Har jag gjort bort mig? Rengöring av Rancilio rocket

Solidem

Active member
Så.. jag har fått ta över en bortglömd espressomaskin och kvarn som bägge är snuskigt inkläggade i gammalt kaffe och i grovt behov av städning.

Plockade isär kvarnen ikväll och körde 10min bad i ”Puly caff” för att få bort kafferester som var segare än sirap.. tror dock färgen på ena delen (mässing?) blev mörkare och prickig.

Någon som vet om jag tabbat mig? Blir det avlagringar från den här delen nu eller duger den utmärkt att använda? Se bilder … ena visar hur den såg ut innan jag badat den
 

Bilagor

  • IMG_9211.jpeg
    IMG_9211.jpeg
    1.2 MB · Visningar: 15
  • IMG_9210.jpeg
    IMG_9210.jpeg
    1.9 MB · Visningar: 13
  • IMG_9209.jpeg
    IMG_9209.jpeg
    1.4 MB · Visningar: 14
  • IMG_9207.jpeg
    IMG_9207.jpeg
    2.3 MB · Visningar: 14

Jonken

Well-known member
Moderator
Det hade varit bättre med mekanisk rengöring, men antagligen påverkar det inte funktionen så länge ytan malskivan ligger mot på bild 9209 inte är skrovlig. I värsta fall kan du putsa bort det eller använda folie om det skulle vara ett problem, men prova kvarnen först (sannolikt OK).
 

Solidem

Active member
Vad menas med mekanisk rengöring? Varmt vatten och diskmedel och mjuk borste?

För det provade jag först och det gjorde nada på den extremt tröga och intorkade kaffesörjan

Finns det nån som redan sammanställt hur man bör rengöra de olika sorternas metaller i maskinerna? Jag är nybörjare och inser att jag gör en massa rookiemisstag 🧐
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Mässingsborste är bra för att få bort envisa rester efter att man tagit bort så mycket det går med t.ex. bambupinnar. Du kan polera den mörka toppen med aluminiumfolie om du vill få den glänsande igen (aluminium fyller i håligheterna).

Jag tror att man ska tänka att de flesta medel har viss effekt på ytan man vill rengöra, så att det gäller att vara försiktig med tid och dos. För att rengöra gruppen behöver du puly caff eller liknande, för resten av maskinen kommer du långt med utspädd ättika.
 

Solidem

Active member
Ibland har jag för mig man får tag på 12% ättika, ibland 6%. Hur utspädd menar du med utspädd? 6% som är 50-50 utspädd med vatten?

När är vitvinsvinäger/vatten bra?
Bara för avkalkning? Dock ej för bryggaren?

Ska prova polera med aluminiumfolie, tack!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Vanligast i Sverige är väl ändå 12% och 24%. En lösning på 3-6% är vanligt att använda beroende på hur försiktig du vill vara.
Det kan mycket väl vara kalk i E61-gruppen så att den också behöver avkalkas. Det du behöver tänka på om du har en värmeväxlar-maskin med separat ångkokare är att se till att tömma den och spola rikligt med vatten så att du får bort all syra och doft. Sen är det också en risk med gamla maskiner att kalk är det som gör att de håller tätt så att de börjar läcka efter avkalkning, eller att det lossnar små flagor och täpper till ventiler osv. Har sett argumentet att använda en starkare lösning för att undvika flagor.. själv föredrar jag att gå varsamt fram och hellre göra lite för lite än för mycket.
 

Forumstatistik

Trådar
14,969
Inlägg
157,966
Medlemmar
19,577
Senaste medlemmen
Pizzicato268
Topp