Fler hål på ångröret

Cheffalo

Hedersmedlem
Vill bara berätta lite om en sak jag experimenterat med här hemma. Jag har alltid haft tre hål på ångröret och egentligen aldrig haft orsak att gnälla vare sig på tryck (fyra liters HX) eller resultat, så länge jag ansträngt mig en smula. Dock monterades nyligen en pip med fyra hål och gosse om det är skillnad!! Mjölk till två cappuccinos är färdigt på 6-7 sekunder. Det bästa av allt är att jag inte behöver tänka så mycket längre på vad jag gör utan det räcker med att sänka ner röret för att blåsa in luft ca två-tre sekunder, sen ännu en liten bit resten av tiden. Sen är det klart! :D
Jag har alltid avundats trycket när man står vid en flergruppare och det går alltid så bra då, men hemma har det krävts en smula mer tankekraft och engagemang, men nu är jag i himlen! Det roliga med sån otroligt perfekt skummad mjölk är att den nästan häller sig själv. Denna cappuccino gjorde sig själv mer eller mindre (den är inte perfekt på långa vägar, men räkna med fler inom kort 8) ):



capp8.jpg
 

wesaft

Well-known member
Jag måste ta tiden när jag skummar nästa gång.
Den där ser lockande god ut, skoj att det funkade så bra.
 

andcar

Well-known member
Och vad kostar en sådan härlighet då? :)
-Håller med om att det kan kännas lite fjuttigt med en vanlig enkel HX (ECM Giotto i mitt fall) med bara två hål när man har testat Costas lilla älskling (en röd och fin LaMarzocco för de som inte vet...)! 8)
 

zix

Well-known member
DET DÄR var allt en riktigt lyckad cappuccinorosetta! Vilken kontrast! Mkt fint skum!
Kan för övrigt berätta den glada nyheten att det funkar bra mycket bättre hemma nu med tvåhålspipen till Vibiemmen (Domobar) istället för den gamla fyrahålaren som har suttit på förut. Bra med specialistaffär i stan...
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Tackar :)
Kul att höra, Zix! Gläder mig!
Lite mer, Andcar, lite mer. Men inte mycket mer 8)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Man övar, övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar övar.... 8)
Tack!
 

andcar

Well-known member
Hmm... Skulle man öva, öva, öva, öva ELLER var det öva, öva, öva, öva, öva och öva? :wink:
 

Glen

Well-known member
Haha Cheffalo. Jo, Det kan jag tänka mig. Frågan som jag har är om förutsättningarna ens finns om cappen ser ut som på

http://glen.bloggagratis.se.

Vad säger ni?

För att beskriva så har jag bra crema på espresson och tycker jag ett fint skum, utan allt för stora bubblor.

Trevlig kväll.
Glen
 

Molarin

Well-known member
Tricket är att se när skumningen är färdig. Då ska du sänka ner ångarmen så att mjölken bara värms.

Dessutom kör väl du med panarello? Då är det svårt att få ett mjukt, följsamt microskum...

Jag har inte riktigt "den rätta knycken" än men det är på väg...
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Ingen panarello på Isomac. Jag har gjort snygga cappuccinosar med Isomac också, det handlar bara om övning, kunskap och tålamod. En vacker dag säger det "Klick", Glen, och du förstår plötsligt. Fram tills dess kan jag bara säga; -Lyssna på andra, läs vad som sägs i ämnet överallt (inte minst på denna site) och öva öva öva osv :wink:
 

Glen

Well-known member
Tjenare.

Har en Gaggia Classic, med röret ni nämner. Det är nog svårt då, men man får väl öva. Cheffalo! Jobbar du i Stockholm på Roslagsgatan eller? Planerar att komma och köpa kaffet du nämner på förstasidan. (Gick förbi där, var i klockaffären längre ner i kvarteret).

Ha d.


:D Glen :D
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Sorry Glen, fick för mig du hade en Isomac. Svårt att hålla reda på er alla 8)
Götet it is, men de är snälla i Stockholm också :)
 

Glen

Well-known member
NP Cheffalo. Ska nog kika in hos stockholmarna senare i veckan.

Ha d.
Glen 8)
 
Topp