martink78
Well-known member
Gjorde till slut slag i saken och modifierade min iRoast 2 så man kan kalibrera temperaturen. Som så många andra tyckte jag den var lite väl varm och därmed snabb i rostandet. Oavsett program (inkl ett eget med bara lägsta temperatur i 15 min) så blev bönorna svarta efter 5 min. Efter en del googlande så hittade jag beskrivningar på hur man kan byta ut ett motstånd i iRoasten för att kalibrera temperaturen. Motståndet kommer man enkelt åt genom att skruva loss luckan i botten och det sitter i en kontakt vilket gör att man enkelt kan ta loss det (se bild 1).
Det finns en del aber naturligtvis, plattan i botten är fastskruvad med en speciell typ av skruvar som kräver en skruvmejsel med ett huvud som ser ut som en vanlig platt mejsel fast med en urgröpning i mitten (Jag tror det kallas för stiftmejsel eftersom det ser ut som två stift). Jag hittade sådana i ett set med 100 bits på Claes Ohlson för en hundring.
när man väl skruvat bort plattan så är det inga problem att komma åt motståndet, jag tog ut det med en vanlig plattång, kontakt och allt. Sedan tänkte jag mig att dra loss motståndet (1kohm) ur kontakten och byta mot ett annat, men det gick inte, motståndet satt hårt fast och det slutade med ett förstört motstånd.
Jag behövde alltså en ny kontakt, det visade vara knepigt att hitta, Elfa hade inga och de enda jag hittade på nätet fanns i USA vilket hade kostat €18 i frakt. Efter en del letande visade det sig dock att den typ av kontaker används i rc sammanhang (RC som i radiostyrda bilar/flyg etc). Efter att ha besökt ett par rc-butiker lyckades jag hitta ett ex (det sista de hade) som dessutom hade kablar monterade.
Jag kompletterade med en trimpotentiometer hos elfa (för att slippa byta motstånd) och lämpliga skarvhylsor (man kan ju löda om man föredrar det). Materialet kan ni se i bild 2, där finns också originalkontakten med det trasiga motståndet med.
Efter att ha monterat ihop kontakten och potentiometern så var det bara att trycka i kontakten i iRoasten (se bild 3). Jag började med att ha potentiometern inuti iRoasten men efter en provrostning lät drog jag ut den där elkabeln går in, på så sätt kan jag kalibrera utan att behöva skruva isär. När jag har hittat en bra inställning lär jag gömma den igen.
Så här långt har jag gjort två rostningar med en liten mängd kaffe (en Aeropress-skopa gröna bönor per gång), en gång med 2,2k ohm vilket fortfarande var för varmt (största skillnaden blev att fläkten faktiskt varierade i varvtal, förut gick den bara på max), sedan har jag gjort en rostning med 4,1 kohm och då kunde jag faktiskt rosta i full tid, 15 min(!), och ändå så var bönorna bara bruna (snarare än svarta)!
Med andra ord så funkar det! Nu återstår naturligtvis en massa testande för att hitta en lagom nivå. Men det känns roligt att i alla fall kunna få lite kontroll på rostandet, med originalmotståndet så hamnade en ljus rost på 2-3 min och en mörkt på 5 min. Nu kan jag äntligen få lite nytta av möjligheten att kunna programmera profiler, och kan dessutom utnyttja de 15 min som finns..
Det finns en del aber naturligtvis, plattan i botten är fastskruvad med en speciell typ av skruvar som kräver en skruvmejsel med ett huvud som ser ut som en vanlig platt mejsel fast med en urgröpning i mitten (Jag tror det kallas för stiftmejsel eftersom det ser ut som två stift). Jag hittade sådana i ett set med 100 bits på Claes Ohlson för en hundring.
när man väl skruvat bort plattan så är det inga problem att komma åt motståndet, jag tog ut det med en vanlig plattång, kontakt och allt. Sedan tänkte jag mig att dra loss motståndet (1kohm) ur kontakten och byta mot ett annat, men det gick inte, motståndet satt hårt fast och det slutade med ett förstört motstånd.
Jag behövde alltså en ny kontakt, det visade vara knepigt att hitta, Elfa hade inga och de enda jag hittade på nätet fanns i USA vilket hade kostat €18 i frakt. Efter en del letande visade det sig dock att den typ av kontaker används i rc sammanhang (RC som i radiostyrda bilar/flyg etc). Efter att ha besökt ett par rc-butiker lyckades jag hitta ett ex (det sista de hade) som dessutom hade kablar monterade.
Jag kompletterade med en trimpotentiometer hos elfa (för att slippa byta motstånd) och lämpliga skarvhylsor (man kan ju löda om man föredrar det). Materialet kan ni se i bild 2, där finns också originalkontakten med det trasiga motståndet med.
Efter att ha monterat ihop kontakten och potentiometern så var det bara att trycka i kontakten i iRoasten (se bild 3). Jag började med att ha potentiometern inuti iRoasten men efter en provrostning lät drog jag ut den där elkabeln går in, på så sätt kan jag kalibrera utan att behöva skruva isär. När jag har hittat en bra inställning lär jag gömma den igen.
Så här långt har jag gjort två rostningar med en liten mängd kaffe (en Aeropress-skopa gröna bönor per gång), en gång med 2,2k ohm vilket fortfarande var för varmt (största skillnaden blev att fläkten faktiskt varierade i varvtal, förut gick den bara på max), sedan har jag gjort en rostning med 4,1 kohm och då kunde jag faktiskt rosta i full tid, 15 min(!), och ändå så var bönorna bara bruna (snarare än svarta)!
Med andra ord så funkar det! Nu återstår naturligtvis en massa testande för att hitta en lagom nivå. Men det känns roligt att i alla fall kunna få lite kontroll på rostandet, med originalmotståndet så hamnade en ljus rost på 2-3 min och en mörkt på 5 min. Nu kan jag äntligen få lite nytta av möjligheten att kunna programmera profiler, och kan dessutom utnyttja de 15 min som finns..