Gaggia Classic problem

HenPer

New member
Hej, köpte en äldre Gaggia Classic som jag gissar är från 02-03 cirka. Han jag köpte den av sa att allt funkar och att han bakspolat den sist han körde den. Men när jag väl ska testa fungerar den inte. Kommer inget vatten ur huvudet bara ångröret när jag öppnar det eller tillbaka till tanken via opv. Har googlat och mesta tydde på igenkorkad solenoid. Första gången jag plockade isär kokaren var det fullt med kalk och jag fick avkalka och skrubba ut kokaren. Efter detta funkar den i kanske 10-15 sekunder sedan blir pumpen tystare och allt går till opv, men får fortfarande ut ur ångröret så pumpen verkar funka. Jag har nu skruvat isär den 4 gånger och det händer samma varje gång att den funkar en stund sedan lägger av. Min fundering är om solenoiden är helt trasig och stänger igen till brygghuvudet felaktigt eller om det är något med opv/trycket i sig som gör att allt går till opv? Någon som kan dessa maskiner bra? Vill inte köpa dyra reservdelar tills jag vet vad som felet verkligen är.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Om kokaren var full med kalk så sitter det säkert kalk på flera andra ställen i maskinen. Så om du inte gjort det, försök att pumpa in avkalkningsmedel i hela maskinen och låt den stå ett tag. Försök pumpa ut lite vatten och låt den stå en till stund.

Jag har varit med om flera Gaggia Classic som har haft totalstopp där avkalkningen har löst problemet.

Här är en äldre tråd med samma problem.

 

HenPer

New member
Tack för tipset ska testa pumpa in och låta det stå. Det enda som jag inte rört är pumpen då den verkar komplicerad att få isär, men allt annat är 99,9% rent från kalk. Måste ligga skit i pumpen i så fall.
 

HenPer

New member
Har nu testa avkalka ordentligt, lät det stå från igårkväll tills nu i kalkmedel. Tog även isär kokaren och alla delar igen även pumpen så mycket som det gick. Likadant denna gång, den funkar i början och får ett mycket bra flöde vatten från huvudet men sedan helt plötsligt tystnar pumpen och allt går ut genom opv. Öppnar jag ångröret börjar pumpen låta och vatten kommer ut därifrån. Intressanta är att jag skruvade bort själva magnetdelen från solenoiden och prova lägga lite vatten i det hålet som går till kokaren och då droppar det ut från huvudet, så känns som det strular med solenoiden eller trycket.
 
Senast ändrad:

HenPer

New member
Har nu gjort flera avkalkningar och den funkar direkt efter varje gång då jag startar flödet direkt utan att vänta på uppvärmningen. Men när jag väntar till uppvärmning och kaffelampan lyser så funkar den inte. Någon som vet problemet?
 

Forumstatistik

Trådar
14,593
Inlägg
155,176
Medlemmar
19,303
Senaste medlemmen
Sebastianocarlsson90
Topp