Isomac Milennium - Trycket ökar


Hej!
Är helt ny här och har försökt få tag på relevanta svar ang mitt problem men verkar inte ha fattat helt.

Har en Isomac Millenium som jag bytte mot ett playstation (stolt). Den hade stått några år hos förra ägaren, vid förvärvet åkte jag direkt och servade den. (2019).
Har funkat bra för lilla mig, tills i morse när jag vakna av att pumpen började pumpa/paus/pumpa. Kollade på trycket och den hade slagit i toppen.
Någon som har en idé vad de kan vara för fel? Kunde brygga en kopp om jag stängde av / satte på i omgångar.

Tusen tacksam för svar :)

/morgonirriterad Philip
 

Jonken

Well-known member
Vad är det för tryck? De flesta millenium visar väl bara ångtryck (2,5+ bar?) och då har du nog mer än ett problem - både pressostat och säkerhetsventil som inte gör sitt jobb. Se till att fixa det eller byta ut dessa det första du gör!
 
Skärmavbild 2021-09-12 kl. 10.35.03.png
Okej. Antar att det bara är ångtryck den visar då.. På en skala 1-10, inga förkunskaper, hur svårt är det att byta dessa tror du? Börjar de bli dags o "skrota" den o börja lägga mer pengar på detta galna intresse? :)
 

basiecally

Well-known member
Hej!
Titta på min tråd i det här forumet ”Isomac Mondiale värmer inte”. Jag köpte mig också en gammal Isomac med säkert fyra ägare före mig. Det går alldeles utmärkt att byta vissa delar själv men det beror ju förstås på hur bekväm du känner dig med att meka. Pressostaten bytte jag på min och den kostade väl kring 20 euro från LaMacchinaDelCaffe. Min betedde sig också konstigt med av/på av pumpen. I mitt fall visade det sig bero på att maskinen var ordentligt igenkalkad. Utloppet till pumpen var helt igensatt och vattennivåsensorn var helt täckt av kalk. Just när det gäller att pumpen slår av och på är det det första jag skulle kolla. Sensorn är lätt att ta ut med, sitter högst upp på tanken med en grön kabel till sig. Blir det ett elektriskt isolerande skikt av kalk på den så slutar maskinen känna när tanken är full och försöker fylla kontinuerligt. Kan hända att den sista ”nakna” fläcken på din håller på att sätta igen. När kallade du av den senast?
 

Jonken

Well-known member
Nej skrota inte. Relativt enkel och vanlig åtgärd (även om man tycker att de borde ha gjort det för två år sedan?)


Men om du vill säkra ditt espresso-intag när sånt här händer kan jag rekommendera en manuell maskin som inte har lika många delar som kan gå sönder. Bäst i klassen där är https://www.baristashopen.se/kaffe/...espressomaskin-manuell-espressomaskin-bla.php :)

Ja eller så kanske det är så enkelt att pumpen försöker överfylla kokaren, det skulle ju kunna leda till övertryck utan att det är något fel på pressostaten. Säkerhetsventilen borde ändå lösas ut vid så högt tryck.
 
Senast ändrad:
Superschysst med alla tips! jag har kommit till att jag har tagit isär delar av den och kollat hur det ser ut inuti, Ser att det finns en grön kabel på den där sensorn. Skruva- nja, inte än.. Måste våga haha! Jag funderar på att lämna in den till kaffecompagniet här i Sthlm eller Lagamati. Är det dumt? Är lite oroad över att jag kanske har sönder något...
Jag kalkade den förra veckan! gör det i regel en gång i månaden.
 
Sorry för dålig bild men kan du se på rak arm vad de kan vara? tänker på den läskiga kopparfärgen på mitten av bilden
 

Bilagor

  • Skärmavbild 2021-09-12 kl. 11.34.02.png
    Skärmavbild 2021-09-12 kl. 11.34.02.png
    2.3 MB · Visningar: 7

basiecally

Well-known member
Det där det har runnit brunt är vacuumventilen. Den har egentligen bara som uppgift att hålla tätt när trycket går över en viss nivå och öppna när det sjunker under en viss nivå, för att förebygga att det blir undertryck i tanken. Det som ska stoppa värmeelementet från att koka och hindra att trycket går upp är pressostaten. En svart burk som sitter vid sidan om kokaren.
Men som sagt, vattennivåsensorn är en vanlig bov i dramat när det gäller att pumpen går kontinuerligt eller att den slår av och på lite sporadiskt. Vad har du använt för att kalka av?

Det är väl aldrig fel att lämna in den på service! Men det kan ju bli rätt dyrt vad jag förstår. Jag gillar att knåpa med grejer så för egen del gör jag det hellre själv.
 
Okej! Tack! Jag har kört tabletter köpta på kaffecompagniet, Vet inte om det är bra eller inte..

Det kanske blir o lämna in liket... :/ Tusen tack för hjälpen!!
 

basiecally

Well-known member
Jag körde med ett par matskedar citronsyra i en liter vatten och sen ett avkalkningsprogram enl. rek från Isomac. Funkade klockrent på min maskin iaf! Osäker på vilka tabletter du menar men står det att de ska vara för avkalkning så funkar de säkert bra de med. Har stött på att vissa gör försök till avkalkning med bikarobonat och det har ingen effekt på just kalk. Dock verkar det lösa ut en del andra mineralsalter.

Alltså som sagt så tror jag att det fortfarande finns en del enklare grejer som du kan kolla själv. Så länge du har tillgång till lite fasta nycklar/skiftnyckel och gängtejp så löser du det. Se bara till att koppla ur maskinen från vägguttaget och att den har gått ner i tryck innan du skruvar på nåt. Det går fortfarande att skruva fast den är varm men akta fingrarna bara :).
 
Ska testa det med citronsyra!
Japp, ska ta isär schabraket när tid finnes… tycker inte om elektroniken och vattnet bara, vill inte stöta till fel grejer!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,071
Inlägg
150,818
Medlemmar
18,826
Senaste medlemmen
Rinsewood
Topp