplar för att den ska kunna ersätta en Giemme-box. Det jag inte begriper är om det går att byta PRAL3-boxen mot en Giemme rakt av.

https://www.home-barista.com/repair...pral3-control-box-not-functioning-t42826.html

(Förvisso för 115V)
https://www.espressocare.com/products/item/isomac-giemme-control-box-v.3
 

Mayhem

Well-known member
Går pumpen verkligen uppåt 1,5 minut = 90 sekunder vid varje uppstart? Det låter i sådana fall helt onormalt mycket om du inte typ tömt kokaren medan maskinen varit avstängd. Att pumpen går ensiffrigt antal sekunder vid uppstart är normalt men knappast mer än så.

Om jag inte har helt fel borde den maskinen ha en enkelt konstruktion med en microbrytare under vattentanken som skall bryta strömmen om tanken är tom eller saknas. En potentiell felkälla skulle kunna vara att denna microbrytare glappar eller är trasig, vilket därmed bryter strömmen.
 

basiecally

Well-known member
Ja, väl över en minut iaf. Den enda gång jag fått den att bygga ångtryck så har även pumpen startat när värmeelementet går igång. Hos förre ägaren, när jag tittade på den, så gick vibrationspumpen kontinuerligt. Ångröret läckte och maskinen kämpade för att bygga tryck men jag tyckte det var himla konstigt att pumpen gick. Har dock aldrig ägt en elektriskt pumpad maskin innan så...

Tänkte också på tankbrytaren! Dock stänger den av hela maskinen när den slår av, inte bara värmeelementet.

Fick svar från LaMacchinadelCafe nu och Gicar-boxen ska gå bra att byta till, enligt ett kopplingsschema som han skickar.

Tack för hjälpen!
 

basiecally

Well-known member
Misstänker att det här har att göra med flytten till ny plattform men den här tråden saknar ett antal inlägg som jag vet gjordes, inklusive en del bilder. Är det här ett känt problem?
 

basiecally

Well-known member
Det som försvann var bland annat en diskussion om vacuumventilen i relation till ett pysande ljud som störde.

Jag plockade isär vacuumventilen igen och där satt ju mycket riktigt, som föreslagits, en O-ring. Dessvärre hade jag inte rätt storlek hemma men smorde upp den gamla, som fortfarande var mjuk. Satte även upp ventilen i svarven och polerade upp de ganska oxiderade mässingsytorna. Den motsvarande plasthylsan blev ren med lite isopropanol. Jag la också till en pappersbricka ovanpå plasthylsan för att den säkert ska komprimeras på plats när jag skruvar ihop ventilen igen.

Dock tror jag att jag hittade pys-boven när jag skulle undersöka övertrycksventilen. Den satt suspekt löst och hade lite oväntat lite gängtejp på sig. Tog isär den, vände på plastbrickan som håller tätt, polerade upp den motsvarande mässingsytan och satte ihop allt med påtagligt fler newtonmeter än tidigare. Nu är maskinen tyst som en mus! Nästa grej blir att fixa nya gummifästen till vibrationspumpen och att bygga min egen flödeskontroll till gruppen. Mer om det i en annan tråd!

Jag hade laddat upp bilder men sidan tycker plötsligt att bilderna från min gamla iPhone 6 är för stora.
 
Topp