Hur är livet som hobbyrostare egentligen?

Hej!

Jag har länge sneglat om jag ska bredda kaffeintresset med att börja rosta mina egna bönor. Jag tänker mig att det ska vara ett bra sätt att gräva sig djupare i intresset och förstå en viktigt komponent bättre (bönorna).

Men min fråga är till er som rostar själv: hur ser processen ut för er, vart köper ni bönorna, vad är svårast, roligast, tråkigast, drygast och är det något ni rekommenderar att man börjar med? Är nyfiken att förstå hur livet som hobbyrostare är helt enkelt!

For reference: jag har hållit på med Espresso i ett antal år nu och är som majoriteten här djupt inne i det. Jag älskar allt från smaken (såklart) till att fundera på hur man får bästa receptet till en böna, till alla härliga tillbehör, kaffeforum, till Lance och James, till peta på olika nya maskiner etc. Ni vet. Helt klart ett kärnintresse!

Men. När vänner frågar om dom ska köpa en espressomaskin så är jag noga att säga att det inte är för alla och att man verkligen måste intressera sig och tycka att processen är lika viktig som koppen för att det ska vara värt det. Har haft flera vänner som har provat och inte fastnat för det. Jag vill veta för vem rostning är och vem det inte är för. Typ.

Tack och sorry för lång text!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Hej, svaren kommer skilja en hel del beroende på vilken typ av maskin du väljer och vad du vill rosta.

Jag tror att det är bra att tänka på rostning som en större utmaning än espresso. Det behöver inte vara lika dyrt visserligen, men vill man går det att sänka minst lika mycket pengar och eventuellt ändå inte vara garanterad enkelt handhavande, upprepbara resultat etc.

Med det sagt tycker jag att det är väldigt roligt. Ett bra första steg för att se om det kan vara något man gillar tycker jag är att köpa max några kilo och testa i ugnen. Bäst valuta i Sverige tror jag White Elk (Kafferosteriet Koppar) står för. Fastnar du tycker jag att Shokunin överlag varit bättre, men då vill man kanske lägga större beställning pga. fraktkostnad.

att det inte är för alla och att man verkligen måste intressera sig och tycka att processen är lika viktig som koppen för att det ska vara värt det.
Det gäller kanske ännu mer för rostning skulle jag säga. Jag tycker att det är något särskilt med helt nyrostade bönor och att få följa bönorna från dag 1.

Jag skulle inte rekommendera hobbyn om man är ute efter att spara pengar. I teorin går det, men i praktiken är risken att misslyckas med satser så stor att det knappast blir billigare i längden än att köpa färdigrostade bönor - speciellt inte om man räknar in utrustning och tid.
 
Tack Jonken!

Vet inte vilken rost som skulle vara aktuell, kanske en Behmor 2020SR Gene café CBR-101. Tänker mig att det är introduktionsmaskiner som ändå gör ett ok jobb! Min fru har bara ett krav och det är att den kan rosta tillräckligt så man kan ge bort i presenter när man går på middagar och likande 😅

När du säger ”eventuellt ändå inte vara garanterad enkelt handhavande, upprepbara resultat” betyder det att man slänger mycket bönor som blev dåligt, att det är stor variation i smaken på koppen eller hur stor variation pratar du om?

Sen, menar du att man kan rosta i ugnen? Det hade helt klart varit något roligt att pröva! Hur väljer du bönor, har du hittat något du gillar och håller dig där eller är det lätt att rosta olika och testa sig fram?

Idag köper jag ofta roliga ljusrostade intressanta bönor för att liva upp koppen och fånga bredden i vad kaffe kan erbjuda. Men helt ärligt så tycker jag det ändå är godast med en klassisk smak/italiensk espresso. Men känner trots detta att bönor är lite av ett svart hål i min kunskap så kan vara så att jag köper för random och inte hinner förstå vad jag gillar…

Men tack igen Jonken!
Tar gärna fler röster om så finns i ämnet 😄. Kanske någon i Stockholm som rostar med dig en ovan nämnd maskin och skulle kunna tänka sig sälja en påse så man får prova resultatet! 😊
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag slänger sällan, men det är relativt vanligt att det inte blir lika bra som man önskar. I början finns det charm med helt nyrostat och att det blir drickbart, men i längden vill åtminstone jag sikta på att det ska bli lika bra eller bättre än vad man kan köpa färdigrostat för samma summa. Det är svårt eftersom rosterier har bättre utrustning, ofta bättre råkaffe, mer tid, erfarenhet osv. Men som sagt har man i alla fall fördelen att rosta efter egen preferens och att det alltid är färskt.

Personligen skulle jag inte rekommendera en Behmor. Den kan rosta relativt stora satser och rena röken lite, men ganska bristfällig överlag och om du tar ut bönorna för att kyla ordentligt släpper du ändå ut en hel del rök - speciellt om du rostar mörkt.

När jag styrt manuellt har jag aldrig lyckats upprepa en sats så att den blir identisk. Om du vill åt det och främst rostar lite mörkare kan jag rekommendera Kaffelogic Nano, men det är ju en större investering. Sats-storleken är ganska trevlig för eget bruk och när man väl hittat en profil man gillar blir den ett mindre hinder eftersom den sköter det mesta automatiskt - det går att låta den göra sin grej medan man gör annat.

Bäst valuta för pengarna som jag känner till står den här med glastrumma för, gärna med sånt här gaskök. Den går enkelt att uppgradera och man har relativt bra kontroll. Kul rost om man omfamnar att det blir lite olika varje gång. Ingen kylning är bättre än dålig kylning :) - finns separata att köpa eller så kan man stå med durkslag / bygga egen med låda och fläkt/dammsugare.

Men som sagt kan man få hyfsade resultat i ugn (beror lite på hur bra ventilerad den är). Det blir antagligen en blandning av ljust och mörkt, men det kan vara ganska förlåtande. Gäller bara att försöka vänta så alla bönor har poppat en gång och ta ut. Börjar de poppa en gång till blir det bråttom att ta ut för det är inte roligt när det drar iväg.

En vanlig rekommendation är att börja med tvättade centralamerikanska bönor, gärna från Guatemala. Sen är det bara att köpa det man gillar eller tror att man kommer gilla.
 

FBygden

Active member
Jag kör med Kaffelogic Nano sedan början av året.
För mig har det varit perfekt, jag kan justera alla parametrar när jag känner för att experimentera.
Men till vardags är det precis som Jonken skriver bara att starta så sköter den allt själv (förutsatt att du fått till en bra profil).
Jag tycker absolut att jag börjar kunna matcha färdigrostat. Att kunna välja exakt den rostningsgrad man vill ha är en enorm fördel samt att aldrig behöva bekymra sig om färskheten.
Gällande misslyckade/odrickbara batcher är det extremt ovanligt för mig. Har hänt vid två tillfällen och då pga uppenbara misstag av mig.
Jag sparar nog dock inga pengar på att rosta själv med tanke på hur dyr Kaffelogic Nano är men sakta men säkert så betalar det ju åtminstone av på ”investeringen”.
 
Senast ändrad:

bauta

Well-known member
Instämmer med Jonken i att det är rostningsgrad och färskheten som är plus med egenrostat. Sen är det en kul hobby.
Nån misslyckad batch av mina kanske 100 som jag slängt, men det var pga handhavandefel.
Jag började med en Behmor (1600?) som jag tycker funkar bra. Inte så mkt parametrar du kan ändra men det är bara bra i början.
Polaren körde en Gene Cafe, som ger liknande resultat som Behmor.
Båda dessa brukar dyka upp beg, och jag sulle rekommendera att börja där.
Nu har jag uppgraderat till en beg Aillio Bullet, och där finns massor av parametrar, kurvor, forum att nörda ner sig i.
Polaren gick på en gasrost, https://cormorantroasters.co.uk/ Mer lik en stor gasrost men mindre repeterbarhet vad gäller kurvor.
Fortfarande rostar jag kanske hälften av min förbrukning och blandar upp med lite roliga fermenterade etc, från Kaffecompagniet.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Hur står sig Ikawa numer?
Teoretiskt tror jag att det kan finnas en (potentiell stor) fördel* med Ikawa i att man kan kontrollera temperaturen på luften på väg in istället för hur het den ska vara när den redan har passerat merparten av bönorna. Helst skulle man vilja ha båda alternativen eller åtminstone även kunna se temperaturen runt bönorna, men i dagsläget behöver man punga ut för deras snordyra Pro-modell för det eller modifiera Home-modellen med egna sonder.

Med Kaffelogic har man ingen kontroll över / vetskap om in-luftens temperatur. Jag tror att det är anledningen till att det var lättast att rosta medium<->mörkt med den för mig. Det gör den å andra sidan väldigt bra skulle jag säga, imponerande rena smaker för mörkrost. Uppskattar också deras affärsmodell mycket mer än Ikawas, utan försök att binda kunder till prenumerationer både för råkaffe och appar.

*kan inte säga säkert eftersom jag inte har använt den själv. Omodifierad tror jag att jag skulle känna mig väldigt frustrerad över Home-modellens begränsningar. Fast den verkar trevligare byggd och smidigare att använda.
 

FBygden

Active member
Teoretiskt tror jag att det kan finnas en (potentiell stor) fördel* med Ikawa i att man kan kontrollera temperaturen på luften på väg in istället för hur het den ska vara när den redan har passerat merparten av bönorna. Helst skulle man vilja ha båda alternativen eller åtminstone även kunna se temperaturen runt bönorna, men i dagsläget behöver man punga ut för deras snordyra Pro-modell för det eller modifiera Home-modellen med egna sonder.

Med Kaffelogic har man ingen kontroll över / vetskap om in-luftens temperatur. Jag tror att det är anledningen till att det var lättast att rosta medium<->mörkt med den för mig. Det gör den å andra sidan väldigt bra skulle jag säga, imponerande rena smaker för mörkrost. Uppskattar också deras affärsmodell mycket mer än Ikawas, utan försök att binda kunder till prenumerationer både för råkaffe och appar.

*kan inte säga säkert eftersom jag inte har använt den själv. Omodifierad tror jag att jag skulle känna mig väldigt frustrerad över Home-modellens begränsningar. Fast den verkar trevligare byggd och smidigare att använda.
Jag rostar merparten ljusrostat med min Kaffelogic med väldigt bra resultat.
Men jag fick inte till ljusrostat med dom profilera som ingick, enligt Roastrebels är dom optimerade för mellan/mörkt.
Jag utgick istället ifrån Brewers cup vinnaren Carlos Medinas profil för ljusrostat (Han använde sig av Kaffelogic Nano och hans profil är tillgänglig att ladda ner).
Efter det är jag supernöjd med resultatet.
 

FBygden

Active member
Var någonstans köper ni era råbönor?
Lite olika för min del, men mestadels ifrån Roastrebels. Gillar att dom har så detaljerad information om bönorna man köper. Blixtsnabba leveranser och fraktfritt om man köper tillräckligt mycket. Jag är dock för ny i att rosta själv för att avgöra hur bra deras bönor står sig jämför med andra, men jag är väldigt nöjd.
 

Herr Räv

Well-known member
Lite olika för min del, men mestadels ifrån Roastrebels. Gillar att dom har så detaljerad information om bönorna man köper. Blixtsnabba leveranser och fraktfritt om man köper tillräckligt mycket. Jag är dock för ny i att rosta själv för att avgöra hur bra deras bönor står sig jämför med andra, men jag är väldigt nöjd.
Hittat rawcoffee.se också, vet inte om det är bra eller dåligt heller. Inte kommit så långt som att jag köpt en rost :)
 

Hur är livet som hobbyrostare egentligen?​

Stentufft, är hur det är .. igår 6h ute på terrassen, för att ta tillvara sista möjligheten att rosta ute denna säsong :D
Hahaha, hoppas det blev bra då!
Tog steget och testade köpa 1kg bara för att testa i ugnen och förstå lite mer!

En fråga som jag inte sett svaret på, vilket får mig att tro att det är en riktigt dålig(farlig?) ide. Gasolgrill istället för ugn? Samma process. Är det brandfara, för dålig värmestabilitet eller varför är det inte en grej ?
 

Jonken

Well-known member
Moderator

Har nog inte handlat från rawcoffee på 6 år. Då kunde man få ganska trista bönor därifrån, men kan ju ha hänt en del sen dess - vet att de köpte upp rostakaffe.se som höll lite högre nivå.

Men jag fick inte till ljusrostat med dom profilera som ingick, enligt Roastrebels är dom optimerade för mellan/mörkt.
Ja precis, fast jag tyckte att det även gällde de flesta andra profiler jag testade. En favorit för att rosta ordentligt mörkt var 'firestarter'.
Medinas profil fanns nog inte när jag sålde maskinen. Den jag fick trevligast resultat för ljusrost med kallades 'JRoast', men den balanserade på gränsen till underutvecklat och man var tvungen att vänta flera veckor för att veta om det blev bra eller inte - taskigt arbetsflöde. Det kan hända att den nya uppsamlaren i glas förbättrar värmedynamiken för rosten lite.

Åsikter om vilka metoder som är bäst skiljer såklart. Försökte mig på att knåpa ihop en subjektiv, rankad lista över det jag har använt sedan 2008 - ifall det intresserar någon:

MaskinRepeterbarhetSmidighetPassar bäst tillResultatMängdKompletteras medPris idagValutaKommentar
Quest M3/M3s43Ljust<->mellan7150-300gSonder till dator, ev. PID.20.500:-3"Riktig" trumrost i miniatyr. Tung för sin storlek och tar lång tid att värma upp och svalna, precis som större modeller. Elektriska element gör den långsammare att reagera, speciellt om man vill öka värmen. När jag orkar använda den och får till kurvorna blir det bättre resultat, men det kan kräva fler försök att nå dit jämfört med gasdriven rost.
Hive32Ljust7150gKoppling till dator, gaskök, kylare.3.149:-3Tror inte att de produceras längre. Version med termometer ett måste för att ha någon koll på hur länge man ska stå och skaka. Helkroppsträning på köpet - svettigt!
Kaka G40044Ljust<->mörkt6250g+Sonder till dator, gaskök, kylare.1.599:-5Billig, relativt praktisk och enkel att använda. Gasen gör att man kan göra snabba, men inte helt exakta justeringar. Separerar inte silverskinn.
Kaffelogic Nano 755*mellan<->mörkt5100gKomplett14.800:-3Inte perfekt, t.ex. lite märkligt att den inte har något handtag - men väldigt smidig att använda om man väl har hittat rätt. Det går att få ut ungefär 500g på en timme, med minimal arbetsinsats.
Eismannens trum-rost33Ljust<->mellan5600gGaskök, kylareHemmabygge4?Lite kaotisk med bönor som kunde hoppa ur (jobbigt om man vill föra anteckningar). Ganska bra men lynnig.
Behmor 160022Mellan<->mörkt3340g+Helst kylare. Svår att uppgradera.5.629:- för nya modellen2Dålig kontroll och inbyggd kylning. Ganska stor risk att bönorna inte blir färdiga om man försöker använda deras program. Renar röken något.
Ugn23Det blir blandad rostningsgrad3500gKylareGratis :cool:5Gäller att ugnen inte är för tät, då blir det rökig smak.
Varmluftspistol11Flexibel?3Något hektoKylare, kanske kastrull som Wired Gourmet visar.Från 199:- men kan vara värt att lägga lite mer2Kan smälta om man inte är försiktig. Potential för hemmabygge.
Popcorn-maskin, varmluft.14Mellan250gTermometer, kylare.200+3Modifierad kan det eventuellt bli nästan lika bra som en Kaffelogic.
Stekpanna/kastrull11Ojämn rostning1Något hektoKylare. IR-termometer?Gratis?2Lite klarifierat smör eller olja som klarar hög temperatur kan hjälpa till att få jämnare resultat (och trevligt smakbidrag till mörkrost). Stor risk att bränna bönorna.


En fråga som jag inte sett svaret på, vilket får mig att tro att det är en riktigt dålig(farlig?) ide. Gasolgrill istället för ugn? Samma process. Är det brandfara, för dålig värmestabilitet eller varför är det inte en grej ?
Jodå, det är en grej. T.ex. den här: https://www.rkdrums.com/services/
Det finns små korgar man kan rotera manuellt över mindre låga också.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,855
Inlägg
157,090
Medlemmar
19,485
Senaste medlemmen
Mandunko
Topp