Filterera turkiskt kaffe

FruityEspresso

Active member
Jag har druckit specialty Tukiskt i ett par år nu, som blivit lite av ett favoritsätt att brygga kaffe vid sidan av espresso. Bl.a. för att det är så väldigt mycket mer drygt. Jag brukar säga att det är ungefär två tredjedelar av smaken av espresso, men använder bara en tredjedel så mycket kaffe. Men jag upplever att många har svårt för Turkiskt, speciellt eftersom det lätt blir "muddy" eftersom det innehåller så mycket små kaffepartiklar. Så för att komma runt den begränsningen har jag hittat på ett sätt att filtrera Turkiskt, för att på det viset behålla goda smaken, men få en mer "renare" och trevligare konsistens. Med hjälp av en vanlig 58mm filterkorg, en tesil och ett par 58mm filterpapper (Aeropress filter funkar bra också). Bifogar en video av ett brygg från början till slut :)
 

Husa91

New member
Hej, häftigt. Jag hittar inte din video. Jag vill börja med att brygga turkisk kaffe men har undvikit det pga kaffepartiklar
 

Jonken

Well-known member
Moderator
På Costas i Umeå används aeropress för att filtrera bort sumpen [till drinkar], men för en vanlig kopp behövs det egentligen inte. Jag tycker snarare att det blir renare om man låter sumpen dra med sig partiklar ner till botten på traditionellt vis.

Den här videon tål att klippas in många gånger :)

(sammanfattning)

Det går ganska bra att använda en vanlig liten mjölk-kanna på spisen för att brygga på det viset, men kan behöva använda en termometer för att röra runt lite med och hålla koll på temperaturen (som helst inte bör överstiga ~94C).

Jag kör med STC I Pro nu. Kostar en slant, men smidig eftersom man slipper termometern och tack vare gas går det fint med rumstempererat vatten. Det finns också tjocka och fina kannor från ukrainska ZH, till lite lägre pris.

Det viktiga är sen att lämna sista sippen man egentligen tror sig kunna ta, för där följer det i regel med sump. Trist sätt att avsluta en mysig kopp cezve med :poop:
 
Senast ändrad:

FruityEspresso

Active member
Visst finns det sätt att dricka Turkiskt som gör att blir mindre muddy. (Att låta kaffet vila innan en dircker är också viktigt t.ex. Om man inte filtrerar.) Men att handhavandet med själva bryggda kaffet skulle kräva extra lärande är precis sådant som gör att många inte tycker om det.

Och ja, jag har också sett den där videon. Och flera andra från f.d. världsmästare o.s.v. Det finns skilda åsikter om vad som är bäst cesve att brygga i. Min erfarenhet är att de där 5-10s med temperaturer 95 grader eller mer inte gör någon skillnad, och att destå lättare Cesve destå bättre. För att det gör bryggprocessen lättare när det är mindre temperatur-fördröjning, båda i uppvärmning och avkylning.

Och att hålla bryggtiden är absolut superviktigt för smaken. Och inte är något man kan slippa genom att köpa en dyrare Cesve. (Även om såklart butiken som säljer dem har allt intresse av att sälja in sin syn pryl, och en bör nog tolka det som sägs på deras youtube kanal med det i åtanke.) En av sakerna jag absolut uppskattar med Turkiskt är att det är så billigt och enkelt i jämföresle med espresso t.ex. (Men jag lägger alldeles för mycket pengar på espressoprylar ändå :D )
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Min erfarenhet är att de där 5-10s med temperaturer 95 grader eller mer inte gör någon skillnad, och att destå lättare Cesve destå bättre. För att det gör bryggprocessen lättare när det är mindre temperatur-fördröjning, båda i uppvärmning och avkylning.
Hänger inte med, refererar du till din egna video? Om du lägger upp den på någon av följande tjänster ska den gå att infoga här:
Dailymotion, Facebook, Flickr, Giphy, Imgur, Liveleak, Metacafe, Pinterest, Reddit, TikTok, Tumblr, Twitch, Twitter, Vimeo och YouTube

Man behöver inte en dyr cezve för att få ner bryggtiden, men man kan vara tvungen att använda förvärmt vatten beroende på värmekälla och material. De riktigt billiga kopparkannorna är inte mycket tjockare än en aluminiumburk och får lätt hål. Jag föreslår (försiktig) omrörning om man har en kombination med sämre värmeledning från sidorna för att jämna ut den annars ganska stora temperaturskillnaden mellan yta och botten.

Kan nämna att jag behövde gå upp i malningsgrad till aningen grövre än vad jag annars använder för espresso och dessutom dra ner på bryggtiden med cirka en minut trots rumstempererat vatten när jag gick över till STC I.. men att det främst handlar om bekvämlighet som sagt. Självklart finns det många sätt att brygga på.

En stor fördel med cezve är att kvarnen inte är lika avgörande som för andra metoder i min erfarenhet, så länge den kan mala relativt fint då. Jag tycker att det är minst lika gott som espresso och mycket mer förlåtande, men smaken när man brygger som Yildizli hamnar närmare en extra smakrik koppning eller pour over. Jämfört med espresso kan man köpa ganska fin utrustning och ändå komma lindrigt undan.
 

FruityEspresso

Active member
Jo, jag har bara inte lagt upp videon på sociala media (förutom EAF discorden då). Men kanske gör det senare.

Jag har inte använt några superbilliga kopparkannor. Utan mest dyrare (som jag lånat för att jämföra) och min lilla gjutjärnskanna, och min är både lättare och värmer bättre/snabbare i min erfarenhet. Verkligen inget problem med värmefördelningen heller.

Och jag är överlag imponerad över hur bra en traditionel billig turkisk handkvarn funkar. Kvaliten på färdiga kaffet är verkligen mycket bättre än det borde vara för priset. Jag tänker: Visst om man redan har en espressokvarn så är det nog inte värt för alla att skaffa en Turkisk, om kvarnen man har gör jobbet.
Men jag gillar ju espresso mer åt unimodal hållet, så min espresso kvarn och mina gevi-burrs har ju en helt annan malprofil än Turkiska kvarnen. Low fines mot "all fines" typ :) Om jag hade bytat tillbaka till gamla malskivorna hade det antagligen varit en annan sak. Men det kommer jag inte göra :D
 

Jonken

Well-known member
Moderator
billig turkisk handkvarn funkar
Extra järn på köpet ;) ganska roligt att de ofta är konstruerade så att man bara kör konen längre och längre upp i takt med att den nöts. Kostnadseffektivt. Speciellt för några år sen var det oslagbar valuta, nu finns det bra moderna kvarnar som inte kostar så mycket mer (men de kommer kanske inte hålla riktigt lika många år).

Jag använder allt som oftast SSP "unimodal v1" (MP_V1) för cezve, dvs. sannolikt mer "unimodal". Det är kanske största anledningen till att jag behöver lite grövre inställning än espresso. Med SSP LS har jag kört finaste möjligt, fast bägge matade böna för böna* så att det blir extra jämnt (samt grövre på köpet).

*Skönt att det räcker med 9-10g för en kopp.
 

Vasilis

Active member
Jag maler mitt kaffe lite finare än espresso med min K6, kör i min lilla briki och låter kaffet "svullna upp" och tar bort precis innan den börjar koka. Sen häller över direkt i en liten kopp och låter den stå en minut så att sumpen lägger sig på botten.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,213
Inlägg
159,778
Medlemmar
19,750
Senaste medlemmen
CurtisThuct
Topp