Gaggia-arduino PID styrning


ConnyB

New member
Hej,

Tänkte visa lite av det projekt jag pysslat med ett tag för att realisera en smart styrning av maskinen.

Det är en helt hemmasnickrad lösning med 3d-printat hus i ABS. Huset är designat av mig för att kunna monteras ovanpå plåten på toppen. Utöver detta är det arduino, 1.8" tft och pt100 givare genom max31865 mätkort samt knappar och menysystem för att sköta alla inställningar.

Värmeelementet PWM-regleras genom solid state relä, pumpen styrs också genom ett solid state relä där en hjälpkontakt används för att tala om för styrsystemet att pumpen startar.

När pumpen startar så börjar en timer som visar hur länge man kört pumpen samt att PID får en högre setpoint för att kompensera för att tempen kommer sjunka på vattnet. Det går att bestämma hur mycket högre tempen ska bli, går även att växla till ett läge där man väljer en fast duty cycle att styra ut till värmeelementet.

Det går även att ställa in bangon, bangoff range där PID kopplas ur vid ett visst antal grader utanför aktuell nu setpoint. Då är värmeelementet helt på eller helt av respektive.

Funkar bra! Tunear lite och försöker hitta bästa inställningarna, men väldigt flexibelt eftersom jag bara implementerar nya funktioner jag behöver.20220411_080905.jpgIMG-20220410-WA0002.jpeg
 

Jonken

Well-known member
Snyggt!

Har du sett att en del lägger till koppar-rör runt kokaren för att förvärma inkommande vatten? Här ett extremt exempel (med lödning) med jag tror att det finns enklare varianter:

Kanske kan vara aktuellt med att modda kvarnen också? :) https://home-doserless.com/
 

Forumstatistik

Trådar
13,951
Inlägg
150,149
Medlemmar
18,730
Senaste medlemmen
Erik
Topp