Gaggia Classic stopp i bryggrupp?

Ailert

Member
Hej.
Jag har precis skaffat min första maskin efter att bara haft aeropress. Jag köpte en begagnad billigt, säljaren trodde att den bara behövde avkalkas. Det kan nog stämma men tyvärr kommer det inget vatten alls ur bryggruppen när jag kör, så i så fall måste den vara rejält igenkalkad. Ångvredet ger ifrån sig vatten som den ska. Alltså kan jag inte avkalka den på normalt sätt. Jag har hittat lite trådar med liknande problem på engelska forum men det vore skönt att kunna få direkt feedback här innan jag går in och skruvar isär maskinen, om det går att lösa på det sättet.
Tror ni att det är igenkalkad bryggrupp som är problemet?
Hur löser man det bäst? Tips på bra guide?
Vilka verktyg behövs?
Tacksam för all hjälp. :)
 

rannagarden

Well-known member
Hjälpte en kompis med ett liknande problem för nån månad sedan. Han köpte en begagnad maskin som enligt säljaren bara behövde avkalkas. Lossade spridarfilter och hittade nåt av det värsta jag sett. Filter och filterhållare var precis igensatta av gammalt guck. Tog 2 timmar att få i brukligt skick.
Du behöver en stjärnskruvmejsel, och en sats insexnycklar. Lossa spridarfilter och spridarfilterhållare. Kolla så vatten kan rinna fritt. Avkalka med vinsyra. Skrubba alla delar med lämpligt rengöringsmedel.
 

Ailert

Member
Tack för svaret. Jag ser fram mot att göra en rejäl rensning. Ska bara skaffa insexnycklar först. Har jag förstått det rätt att jag bara ska gå bakvägen och montera isär maskinen, via spridarfiltret och ingenting via andra vägen?
 

rannagarden

Well-known member
Om pumpen går och vatten kommer via ångrör så ärdet troligt med stopp i spridarfilter - så ja, börja den vägen. Bort med spillbrickan, hitta en skruvmejsel som passar och lossa spridarfiltret. Det skall eg bara trilla loss med lossad skruv, men kan behöva petas lite på för att ramla ned. Filterhållaren - aluminiumpucken - sitter med två insexskruvar. De kan sitta hårt om maskinen inte varit rengjord på länge. Lossa pucken och gör rent allt. Själva bryggruppen sitter därnäst. Skrura ren med tandborste och regöringsmedel eller nåt. Prova och kör vatten genom maskinen nu. Nu är det liksom inte mycket mellan kokaren och utlopp. Är det fortfarande stopp så får du återkomma. :D
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Det är inte heller helt ovanligt att det är en kalkpropp i maskinen. Fyll på med avkalkningsmedel och pumpa in i maskinen genom att öppna upp ångröret. Låt maskinen stå ett tag. Försök pumpa ut vatten via bryggruppen och lite via ångröret. Maskinen kan behöva stå 8-12 timmar med avkalkningsmedel.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp