Gammal maskin. Vad ska man tänka på?

L3ff3

New member
Hej! Jag funderar på att köpa en gammal maskin. Vad ska man tänka på då? Var brukar vara slitet osv?
 

Wilderwein

Well-known member
Det viktiga är väl att almänskicket är bra och att den känns fräsch och fungerar. Sen kan ju allt gå sönder efter en tid men det fina med de flesta iaf e61 maskiner är att de är standardkomponenter som är relativt enkla att byta.
 

Jonken

Well-known member
Det beror mycket på vilken du har tänkt köpa. Om den t.ex. har delar i aluminium kan de vara slitna, för E61 kan gruppen vara sliten. Element kan ha dolt slitage. Kolla inuti maskinen så att det inte har varit läckage, medföljande korrosion och kanske elfel. För det mesta finns reservdelar, men vissa saker kan kosta en del - som elektronikboxar. Annat kan dessutom vara svårt att få tag på, som större kokare. Helst ska maskinen inte ha förvarats i minusgrader..

Med allt det sagt har jag haft maskiner från 70-talet som fortfarande var i fint skick. Har köpt några som "trasiga" och kunnat fixa med enkel avkalkning/rengöring. Inte sällan sitter saker som berget efter många år, så det kan vara snudd på omöjligt att få isär utan att t.ex. bultar går av.

Det är roligt att mecka, men jag är ändå glad att min nuvarande maskin i stort sett är så underhållsfri det blir.
 

basiecally

Well-known member
Vad hade du tänkt dig för maskin? Med pump? Med spak? Helmanuell? De flesta, verkligt gamla, har ju inte vibrationsppump utan spak och där är det färre saker som kan gå sönder. Men värmelementet är en svag punkt på dem. Om du kan se elementet, titta så att det inte är belagt med kalk eller mangan eller liknande. Då överhettar det lätt och går sönder. Renoverade en Europiccola från tidigt 90-tal en gång där värmeelementet var inbakat i en stor kaka av vad såg ut som järn och mangan.
 

Forumstatistik

Trådar
14,494
Inlägg
154,279
Medlemmar
19,230
Senaste medlemmen
britta
Topp