Hej!
Tack vare detta forumet övergav jag tankarna på helautomatisk bryggare och köpte en ny kvarn istället (Eureka Mignon Silenzio), avkalkade och rengjorde min gamla Gaggia classic och får nu bra espressos och cappuccinos! Men tänker lite på nästa steg för att förbättra ytterligare.
Rätt tryck:
- Det jag gjort är att vridit övertrycksventilen ett halvt varv för att få lite lägre tryck, har den äldre versionen av Gaggian där man inte behöver byta fjäder för att ändra trycket. Men vet ju inte om jag hamnar exakt på 9 bar. Har inte heller en portafilter-hållare där man kan koppla på en tryckmätare enkelt.. Finns det nåt jag kan göra här? Nåt enkelt test för att se att man ligger ungefär rätt?
Rätt temp:
- Här kör jag bara temp surfning, känner att en PID inte riktigt är värt besväret? Min rutin;
- Sätt på maskinen och vänta minst 15 min
- Fixa kaffe och spola ut en del vatten. Koppla på porta-hållaren och vänta till lampan slocknar (värmaren sätts på)
- Vänta till lampan tänds (maxtemp nådd) och tryck på ångningsknappen i 5 s för att få upp tempen ytterligare.
- Brygg direkt.
Filter:
- Här skulle jag nog vilja ha ett nytt för att få jämnare extrahering, tänker att det nästan är ett måste med ett bra filter? Det jag har nu vet jag inte om det är standard (köpte bryggaren på Blocket) men har inte helt raka väggar, filter området i botten är rätt mycket mindre än öppningen på toppen. Nåt tips på ett bra filter för ca 18 g?
Puck prep:
- Här tänker jag nån billig "nål-omrörare", typ som James Hoffman använder fast kanske inte den dyraste varianten. Några tips?
Tamping:
- Den tamper jag har nu har kass passform, så får köra flera gånger för att få ner allt på väggarna. Kommer det göra stor skillnad att köpa en bättre eller är det mest najs att bara göra ett tryck?
Detta känns som de viktigaste nästa stegen, eller har jag missat nåt? Bottenlös porta-filter hade ju vart najs men det kanske blir längre fram.
Tack vare detta forumet övergav jag tankarna på helautomatisk bryggare och köpte en ny kvarn istället (Eureka Mignon Silenzio), avkalkade och rengjorde min gamla Gaggia classic och får nu bra espressos och cappuccinos! Men tänker lite på nästa steg för att förbättra ytterligare.
Rätt tryck:
- Det jag gjort är att vridit övertrycksventilen ett halvt varv för att få lite lägre tryck, har den äldre versionen av Gaggian där man inte behöver byta fjäder för att ändra trycket. Men vet ju inte om jag hamnar exakt på 9 bar. Har inte heller en portafilter-hållare där man kan koppla på en tryckmätare enkelt.. Finns det nåt jag kan göra här? Nåt enkelt test för att se att man ligger ungefär rätt?
Rätt temp:
- Här kör jag bara temp surfning, känner att en PID inte riktigt är värt besväret? Min rutin;
- Sätt på maskinen och vänta minst 15 min
- Fixa kaffe och spola ut en del vatten. Koppla på porta-hållaren och vänta till lampan slocknar (värmaren sätts på)
- Vänta till lampan tänds (maxtemp nådd) och tryck på ångningsknappen i 5 s för att få upp tempen ytterligare.
- Brygg direkt.
Filter:
- Här skulle jag nog vilja ha ett nytt för att få jämnare extrahering, tänker att det nästan är ett måste med ett bra filter? Det jag har nu vet jag inte om det är standard (köpte bryggaren på Blocket) men har inte helt raka väggar, filter området i botten är rätt mycket mindre än öppningen på toppen. Nåt tips på ett bra filter för ca 18 g?
Puck prep:
- Här tänker jag nån billig "nål-omrörare", typ som James Hoffman använder fast kanske inte den dyraste varianten. Några tips?
Tamping:
- Den tamper jag har nu har kass passform, så får köra flera gånger för att få ner allt på väggarna. Kommer det göra stor skillnad att köpa en bättre eller är det mest najs att bara göra ett tryck?
Detta känns som de viktigaste nästa stegen, eller har jag missat nåt? Bottenlös porta-filter hade ju vart najs men det kanske blir längre fram.