Hur få bra vatten för att brygga kaffe?

Jonken

Well-known member
Moderator
I Stockholm landar kranvattnet redan i zonen som rekommenderas för kaffe. Ritade in ungefär vart baserat på de senaste vattenrapporterna:
kaffevatten.png
Norra Stockholm hamnar på linjens övre punkt (Lovöns vattenverk), södra på den lägre (Norsborgs vattenverk) medan en stor del får en ospecificerad blandning. Trots att vattnet här redan är nära idealen är det kul att se hur kaffet påverkas. Jag har gått ner någonstans runt Melbourne-NYC genom spädning för att jag kan - det blir mycket riktigt svagare med bönorna jag har just nu, men samtidigt smakar de bättre.

Om du blandar ungefär 1/3 Malmövatten med 2/3 Zerowater bör du hamna vid SCA-strecket. Kan vara något att prova.

TDS är inte så relevant i sammanhanget. Jag kommer använda mätaren främst för att dubbelkolla att filtret gjort sitt jobb.
 

Damocles

Well-known member
I Stockholm landar kranvattnet redan i zonen som rekommenderas för kaffe. Ritade in ungefär vart baserat på de senaste vattenrapporterna:
Visa bilaga 9958
Norra Stockholm hamnar på linjens övre punkt (Lovöns vattenverk), södra på den lägre (Norsborgs vattenverk) medan en stor del får en ospecificerad blandning. Trots att vattnet här redan är nära idealen är det kul att se hur kaffet påverkas. Jag har gått ner någonstans runt Melbourne-NYC genom spädning för att jag kan - det blir mycket riktigt svagare med bönorna jag har just nu, men samtidigt smakar de bättre.

Om du blandar ungefär 1/3 Malmövatten med 2/3 Zerowater bör du hamna vid SCA-strecket. Kan vara något att prova.

TDS är inte så relevant i sammanhanget. Jag kommer använda mätaren främst för att dubbelkolla att filtret gjort sitt jobb.
Kul att höra att du finner kannan smiding. Jag har ju hela min Zero water kanna i kylen för jämnan och blandar nytt vatten typ varannan dag. Tar lite plats i dörren, men inte så farligt faktiskt. Däremot vet jag inte hur filtren håller om man inte håller dem run 5ºC eller så.

Men just 2+1 ratio och sedan några droppar extra magnesiumkoncentrat som man droppar i blir väldigt smidigt faktiskt. Och magnesium blandar jag själv ca en gång i månaden eller så i små pipett flaskor. Både flaskorna och mineralerna finns ju på kitchenlab som gör det smidigt.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Magnesiumklorid eller magnesiumsulfat?
Kört en vända nu med lite kalciumkarbonat enligt det här receptet för att hamna vid WOC Budapest. Övertygad om att mineralerna i sig spelar roll.
Jag använder ZeroWater för att rena och därefter Lotus droppar där man själv kan blanda ihop efter tycke och smak.
Det konceptet är smart eftersom det går att göra efter kaffet är färdigbryggt. Lite som att krydda kaffet: https://www.scottrao.com/blog/lotus-water-drops - sannolikheten är stor att man föredrar olika recept för olika bönor.
 

Foo1

Member
Magnesiumklorid eller magnesiumsulfat?
Kört en vända nu med lite kalciumkarbonat enligt det här receptet för att hamna vid WOC Budapest. Övertygad om att mineralerna i sig spelar roll.

Det konceptet är smart eftersom det går att göra efter kaffet är färdigbryggt. Lite som att krydda kaffet: https://www.scottrao.com/blog/lotus-water-drops - sannolikheten är stor att man föredrar olika recept för olika bönor.
Jag fick precis hem en 5,4L ZeroWater beställd från Amazon.se och imorgon kommer Lotus water drops (och kaffe) från A matter of concrete i Rotterdam/Nederländerna. Ska bli kul att koppa kaffe och jämföra vårt kranvatten, rent Zerowater-vatten (kommer inte vinna såklart) samt olika Lotus-recept!
 

rui_costa

Member
Jag fick precis hem en 5,4L ZeroWater beställd från Amazon.se och imorgon kommer Lotus water drops (och kaffe) från A matter of concrete i Rotterdam/Nederländerna. Ska bli kul att koppa kaffe och jämföra vårt kranvatten, rent Zerowater-vatten (kommer inte vinna såklart) samt olika Lotus-recept!
Berätta gärna hur du upplever Lotus-dropparna jämfört med att späda filtrerat vatten med kranvatten!
 

aike

New member
Hello,

I hope you don't mind that I ask my question in this thread to avoid another water question thread with limited value for the forum. If it is a problem please let me know and I will delete and start another thread

First let my introduce myself, my name is aike, I live in Belgium and I don't speak or write any Swedish, so im using English. My sister now lives in a newer area in Trosa, Södermanland. As a surprise moving-housewarming-birthdaygift she is getting in a month a well-loved Londinium espressomachine combined with an also well loved Eureka Olympus 75 HS with the Mythos burrs. A nice combo in my opinion which gave me some really good results.

Since I don't know anything about the waterquality in Trosa and I failed to find anything without any comprehension of Swedish I wonder if some of you know if the water quality out of the tap is OK there? I read in this thread about Imsdalen water, is that OK for the copper boiler of an espressomachine that is turned on all day? Is that available in the supermarkets there? I can't really ask her since I don't want to spoil the surprise.
Since she has to learn the combo of grinder and lever I don't want her also to learn about making water, I think that would be a too big of a jump to make from nothing.

I will bring some of the water I use for the start but I can hardly bring a year supply with me.


Thanks in advance for any info

And I will also point her to this forum of course, she knows Swedish

Kind regards,

Aike
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Hi there. That's a nice gift :) Unfortunately, both the municipial tap water and likely most wells in that area have fairly hard water. About 12-13°dH.

Which Londinium is it? If it's a model that warrants plumbing in you're probably best off with an under-counter filter.

Imsdal is widely available and should work well (perhaps slightly too soft), but will cost more than €1 per liter.
A cheap and fairly simple solution that doesn't involve shipping water all the way from Norway is pitcher filtration, like Zerowater. Mixing 3 parts filtered 'zerowater' with 1 part of Trosa tap water should net low-scaling water without making it corrosive. Not as good as remineralizing with potassium bicarbonate (not widely available in Sweden), but less complicated.

She should probably test her water or ask the municipality for a water report to make sure. This is one example in the area, Trosa-Södertuna ground water: Ca 63 Na 14 Mg 13 SO4 70 Cl 17 HCO3 170 pH 7.8
 

aike

New member
Hoi. Dat is een mooi cadeau :) . Helaas hebben zowel het gemeentelijke leidingwater als waarschijnlijk de meeste putten in dat gebied tamelijk hard water. Ongeveer 12-13°dH.

Welke Londinium is het? Als het een model is waarvoor loodgieterswerk nodig is, bent u waarschijnlijk het beste af met een onderbouwfilter.

Imsdal is overal verkrijgbaar en zou goed moeten werken (misschien iets te zacht), maar kost meer dan € 1,- per liter.
Een goedkope en vrij eenvoudige oplossing waarbij het water niet helemaal vanuit Noorwegen hoeft te worden getransporteerd, is kruikenfiltratie, zoals Zerowater. Door 3 delen gefilterd 'zerowater' te mengen met 1 deel Trosa kraanwater ontstaat er kalkarm water zonder dat het corrosief wordt. Niet zo goed als remineraliseren met kaliumbicarbonaat (niet overal verkrijgbaar in Zweden), maar minder ingewikkeld.

Waarschijnlijk moet ze voor de zekerheid haar water testen of de gemeente om een waterrapport vragen. Dit is een voorbeeld in het gebied, Trosa-Södertuna grondwater: Ca 63 Na 14 Mg 13 SO4 70 Cl 17 HCO3 170 pH 7,8
Thank you, the advantage of buying extra for yourself and not selling your old gear leaves one with stuff to be missed and still be very happy. it's a first gen R-model, so not the R 24, without all the connectivities and so on and it is not prepared to be plumbed in. I'm also not sure about the plumbing lay out in her kitchen since I haven't visited yet since the move from Nacka to Trosa Thanks for the info on the zerowater, I have never heard of it so im going to look into that one., good to hear that at least the Imsdalen is easy to find.
 

nept

Well-known member
Testade att brygga kaffe i England, där kranvattnet alltid verka smaka klor, vara hårt och lukta konstigt. Om man har såna förutsättningar förstår jag verkligen att man behöver fundera på vattnet och trixa en massa, men i Stockholm känns det (i jämförelse) som overkill så jag har slutat oroa mig för det nu. Kranvatten är ju överlägset enklast och billigast så ifall det funkar är det ju värt det, tänker jag.

Norra Stockholm hamnar på linjens övre punkt (Lovöns vattenverk), södra på den lägre (Norsborgs vattenverk) medan en stor del får en ospecificerad blandning.

Spännande att det är hårdare norrut och mjukare söderut. Får fylla en flaska hemma hos nån jag känner på andra sidan stan och jämföra...
 

Forumstatistik

Trådar
14,857
Inlägg
157,120
Medlemmar
19,487
Senaste medlemmen
Andreashelsing
Topp