Fråga angående La Pavoni manuella maskiner (Europiccola)

hwn

New member
Hej!

Jag har sedan 8 år tillbaka en Gaggia Classic halvautomat som jag har varit väldigt nöjd med (och är fortfarande) men jag har den senaste tiden blivit intresserad av att eventuellt köpa en La Pavoni Europiccola då jag gillar utseendet på de och tycker det skulle vara kul att prova på en manuell maskin.

Jag har sett en del Youtube-klipp på dessa och det ser nästan ut som att maskinen böjs framåt en del när man drar ner spaken för att bygga upp trycket när man gör sina shots. Det ser inte helt hundra ut tycker jag. Finns det inte risk att maskinen "sätter sig" till slut, dvs att maskinen konstant lutar framåt då plåten som basen är gjord av utsätts för krafterna som trycker nedåt vid kokarens framsida där kokaren möter basplattan och därför får ett veck i plåten? Det kanske bara är inbillning men det ser onekligen ut som att kokaren böjs framåt när man bygger upp trycket för att extrahera sin shot.

Är det här något som brukar vara ett problem med Europiccola eller tänker jag i fel banor?
 

Jonken

Well-known member
Det är inte inbillning. De riktigt gamla modellerna har tjock aluminiumbas som inte flexar, men -74 ersattes den av tunn plåt. Lösningen är att hålla emot med andra handen på portafiltret och inte använda överdrivet mycket tryck. Inget stort problem egentligen även om man inte håller emot, det var mest för känslans skull för min del. Lyckas man böja plåten permanent har man gjort något fel - men det finns ny att köpa som reservdel också.
 

basiecally

Well-known member
Man kan också skaffa en maskin med mindre kolv. Då får du lika högt tryck med mindre kraft på spaken. Min Zacconi Riviera Baby är så, med baksidan att man då oftast får dra två gånger för en rimlig mängd kaffe.
 
Topp