Hur få jag till en bra kopp med Hario V60? Byta kvarn?

johanhag

Active member
Hej igen! Fortsätter på denna tråden även om ämnet är lite fel nu :p

Har försökt få till V60 kaffe nu med min Wilfa kvarn, men kaffet blir inte jättebra. Det blir lite ”lerigt” vilket jag antar beror på fines? På bilden nedan ser man senaste bädden och ser ut att vara stor skillnad i partikelstorlek?

Har inte testat Eureka kvarnen så mycket med eftersom den är espresso fokuserad tänker jag att den inte löser problemet med fines? Har beställt en Aeropress för att se om det är mer förlåtande, men kanske får bli en filter kvarn också 😅 I såna fall verkar Wilfa Uniform bra? Tror ni jag kommer märka stor skillnad?

Skulle kanske köpt en Niche Zero direkt men tänker att ha en all-purpose kvarn ändå är sämre än en Eureka Mignon för espresso och en Uniform för filter?
6B2F5761-C1BC-4062-B6EB-B1E27DDEF292.jpeg
 

Jonken

Well-known member
Personligen tycker jag att Wilfa Uniform blir en dumsnål uppgradering. Den är bättre än WSCG-2, men begränsande.
Mina förslag är
1) köp en handkvarn, t.ex. 1Zpresso Q2 - billigare, portabel och bättre
2) köp en Fellow Ode, DF64 eller liknande kvarn som är flexibel och går att uppgradera med många andra skivor. Dyrare, men det är sista nivån innan det blir avtagande avkastning på riktigt. Flera gånger bättre än Q2 skulle jag kanske inte säga att det är, så det beror lite på hur seriöst intresset är om det lönar sig.
 

johanhag

Active member
Ah sant en handkvarn känns ju som bättre bang for the buck om man orkar mala, men kanske är ok för en morgonkopp så länge man inte maler för espresso? Den du länkade till verkar ju vara en najs kombi med Aeropressen med för lite lyxigare kaffe i skogen, om den dessutom passar inuti? :p

Hur står sig 1Zpresso Q2 mot till exempel Comandante C40 eller Timemore Chesnut?

Har kollat lite på Fellow Ode också men har fått intrycket att Wilfan är snäppet bättre med originalskivorna? Fellow Ode med uppgraderade skivor är väl bra men då är man ju uppe i 5000 spänn, lite över min budget känner jag.
 

Jonken

Well-known member
om den dessutom passar inuti
Det är precis vad den gör :)
Att mala 15-20g aeropress-filter till sig själv är ingen ansträngning. Espresso skulle jag främst rekommendera med mellan-mörkrost eftersom det blir tungt i längden annars.

Den modellen av Q2 är ungefär i nivå med C40. Bättre än Timemore Chestnut.

Wilfan är snäppet bättre med originalskivorna?
Jag håller inte med. Mer flexibel kanske, men du har ju redan en kvarn som kan mala fint.
 

johanhag

Active member
Ok! Kanske blir en Q2 då, skulle du säga att den kan mäta sig med en Fellow Ode?

Hur skulle du analysera min kaffe-bädd bild? :p Har jag tolkat det rätt att kvarnen inte ger så bra resultat?
 

basiecally

Well-known member
De där miniräfflorna i filterpappren är till just för att fånga damm. Man kan se det såhär också, damm du ser på ytan av kaffebädden är damm som inte ligger i botten av filtret och täpper till.
 

johanhag

Active member
Ok tack för svar! Finns mycket att lära sig om kaffe :p Men för att förenkla så verkar det som att med en filter-kvarn så får man generellt mindre fines och en renare kopp, kanske på bekostnad av "kropp". Kan vara något jag är ute efter tror jag. Med Wilfan WSCG-2 känns själva kaffet lerigt på nåt sätt, så inte "rikt" på ett positivt sätt utan bara dåligt (inte bara bädden som ser lerig ut utan smaken också). Kan ju testa lite mer med Eureka Mignon:en för att se om den presterar bättre, men en Q2 är nog inte dumt ändå :)
 

basiecally

Well-known member
Beror på malverket. Det går att sätta en massa olika skivor i en "filterkvarn". Men kvarnar som säljs med filter i åtanke brukar ofta ha skivor och hastigheter på dem som är tänkta att minimera mängden damm. När man brygger traditionell espresso så är en del damm bra för det hjälper att binda ihop pucken och öka motståndet. Sen är ju oftast problemet med damm att när partiklarna är så små så är det extremt lätt att lösa ut varenda liten molekyl ur dem, och då kan det lätt smaka bränt och beskt. "Lerigt" kan också vara ett sätt att beskriva det. "Kropp" kan dels vara damm som slinker igenom vid bryggning, iaf när man pratar espresso. Men mängden fett som slinker igenom spelar också stor roll. Pappersfilter har en tendens att dra ur oljor ur kaffet. Så vill du ha mer kropp tycker jag du ska testa franskpress eller mocka. Eller pourover med metallfilter. Sifonbryggare med plast- eller metallfilter ger också mycket kropp, tänk Don Pedro-bryggare.
 

Jonken

Well-known member
Porerna i pappersfilter är mindre än hålen i espresso-korgar, men fortfarande tillräckligt stora för att damm ska kunna leta sig igenom. Faktum är att mina anteckningar för de två bryggningarna i bilden ovan säger att den utan "lera" på bädden istället var disigare i glaset. Jag kan verkligen relatera till beskrivningen lerigt eller speciellt engelskans "muddy" för filterkaffe bryggt med kvarnar som inte är välanpassade för det. Det lägger sig som en lock över smakerna och går tack och lov att undvika, gärna med en bättre kvarn/malverk.
 

johanhag

Active member
Nu har jag fått 1Zpresso Q2 kvarnen och bryggt några koppar med Aeropress och V60, natt och dag skillnad! Mycket "klarare" kopp och lerigheten är borta trots att jag inte tunat in malningsgraden helt. Nu är det bara att hitta bra kaffen också :p Provade ett tvättat Etiopiskt ljusrostat kaffe som var najs - blommigt och "te likt", dock kanske liite för mycket te känsla istället för kaffe-känsla. Så nästa steg kanske är aningen mer mörkrostat eller någon annan böna.

Nu är tråden väldigt off-topic jämfört med trådstart haha. Glad att jag inte köpte den där automatiska bryggaren nu när jag börjar få till riktigt kaffe!
 

johanhag

Active member
Jag har nu provat att mala väldigt fint, ner på 06-08 både med V60 och Aeropress (misstänker att jag får lite channeling så gått tillbaka till runt 10). Det tvättade etiopiska är gott men lite väl mycket "Earl grey" för min smak. Däremot testade jag ett etiopiskt från Åre kafferosteri som är gjort med en annan process och det var riktigt bra! Lite mer smak än det tvättade, aningen bärigt. De hade också ett riktigt bra espresso kaffe (Rock) som smakade bra mycket mer än det italienska jag kört hittills, lite äpple/kakao karaktär. Börjar så sakta förstå grejen med ljusrost där smakerna från bönan är mer bevarande istället för att bara smaka generiskt rostat kaffe :p

Problemet med lerigheten är helt borta med handkvarnen i alla fall! Får riktigt rena koppar nu. Kanske till och med ska testa lite med metallfilter för att få tillbaka lite "kropp".
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,652
Medlemmar
19,354
Senaste medlemmen
EMJ
Topp