Filter 2.0


Jonken

Well-known member
För några månader sedan skrev Scott Rao om något han kallar Filter 2.0 - att brygga riktigt bra filterkaffe med en espressomaskin. Han kompletterade nyligen med nya riktlinjer men har hävdat att man behöver en Decent för att de ska gå att brygga..

Den här videon gav mig hopp om att det var värt att prova med en Robot också:

Sagt och gjort. Fick bli två stansade Melitta-filter i botten som jag hade sen tidigare. Inte jätteroligt att stå och hålla i hävstängerna i 90 sekunder och det ospädda kaffet verkade inte så lovande - men som 1:14 smakade det fantastiskt :D

Påminner lite om aeropress där man bryggt ett koncentrat med extra mycket bönor och toppat upp till en hel kopp, bara renare och betydligt mer ekonomiskt. Frågan är om det inte skulle vara enklare att brygga med en Aeropress och en variant av den här tekniken:

..om man nu inte råkat ha en Decent ;)

Roboten förvärmde jag ordentligt och fyllde med kokhett vatten, den långa bryggtiden verkade sänka temperaturen tillräckligt. I en Aeropress skulle man kanske behöva använda lite svalare vatten eftersom plast och gummi/silikon isolerar bättre.
 

Nanook

Well-known member
Det här låter riktigt intressant och känns som något jag absolut skall prova när jag fått min Bianca, det enda som jag känns svårt att lösa är hoppet från 90 grader till 85 grader för vatten temperaturen.
Detta gör såklart espressomaskinen ännu mer användbar, kanske den kan ersätta båda aeropressen och v60?
 

Jonken

Well-known member
Om jag hade ett smidigare sätt att göra det här på tror jag absolut att det skulle kunna ersätta V60. Nu blir det kanske bara när jag har lite extra tid och energi att pyssla eller med bönor som trilskas med andra metoder.

Första försöket att brygga i Aeropress blev inte alls bra 😕 smakar typisk Aeropress bara.. Väldigt pilligt att försöka få dit filterpapper ovanpå kaffebädden, tror inte att jag kommer göra fler försök utan modifierat spridarfilter från en Robot.

det enda som jag känns svårt att lösa är hoppet från 90 grader till 85 grader för vatten temperaturen.
Det viktiga är att inte brygga för hett, eftersom bryggtiden är över två minuter. Så jag tror att man gör bäst i att sikta nära den lägre temperaturen om man har en grupp som inte förlorar värme.
 
Senast ändrad:

Nanook

Well-known member
Det viktiga är att inte brygga för hett, eftersom bryggtiden är över två minuter. Så jag tror att man gör bäst i att sikta nära den lägre temperaturen om man har en grupp som inte förlorar värme.

Det var lite så jag tänkte, av praktiska skäl bör jag nog försöka hålla mig till samma temperatur för både blooming och bryggning. Med en lite ljusare rostning hamnar jag kanske på 85‐87 grader för hela processen.

Blir till att prova sig fram:)
 

Jonken

Well-known member
En nackdel med den här metoden är att ganska liten skillnad i malningsgrad får mycket större påverkan än vanligt med filterkaffe. Missar man lite är det risk att det blir lite dämpade smaker (för fint) eller lite blaskigt (för grovt). Jag har försökt hålla trycket så nära noll som möjligt och hamnat mellan ½-1ml/s och tror att det är bättre att ligga närmare åtminstone 1ml/s. Kanske blir det annorlunda om man ökar på flöde och tryck men i det jag har bryggt med Roboten ser jag inga problem med att gå över 1:3 i ratio, det som kommer ut efter det har bara haft positivt bidrag så jag kommer pressa ur allt vatten framöver (~1:5).
 

Jonken

Well-known member
Angående malningsgrad - jag har använt ungefär 30µm grövre inställning än turbo espresso som i sin tur är ungefär 30µm grövre än vanlig espresso med min kvarn. Samma inställning fungerar fint för allongé också. För vanlig pour over ökar jag avståndet mellan skivorna med ~400µm så det är mycket närmare vanlig espresso-malning.
 

Forumstatistik

Trådar
14,016
Inlägg
150,550
Medlemmar
18,793
Senaste medlemmen
assisttrading
Topp