Gaggia Classic uppgraderingar

johanhag

Active member
Hej!

Tack vare detta forumet övergav jag tankarna på helautomatisk bryggare och köpte en ny kvarn istället (Eureka Mignon Silenzio), avkalkade och rengjorde min gamla Gaggia classic och får nu bra espressos och cappuccinos! Men tänker lite på nästa steg för att förbättra ytterligare.

Rätt tryck:
- Det jag gjort är att vridit övertrycksventilen ett halvt varv för att få lite lägre tryck, har den äldre versionen av Gaggian där man inte behöver byta fjäder för att ändra trycket. Men vet ju inte om jag hamnar exakt på 9 bar. Har inte heller en portafilter-hållare där man kan koppla på en tryckmätare enkelt.. Finns det nåt jag kan göra här? Nåt enkelt test för att se att man ligger ungefär rätt?

Rätt temp:
- Här kör jag bara temp surfning, känner att en PID inte riktigt är värt besväret? Min rutin;
- Sätt på maskinen och vänta minst 15 min
- Fixa kaffe och spola ut en del vatten. Koppla på porta-hållaren och vänta till lampan slocknar (värmaren sätts på)
- Vänta till lampan tänds (maxtemp nådd) och tryck på ångningsknappen i 5 s för att få upp tempen ytterligare.
- Brygg direkt.

Filter:
- Här skulle jag nog vilja ha ett nytt för att få jämnare extrahering, tänker att det nästan är ett måste med ett bra filter? Det jag har nu vet jag inte om det är standard (köpte bryggaren på Blocket) men har inte helt raka väggar, filter området i botten är rätt mycket mindre än öppningen på toppen. Nåt tips på ett bra filter för ca 18 g?

Puck prep:
- Här tänker jag nån billig "nål-omrörare", typ som James Hoffman använder fast kanske inte den dyraste varianten. Några tips?

Tamping:
- Den tamper jag har nu har kass passform, så får köra flera gånger för att få ner allt på väggarna. Kommer det göra stor skillnad att köpa en bättre eller är det mest najs att bara göra ett tryck?

Detta känns som de viktigaste nästa stegen, eller har jag missat nåt? Bottenlös porta-filter hade ju vart najs men det kanske blir längre fram.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Har inte heller en portafilter-hållare där man kan koppla på en tryckmätare enkelt.. Finns det nåt jag kan göra här? Nåt enkelt test för att se att man ligger ungefär rätt?
Japp: http://www.pidsilvia.com/Ulka Water Pump Pressure.htm

Samma princip för Gaggia Classic. Det skiljer sig en aning mellan olika modeller av Ulkas pumpar, så om du vill få så exakt som möjligt kan du kolla spec för just din om det sitter en annan i.

Kan hålla med ang. PID för Classic. Men om man fixar det själv för några hundra är det ju inte förgäves i alla fall.

Jag har något 20g VST-filter och enkel WDT över om du vill köpa beggat. Skicka PM i så fall.

Har kanske någon tamper också, men där rekommenderar jag att satsa på en modell som hjälper att tampa rakt. Normcore gör en av de billigare och visst vill man helst att den går ut de sista 0,5mm mot kanten.
 

johanhag

Active member
Det var ju en smart metod, kollade flödet ur övertrycks-avrinningen och får 250 g/min rätt exakt. Så verkar ju som att jag åtminstone är nära 9 bar om pumpen är liknande (kan inte se vilken jag har utan att skruva loss den). Ingen idé att justera mer i alla fall givet ålder på grejerna och toleranser, får nog mäta exakt längre fram i så fall.

Ja varför inte, skickar pm!

Mm känns vettigt att uppgradera tamper med då. En till sak jag glömde att nämna är filter till vattnet, tänker att det är bra både för smaken och för kalket? Kan man ta vilket som här?
 

johanhag

Active member
Hej igen,

Tack Jonken för VST filter, tamper och WDT, funkar bra! Nu funderar jag på nästa steg :p Tänker att jag ändå ska installera en PID, nästan mest för att det är kul med ett litet projekt. Men är ju också bra att hålla koll på temperaturen och slippa gissa. Kollat på lite videos och ser ju inte så svårt ut, har redan monterat ner alla delar för att rengöra så har rätt bra koll på hur allt sitter ihop. Funderar lite på vad som är det bästa alternativet:

1. DIY från Amazon.se tänkte jag först, men de flesta delarna verkar ha överpris där. REX C100 PID för 310 kr, temp sensor 200+ kr, sen SSR, kablar osv så hamnar man nog på nånstans över 1000 kr. Tänkte följa denna guiden till exempel: https://kabalin.blogspot.com/2014/03/gaggia-classic-controlling-temperature.html

2. Köpa billigare från Aliexpress, men här har ju Postnord massa avgifter + moms osv. Sen tar det ju rätt lång tid. Nån som har erfarenhet?

3. Shades of coffee's kit. Fördelen är att det finns färdiga kit för att styra både brygg och ångtemp med manual, support osv, och en box för själva PID:en. Kostar ju lite mer, 1437 kr (om man inte tar topp-boxen som kanske är lite snyggare, och man kan få plats med eventuell framtida tryckmätare..). Sen tillkommer kanske tullavgift, frakt + moms eftersom det skickas från England? Så kanske 2000 kr totalt?

4. Skita i allt och köpa en Flair 58 :p Så får man total kontroll över tryck och kan minska mot slutet istället för att blasta sönder pucken med konstant 9 bar. Mindre delar att rengöra och underhålla med. Fast gör ju mjölkdrinkar ibland..
 

johanhag

Active member
Nu har jag letat lite till och hittat kit med REX C100 + k-typ sensor + SSR (25 A ska räcka va?) på Amazon för typ 300 spänn. Så lite kablar på det så blir det ju mycket billigare än shades of coffee. Dock hittar jag bara termoelement med M6 skruv, ska vara M4 om jag fattat rätt. Nån som har koll på vart jag kan hitta det?
 

johanhag

Active member
Hej igen, letat runt som en dåre på Amazon (skitsida :p) men tror jag kanske har nåt som funkar, se listan nedan.

Några funderingar:

- Hittade en PID som verkar vara samma som nedan (REX C100) men en dryg hundring billigare, vågar man ta den? Inga betyg eller så så kanske är nån sorts kopia? https://www.amazon.se/dp/B0B1324Q7H...olid=3TN05L8GZ15DJ&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it

- Tror ni temp sensorn nedan duger? Och 4 mm skruv adaptern passar? Just temp sensor kanske är säkrare att beställa från Shades of coffee?

- Tänkte köra 14 AWG kabel både på högström och lågström sidan, borde funka?

Allt landade på runt 1000 kr, är kanske rimligt om man beställer från svenska sidor? Eller ska jag bara ta Shades of coffee's kit istället kanske så är allt genomtänkt. PID:en de använder är lite mer slimmad med, verkar inte gå att få tag på i Sverige.

 

Forumstatistik

Trådar
14,732
Inlägg
156,148
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp