Helautomatiska alternativ

Hej alla kaffeälskare.
Det var en trevlig överraskning att hitta detta forum. Jag är på jakt efter en helautomatisk espressomaskin och har scrollat runt som en galning på Reddit. Problemet är att det är övervägande amerikanska användare som postar där. Dels litar jag inte på deras smaklökar när det gäller starkt kaffe, och dels rekommenderar de utrustning som inte alltid finns tillgängligt här.
Jag har gått från att köra en standard MoccaMaster till att endast använda kaffekapslar från Nespresso. Jag är den ende i hushållet som dricker kaffe. Kapslar är ok men de är ruggigt dyra.

För ett tag sedan hade jag möjlighet att testa en Siemens EQ6 Plus S700 och blev positivt överraskad. Espresson var god och maskinen kunde även ge mig en behaglig kopp kaffe. Är det en americano den ger mig eller har Siemens något som faktiskt gör att det blir mer som bryggkaffe? Så nu har jag snöat in mig på Siemens ett tag. Problemet är att det finns så många modeller att välja på.

Är Siemens bra eller ska jag titta på andra märken?
 

nept

Well-known member
Såna där maskiner som tar in bönor i ena ändan och matar ut dryck i andra ändan kan göra bra kaffe, men det är inte riktigt espresso utan kanske snarare det som man kallar "cafe crema" på kontinenten, dvs att den gör ungefär som espresso men maler grövre och använder mer vatten vid lägre tryck.

Om du vill veta mer om såna maskiner kan du tex kolla på den här jämförelsen:

Med det sagt, så tycker jag personligen att det verkar lite påkostat och opraktiskt att köpa en sån stor och dyr maskin om det bara är du som ska dricka enstaka koppar bryggkaffe. Du kan köpa en kvarn och en aeropress (eller clever eller v60 eller ...) och göra godare kaffe för en bråkdel av priset. :)
 

basiecally

Well-known member
Hej!

Frågan har dykt upp förut och min uppfattning är att kontentan från det här forumet är att det finns bättre och mer prisvärda sätt sätt att göra kaffe, även espresso. Helautomaskinerna säljer konceptet att man kan brygga kaffe med bara ett knapptryck men i realiteten blir resultatet sämre (nästan alltid) och sällan mindre komplicerat i långa loppet eftersom det behövs köras diverse rengöringsprogram och reservdelar (nästan uteslutande i plast) behöver bytas.
 

nept

Well-known member
Frågan har dykt upp förut och min uppfattning är att kontentan från det här forumet är att det finns bättre och mer prisvärda sätt sätt att göra kaffe, även espresso.

Ja precis, det är varken äkta espresso eller prisvärt, men om man ställer in dem rätt kan de göra hyfsat kaffe rätt bekvämt. :)
 
Tack för svaren.
Det är just bekvämlighet jag är ute efter. Jag har alltid hatat den här typen av maskiner tidigare. De jag har stött på i yrkeslivet har bara spottat ut blask i koppen. Det var därför jag blev så överraskad av den Siemens-modellen.
 

nept

Well-known member
Tack för svaren.
Det är just bekvämlighet jag är ute efter. Jag har alltid hatat den här typen av maskiner tidigare. De jag har stött på i yrkeslivet har bara spottat ut blask i koppen. Det var därför jag blev så överraskad av den Siemens-modellen.

Jag tror det är bönorna, inställningarna och rengöringen snarare än tillverkaren som avgör. :)

Tror inte din Siemens skiljer sig nämnvärt från motsvarande Jura, Delonghi, Miele...
 
Senast ändrad:
Bönorna och inställningar kan jag lätt få tips om från ägaren till maskinen. Sedan är det bara att hoppas att det blir lika bra i nästa maskin 🙂

Nu är jag mer nyfiken på vilken av Siemens modeller som är ”uppföljaren” till den jag provade. De har verkligen för många modeller på marknaden. Kanske ska ta mig en titt på DeLonghi också.
 

Damocles

Well-known member
Har en kollega som gillar espresso och vi körde nespresso på jobbet, men hemma kör an en super auto och är mer än nöjd med det, tror han hade en Jura. Men det är ju alltid en avvägning, men lägger man lite tid initialt så tror jag man kan komma riktigt långt, framförallt om det är bekvämligheten man är ute efter annars. Men jag tror att man håller den i trim, ställer in den för nya bönor, och rätt rengöring och annat gör en del för hur bra de faktiskt.

Även om du inte når hela vägen till "riktig" espresso så är det viktiga att du är nöjd med resultatet i koppen. Själv kör jag ju främst ljusrostade turbo med lägre tryck hemma, och frågar man många om det är en riktig espresso så skulle många svara nej, men smakligt är det.
 
Det är en djungel. Jura verkar vara rätt dyra och en del klagar på att rengöring kan bli dyrt.
Siemens har på tok för många modeller och jag hittar inget bra ställe att jämföra dem alla.
DeLonghi Dinamarca Plus är en annan kandidat, men jag har hört skräckexempel på måndagsexemplar :)
 
Mmm… hade inte tackat nej till en Jura Z10 eller till och med en S8. Frågan är bara hur mycket bättre de är än en DeLonghi Dinamarca Plus. S8 är nästan dubbelt så dyr och Z10 snäppet värre.
 

Forumstatistik

Trådar
14,732
Inlägg
156,148
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp