Flow control i Slayer-stil

basiecally

Well-known member
Hej!

Fick frågan om ifall jag kunde designa och bygga ett flödeskontrollblock på samma princip som sitter i Slayers maskiner för ett bra tag sen nu av en medlem, i samband med att jag gjorde min E61-flödeskontroll. Sen hörde jag inget mer. Har gjort en design och ritning för blocket nu och känns dumt att det inte skulle kunna bli tillgängligt för andra så jag tänkte kolla om någon mer är intresserad.

Principen är att det finns två vägar som vatten kan välja genom ett block och man väljer vilken med en solenoid. Är solenoiden öppen så strömmar vattnet med allt flöde som maskinens pump kan frambringa. Är den stängd måste vattnet passera via en nålventil. Den kan man ställa steglöst för olika tryck, förutsatt att man har en gruppmanometer. Paddeln på Slayers maskiner är alltså inte kopplad till en egentlig flödskontroll utan är reglaget för en elektronisk switch under den. Vill ni se den in action så har Real Sprometheus en ny video på "The Slayer shot" där nålventilen är justerad för pre-infusion. Man kan också välja att ställa ventilen på ett lägre flöde så att man får större chans att lyckas med ljusrostat kaffe utan kanalbildning. En sån här modd borde gå att bygga in i alla manuella espressomaskiner förutsatt att det finns lite extra plats i dem. Men man har förstås större glädje av den om man kan se vad man gör via en gruppmanometer (lätt att sätta dit på E61grupper åtminstone).

Hör gärna av dig om du är intresserad! Har ännu inte börjat titta på tillgång till material. Anslutningar till blocket är också öppet för förslag, likaså vilken solenoid som används. Jag har hittills inte heller ett styrsystem för solenoiden eftersom den inte är definierad utan det jag i nuläget kan spåna vidare på är en praktiskt genomförbar lösning för själva ventilblocket.

 

Bilagor

  • Nålblock 1.JPG
    Nålblock 1.JPG
    36.6 KB · Visningar: 16
Senast ändrad:

Melker

Member
Superkul idé!
Såg ditt andra inlägg med din hemmagjorda flödeskontroll med nålventilen du gjort, riktigt snyggt!

Ska du svarva fram nålventilen till denna också eller går den att köpa färdig någonstans? :)
 

basiecally

Well-known member
Förnuftet vann över nyfikenheten och jag har lagt det här projektet på is, igen. Det slog mig att det inte riktigt var rimligt att lägga ut ca 2k på delar plus allt jobb för nåt jag redan kan åstadkomma med min flow control.

Skriver det här ifall nån mot förmodan sitter på nålar och väntar 😅. Och för att berätta att jag gärna bygger en till någon efter överenskommet pris. Skulle vara kul, men har själv inte ett behov som matchar arbetsinsatsen.
 

Forumstatistik

Trådar
14,491
Inlägg
154,228
Medlemmar
19,229
Senaste medlemmen
Krillo
Topp