Gringo Etiopien suke organic


Tobbe

Well-known member
Har problem att brygga denna bönan. Fungerar inte alls att brygga liknande som andra ljusrostade från tex kenya eller Columbia som jag kört senast.
Känns som den är extremt svår att extrahera plus att det blir mycket fines så blir lätt att filtret blir igensatt.
Har kört mitt andra ljusrostade med James Hoffmans v60 recept på runt 2.0 på min nya Fellow ode med gott resultat. Med denna bönan har jag vart nere ända på 1.1 så att skivorna till och med slår ihop lite.
Är det inte konstigt att man skulle behöva mala så extremt mycket finare för denna bönan jämfört med tex en kenyan?
 

Jonken

Well-known member
Kommer inte ihåg om jag har provat den, men att behöva gå ner från 2.0 till 1.1 dvs. -50µm med något problematiskt kaffe låter inte onormalt. Etiopiska är ju kända för att vara hårda och lätt sätta igen filter, jag skulle testa att byta recept - lite grövre och istället hälla fler gånger. Jag gillar Hedricks stil, t.ex. för 15g:
0:00 +45g vatten
1:00 +45g
(dvs dubbel blomning, där det är okej om bädden torkar ut)
2:00 +80g
2:45 +80g
 

Tobbe

Well-known member
Tack för tipset! Testar det!
Antar Hoffmans metod fungerar bättre sen när jag får mina ssp skivor, då jag kan mala finare.
 

Tobbe

Well-known member
Provat hedricks v60 metod lite. Funkar tyvärr inget vidare. Problemet är att flödet blir nästan helt igensatt efter två hällningar pga för mycket fines. Samma med 4:6 metoden som jag också testat.
Blev hyfsat med Hoffmans metod på finaste inställningen när jag förvärmde allt jag kunde.

Provade att koppa den nu och då smakar den precis som jag önskar. Kanske får ta och plocka fram franskpressen istället.
 

Tobbe

Well-known member
Eller kanske aeropress. Tror ni det blir lyckat att översätta rätt av till aeropress, samma malningsgrad och tid som koppningen?
 

Jonken

Well-known member
Okej, ja det är risken desto fler hällningar man gör. Om det är Fellows v1.1-skivor tror jag tyvärr att de delar egenskapen med v1.0 att distributionen får tre toppar. Det blir en del extra fines trots att man maler grovt eftersom skivorna har ett fjärde stadie (det överlappande). Tycker att det kunde bli ganska trevligt med mörkare bönor men inte såld i övrigt.

Ett sätt att försöka undgå att filtret sätter igen (om man redan använder ett lite bättre filter) är att hälla på en rättvänd sked precis vid ytan. Tyvärr leder det till lägre extraktion också, så poängen med fler hällningar delvis går förlorad.

Annars är ju franskpress ett pålitligt alternativ :)
 

Tobbe

Well-known member
Okej japp det är v1.1 skivorna. Men SSP skivorna är beställda nu så får nog bli franskpressen så länge.
Hur rekommenderar du att man börjar brygga med SSP skivorna? Finare malningsgrad med tex Hoffmans metod eller grövre med flera hällningar?
Förstått det som att styrkan i SSP skivorna ligger i de finare malningsgraderna. Att de ska producera extrem jämn malning i det finare spannet medans grövre inte skiljer mycket från andra skivor.
 

Jonken

Well-known member
Jag brygger det mesta från 4.2 och snarare uppåt 6.0 som är någorlunda grovt. Det beror på vad man har för referens, men jag tror på att styrkan med SSP brew är att man just kan mala ganska grovt och ändå få bra extraktion. Går man ännu grövre börjar det bli ojämnt och visst, då blir skillnaden kanske lite mindre vid någon gräns - men känns meningslöst att jämföra blask med blask.. ;)

Jag föredrar i alla fall 4+ hällningar och mycket turbulens. Med dubbel blomning på totalt 2 minuter brukar bryggtiden ofta hamna runt 4½-5½min för 1-2 koppar.
 

Tobbe

Well-known member
Jag brygger det mesta från 4.2 och snarare uppåt 6.0 som är någorlunda grovt. Det beror på vad man har för referens, men jag tror på att styrkan med SSP brew är att man just kan mala ganska grovt och ändå få bra extraktion. Går man ännu grövre börjar det bli ojämnt och visst, då blir skillnaden kanske lite mindre vid någon gräns - men känns meningslöst att jämföra blask med blask.. ;)

Jag föredrar i alla fall 4+ hällningar och mycket turbulens. Med dubbel blomning på totalt 2 minuter brukar bryggtiden ofta hamna runt 4½-5½min för 1-2 koppar.

Gott! Ska prova 😃
 

Tobbe

Well-known member
Jag brygger det mesta från 4.2 och snarare uppåt 6.0 som är någorlunda grovt. Det beror på vad man har för referens, men jag tror på att styrkan med SSP brew är att man just kan mala ganska grovt och ändå få bra extraktion. Går man ännu grövre börjar det bli ojämnt och visst, då blir skillnaden kanske lite mindre vid någon gräns - men känns meningslöst att jämföra blask med blask.. ;)

Jag föredrar i alla fall 4+ hällningar och mycket turbulens. Med dubbel blomning på totalt 2 minuter brukar bryggtiden ofta hamna runt 4½-5½min för 1-2 koppar.

Nu har jag kört en hel del med din metod och måste säga att jag är helt såld på den. Fick till den godaste ljusrostade kenyanen någonsin. Körde kvarnen på 6.1 med 96c vatten.

Håller på att leta sweet spot på Rwanda nyamurinda, en mellanrostad från Gringo. Är uppe på 7.1 på kvarnen och 90c vatten och smakar riktigt fint. Dock skulle jag vilja få ner extraktionen ytterligare pga astringens.
Frågan är om jag ska köra ännu grövre, lägre temp eller bara köra en hällning efter andra blom. Börjar ju bli väldigt grovmalet nu.
Hur kör du på mellanrostat och mörkrostat Jonken?
 

Jonken

Well-known member
Kul :)

Ja, 7.1 låter grovt. Det är som att det snabbt blir väldigt mycket grövre per klick bland de övre inställningarna med Ode/SSP brew för mig i alla fall. Jag har för det mesta fortsatt runt 6 för mellan-mörka bönor. Föredrar en aning adstringens över underextraktion men det är ju en smakfråga. Mörkrost får ju även i stort sett någon slags beska hur man än gör tänker jag, men mer i bakgrunden tack vare skivorna (har t.ex. kört med lite bättre italienska espressoblandingar och fått godkänt filterkaffe ;))

Vet inte om du provade tricket med att hälla på en sked, men det borde leda till mindre adstringens. Jag brukar för det mesta sikta på det omvända (tunn stråle från hög höjd för att blanda bädden maximalt) men det kan vara en variabel värd att leka med (om du gillar resultatet blir det enklare att göra i längden med en melodrip).
 

Tobbe

Well-known member
Har inte testat med sked än men ska göra det. Galet vad hög extraktion denna metoden ger. Testade att sänka temperaturen till 86c och det blev snäppet bättre faktiskt. Känns fel att brygga på så låg temp men bra metod kanske om elen blir allt för dyr 😅

Kör du alltid på samma temperatur?
 

Jonken

Well-known member
Det är spännande hur temperatur påverkar, men för det mesta ligger jag inom 92-96. Lär redan sjunka en del i bädden av att dela upp i fler hällningar istället för att försöka få i så mycket som möjligt på direkten.
 

basiecally

Well-known member
Kul :)

Ja, 7.1 låter grovt. Det är som att det snabbt blir väldigt mycket grövre per klick bland de övre inställningarna med Ode/SSP brew för mig i alla fall. Jag har för det mesta fortsatt runt 6 för mellan-mörka bönor. Föredrar en aning adstringens över underextraktion men det är ju en smakfråga. Mörkrost får ju även i stort sett någon slags beska hur man än gör tänker jag, men mer i bakgrunden tack vare skivorna (har t.ex. kört med lite bättre italienska espressoblandingar och fått godkänt filterkaffe ;))

Vet inte om du provade tricket med att hälla på en sked, men det borde leda till mindre adstringens. Jag brukar för det mesta sikta på det omvända (tunn stråle från hög höjd för att blanda bädden maximalt) men det kan vara en variabel värd att leka med (om du gillar resultatet blir det enklare att göra i längden med en melodrip).
Låter lite som Lance Hedricks V60metod men han kör med dubbel blomning och sen två separata hällningar från höjd för att agitera. Jag tycker den brukar vara svår på bryggningar på över 18g kaffe. Sista hällningen går ner sakta, antagligen för att dammet migrerar. Tycker även det är svårt att få till en reproducerbar agitation och svårt att träffa rätt med malningsgrad av samma skäl. Tror att mindre batcher är lättare eftersom skillnaderna i vätsketryck blir mindre mellan hällningar.
 

Jonken

Well-known member
Ja det är hans metod. Hmm, har kört med den nästan uteslutande i över ett år nu, för det mesta 15g men också 23g eller ännu mer (då kan man bli tvungen att dela upp i fler hällningar och/eller vänta lite längre mellan, blir ofta LilyDrip Donut också för att skynda på det hela). Den största fördelen med dubbel blomning tycker jag verkar vara just att få mindre variation både mellan bryggningar och när man ändrar variabler som bönor, malningsgrad osv.

Men det är klart att det lägger på tid att dela upp i fler hällningar, både på grund av vätsketryck och att filtret sätter igen mer. Finns ju några helt motsatta metoder som t.ex. Tales:
som kan vara något för den som vill satsa på att extrahera lägre eller om man har problem med att filter sätter igen med vissa bönor.

Apropå filter tycker jag att det är en underskattad variabel. Provade t.ex. brygga Filicori Delicato (italiensk mörkrost med 20% robusta) idag med Cafec T-83 Dark Roast och då tog verkligen mörkrosten över, malskivorna till trots.
 
Senast ändrad:

Tobbe

Well-known member
Körde faktiskt 30g samma antal hällningar med riktigt bra resultat. Tycker också att det går lätt att repetera resultat med denna metoden.
 

basiecally

Well-known member
Jag lyckades ju slänga den keramiska Lily drip-kopian jag gjorde för ett tag sen, följde antagligen med ett filter som jag slängde efter bryggning… Har kikat på att göra en ny i delrin ist, vore nog bättre för värmestabiliten också.

Är ffa graden av agitation jag tycker är lite svår att få samma. Hur vattnet flödar och snurrar i filtret. Lances idé är väl att få upp allt i suspension för att sen sakta hittade ner igen. Men i praktiken tycker jag ändå att det går att påverka med hur mycket som ryms i konen per hällning. Ibland får jag sakta ner på min andra hällning när jag brygger 500ml eftersom den börjar bli full.
 

Forumstatistik

Trådar
14,100
Inlägg
151,241
Medlemmar
18,892
Senaste medlemmen
Vispen74
Topp