Hemrostningstävling - regler och idéer?

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag tänker att det skulle vara kul med en tävling i hemrostat kaffe. Vad tror ni om den idén?

Ett upplägg skulle kunna vara att alla deltagare får 500 gram råkaffe att rosta. 150 gram ska skickas in för bedömning. Endast kafferostar för hembruk får användas. Bedömningen görs av professionella kafferostare.

Hur skulle ni vilja att ett tävlingsupplägg skulle se ut?
 

Jonken

Well-known member
Ja det låter spännande :)

Funderar lite över mängden - 500g ger bara två försök, förutsatt att man har en rost som klarar av 175-250g per sats. Den som rostar i t.ex. en popcornmaskin kommer istället ha motsatt problem och behöva rosta 3-6 satser för att få ihop tillräckligt för ett tävlingsbidrag.

Jag antar antal försök är meningen att vara en del av utmaningen - men skulle det vara praktiskt genomförbart att sänka bidragsvikten och kanske ge de som behöver möjlighet att börja med mer råkaffe? Om man kollar på WCRC verkar de få ~3-8 försök beroende på hur man räknar.

..med det sagt är det inte ovanligt att min första eller andra sats av ett råkaffe blir mest minnesvärd :) men jag tror att det beror på nyhetens behag (eller färskhet).
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Ja det låter spännande :)

Funderar lite över mängden - 500g ger bara två försök, förutsatt att man har en rost som klarar av 175-250g per sats. Den som rostar i t.ex. en popcornmaskin kommer istället ha motsatt problem och behöva rosta 3-6 satser för att få ihop tillräckligt för ett tävlingsbidrag.

Jag antar antal försök är meningen att vara en del av utmaningen - men skulle det vara praktiskt genomförbart att sänka bidragsvikten och kanske ge de som behöver möjlighet att börja med mer råkaffe? Om man kollar på WCRC verkar de få ~3-8 försök beroende på hur man räknar.

..med det sagt är det inte ovanligt att min första eller andra sats av ett råkaffe blir mest minnesvärd :) men jag tror att det beror på nyhetens behag (eller färskhet).
Ja, kanske att det ska vara kaffe till 3-4 försök. Så runt 500-1000g kanske är lämpligt.

Några andra som har några tankar eller förslag? :)
 

Dan.

Member
Kul om det blir av👍
400-500 gr blir bra om man har som jag en moddad popper. Men 150 gr att lämna in blir inte optimalt då man behöver blanda två rost omgångar.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Var går gränsen för hemmarost? Jag rostar på en liten Dietrich rost, liten nog för att ha hemma...
Ja, det är en bra fråga. En Diedrich är ju byggd för professionellt bruk. Så jag tycker egentligen att den inte är en hemmarost. Även Ikawa är ju en professionell produkt.

Men samtidigt så används ju rosten för hemmabruk.
 

Jonken

Well-known member
Lite snårigt. Ikawa har både en 'Home' och en 'Pro', men båda används säkert av både proffs och amatörer. Samma sak kunde sägas om Quest, Huky, Cormorant och Aillio. Man kanske kan dra gränsen vid att den ska användas främst för eget bruk?

Det är inte bara fördelar med en stor rost. Det kan vara svårt att rosta små mängder och man kanske är ovan vid det. Sen blir det få försök som sagt, beroende på utformning.

Skulle gärna ha lite info om själva bedömningen. Ska t.ex. en proffskvarn användas eller något för "hemmabruk"? :LOL: fler områden där linjerna är lite suddiga.
 

bauta

Well-known member
Det vore ju kul, framförallt för att få en bedömning av domare som jag kan lära mig av.

Lite som när man ställde upp i SM i Hembryggning av öl, långt ifrån alla tror de ska vinna men en konstruktiv bedömning ger mkt.

Rostar själv på en Aillio Bullet, sägs gå med nåt hekto men jag har bara rostat 300 g och uppåt.
 

Gholam

Well-known member
Låter kul! För några år sen hade vi ett liknande upplägg hos J&N i Botkyrka. Man fick köpa 1kg råkaffe i deras konceptbutik och det fungerade som "biljett" och sen tog man med sig sin bästa batch på 100g till eventet och alla fick koppa och tycka till. Det var dessutom svininfluensetider så alla var lite oroliga :) Man fick också gå runt och klämma på alla prylar; det var riktigt lyckat!
 
Topp