Hur bra är mokabryggaren Bialetti Brikka?

coffein

Member
Läste på kaffegrossisten.se om en mokabryggare med namnet Bialetti Brikka.
Bryggaren påstås kunna prestera riktig crema eftersom den arbetar med högt tryck (9 bar).

Någon som har erfarenhet av denna bryggare?
 

JvD

Well-known member
Har en liknande bryggare liggandes hemma någonstans. Köpte den för ca 10 år sedan i Italien. Hade då inte sett den varianten i Sverige men i princip kan man säga (för jag antar att också denna baseras på den tekniken) att hålet i slutet av kanalen där kaffet trycks upp igenom hålls stängd av en tyngd. Det krävs därför ett något högre tryck än i vanliga mokabryggare för kaffet att komma upp. På min bryggare blev det liksom en lite POFF när trycket blev tillräckligt stort för att orka lyfta tyngden och JA, det blev lite mer crema än en vanlig bryggare. I övrigt vill jag dock poängtera att det är just mokakaffe du får och inget annat. Gillar man moka (vilket jag gör) så är det nog en bra bryggare, lite roligare än de vanlig.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Korrekt. 9 bar kommer den inte upp i och det är inte en espresso per se, men en moka med lite mer crema än vanligt.
Vi har den också..
[Inte ens Bialetti själva hävdar att den gör riktig espresso, ety espresso är en extraheringsmetod, precis som moka, bryggkaffe osv. På förpackningen står det fortfarande att det är moka och inget annat]
 

Nickeh

Well-known member
Man kan få riktigt bra kaffe ur dessa bryggare med lite finess men du lyckas aldrig pressa ut lika mycket smaker som med en espresso bryggare.

Körde fattig varianten med mjölkvisp och mokka bryggare innan jag fick min maskin och upplevde ändå att man fick bättre standard på sina drycker än de flesta cafér (Sådan som inte jobbar för att producera bra kaffe... )
 

treefinger

Well-known member
Jag har använt en Brikka samt Kaliffa ( den äldre varianten ) under en ganska lång tid och visst stämmer det som sägs, att det är moka-kaffe man får - inget annat.

Med nymalet kaffe får man rikligt med crema, alltså inte endast något mer än på vanlig mokabryggare, det är en avsevärd skillnad. Notera dock att det är viktigt med fräsha bönor samt nymalet kaffe. Det är dock väldigt svårt att få till samma crema som man får med en espressomaskin. Alltså, oftast blir creman mer som ett skum än en kräm-hinna, eller hur man ska beskriva det. Kaffet man får överträffar inte sällan espresson man får på många caféer, men det beror nog främst på att det är så många caféer som inte kan hantera sina espressomaskiner över huvud taget.

Hellre en Brikka för 600kr än en halvtaskig espressomaskin för tusingen. Ett annat plus med Brikkan är ju att man kan ta med sig den ut i naturen göra sin moka var som helst. Enda man behöver är ju lite eld :)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Hett tipps för alla fjällvandrare då alltså! :lol:
Tror min sambo ska ta med en moka (vanlig) på hennes flällvandring i augusti. 1-koppars :wink:
 

treefinger

Well-known member
Cheffalo sa:
Hett tipps för alla fjällvandrare då alltså! :lol:
Tror min sambo ska ta med en moka (vanlig) på hennes flällvandring i augusti. 1-koppars :wink:

Ja, men faktiskt! Tänk dig att sitta på fjället och njuta av en bra moka. Det givna komplementet blir förståss en Zassenhaus-kvarn så du kan mala kaffet på plats, utan tillgång till el, också :)

Vilken idyll!
 

zix

Well-known member
treefinger sa:
Ja, men faktiskt! Tänk dig att sitta på fjället och njuta av en bra moka. Det givna komplementet blir förståss en Zassenhaus-kvarn så du kan mala kaffet på plats, utan tillgång till el, också :)
Vilken idyll!
Där har du precis mitt semester-kaffekit! Jag har den turkiska Zass-kvarnen. Mycket bra kvarn, dessutom bra form och funktion för den som är på resande fot. Funkar fint ihop med Brikka. Körde på det sättet hela förra semestern - vi var ute på vandrarhem mesta tiden.
Men ska du använda Brikkan på Trangiaköket istället för på spisplattan (jag pratar fullstorlekstrangian nu, inte mini-Trangian) så behöver du nån slags mellanlägg eller extramoj, för den är för liten för att du ska kunna använda de inbyggda grythållarna.
 

treefinger

Well-known member
zix sa:
treefinger sa:
Ja, men faktiskt! Tänk dig att sitta på fjället och njuta av en bra moka. Det givna komplementet blir förståss en Zassenhaus-kvarn så du kan mala kaffet på plats, utan tillgång till el, också :)
Vilken idyll!
Där har du precis mitt semester-kaffekit! Jag har den turkiska Zass-kvarnen. Mycket bra kvarn, dessutom bra form och funktion för den som är på resande fot. Funkar fint ihop med Brikka. Körde på det sättet hela förra semestern - vi var ute på vandrarhem mesta tiden.
Men ska du använda Brikkan på Trangiaköket istället för på spisplattan (jag pratar fullstorlekstrangian nu, inte mini-Trangian) så behöver du nån slags mellanlägg eller extramoj, för den är för liten för att du ska kunna använda de inbyggda grythållarna.

Ah.. den turkiska, den är verkligen läcker. Det är samma malverk i alla Zassenhauskvarnar va? Keramiskt malverk.
 

zix

Well-known member
Faktiskt så är det ett annat malverk i den turkiska. Det är "uppochnervänt" jämfört med de andra (alltså, jag menar inte att kaffepulvret helt plötsligt rinner uppåt utan att ställskruven sitter undertill) och inte keramiskt utan i stål. Den kan mala väldigt fint. Fast det behövs ju inte till mokka.
På många ställen, även flera försäljningssiter på webben, står det att den inte är inställbar utan bara funkar till turkiskt kaffe. Detta stämmer inte. En ställskruv finns, om än med kort ställväg, och det går att få allt från kokkaffe-malning till turkiskt. Antagligen är dock de grövre malningarna ganska ojämna. Men till mokka och brygg är det inga problem. Vid espressomalning är det lika jämnt som eller jämnare än Minimokan. Fast min Minimoka är inte helt 100 iofs...
 

treefinger

Well-known member
Du bekräftar min tanke angående kvalitén på malverket. Jag undrar hur högt upp i nivå man måste gå, gällande elektriska kvarnar, för att få en kvarn som maler med samma jämnhet som en Zassenhauskvarn. Minimokan går väl på kring en 2k?

Nackdelen med Zassenhausen är ju att det tar kring minuten att mala kaffe till en dubbel espresso. Fördelen är ju att den är mycket mycket tystare, speciellt för mig som har tinnitus och är ljudöverkänslig.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
:lol: Tror min flickväns vandringspolare skulle döda henne om hon släpade med en kvarn till mokabryggaren upp på fjället :lol:
 

zix

Well-known member
Hon får väl lägga den avhuggna E61-gruppen i hans ryggsäck... :wink:
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Aj aj aj, det blir dyrt detta... De är ett gäng på 8-10 pers som brukar fjällvandra tillsammans. :? Så många E-61or vill jag inte döda.
 

zix

Well-known member
Kul att du lyckades hitta video!
jösses! Så där högt tryck ger lite bränd smak tycker jag.
Passar på att ge mina erfarenheter av brikkan i relation till videon här ovan. För att förhindra det där stor-bubblandet och extraxtions-explosionen så skulle man istället ha snurrat lite på topp-tyngden i början. Den får inte ha "kletat fast" sig i röret utan ska löpa lätt. Tror att det till och med står något i den medföljande beskrivningen om detta. Har den fastnat lite så blir det sådär som på bilderna.
Eett snabbt vrid till eller två på tyngden strax innan vattnet trycks igenom gör att blir extraktionen lite mer förlängd, mindre explosionsartad och lättare att kontrollera.
På brikkan går det fortare när det väl händer än på en vanlig mokakanna, men om man lyckas undvika pysandet (det kommer nästan alltid lite på slutet ändå, men se bara till att hälla över i kaffekoppen/arna innan det kommer) får man ett mer finbubbligt cremaliknande skum, som med brikkan håller lite längre än med en vanlig mokakanna.Jag gillar brikkasmaken, men det är inte nödvändigtvis bättre smak än med en vanlig mokakanna. Mindre besk, men också mindre syrlig än en vanlig moka - så skulle jag vilja beskriva skillnaden. Kanske för att det högre trycket gör att temperaturen går ner lite?

Cheffalo, hunnit testa kaffet ur napoletanorna ännu? De är verkligen fina...
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Nej, men är ledig idag så nu blir det nog av! :) Ska bara till ögonläkaren först och få min årliga dos droppar...

Tänk bara på, angående alla sorters mokabryggare, att inte ha plattan på högsta fjutt. Då vill kaffet i regel brännas. Bäst tycker jag det funkar med gas, på halv låga.

Vi pratar om den här, en Napolitansk mokabryggare från Ilsa:

art-8.jpg
 

zix

Well-known member
Gillar den!
Vet inte riktigt hur jag tänkte förut med vattentrycket och temperaturen. Skyller på att det var sent... Yrar ibland när det är sent.
Högre tryck är det iallafall...
 

JvD

Well-known member
Cheffalo sa:
Vi pratar om den här, en Napolitansk mokabryggare från Ilsa:
art-8.jpg

En sådan där Napoletansk historia har jag alltid velat pröva. Vet inte om jag vill kalla det för Moka dock (rätta mig om jag har fel men metoderna är väl helt olika och smaken likaså). Napoletansk kaffe är väl en sådan där koka-och-vända-upp-och-ner-historia ;-) I en moka trycks vattnet , med ca 1 atm, genom kaffepulvret relativt snabbt medan denna metod liknar väl mer vår slaskiga filtermetod där det uppkokade vattnet rinner ner genom kaffet under en relativt sett längre period. Enlighten me! Berätta hur kaffet blir? Och hur gör man med den där maicken? Går väl knappast att vända upp och ner, då blir det ju LITE svårt att hälla. Eller byter man liksom plats på över- och underdel?

EDIT: Hittade denna bild för den kunskapstörstige ;-)

21NEAPOLITAN2.jpg



Samt denna informativa siva om olika metoder, http://info.terroircoffee.com/learn/brewing/
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Du har alldeles rätt i det, men av nån anledning kallas den mokabryggare, ety du använder mokamalet espressokaffe. Tar ca tre minuter för kaffet att rinna igenom.
Inte testat än, inte hunnit/orkat idag :(
Hoppas på frukosten imorgon bitti.
 
Topp