Förslag på koppning för ofrälsta?

Coraxos

Well-known member
Har ni själva hållit i en särskilt lyckad koppning för folk som inte dricker specialkaffe? Vilka kombinationer skulle ni rekommendera? Har ni utfört en traditionell koppning eller tillrett kaffet på annat sätt?

Jag har fått förfrågan från vänner om att hålla i just en provsmakning och vill då självklart att det ska bli så lyckat som möjligt.
 

DavidLundholm

Well-known member
jag tror mer på en jämförelsekoppning för att visa vilka skillnader som kan finnas. viktigt då att ha fulkaffe med som kontrast. t.ex att ha samma kaffe men i olika koncentration.och om du fixar med vattnet (eller om gästerna kommer från olika regioner be dem ta med vatten hemifrån) och jämför samma kaffe från olika vatten.
 

Jonken

Well-known member
Vatten kan verkligen göra stor skillnad, kan vara kul att använda en filterkanna för att jämföra den variabeln och jag håller med om att det kan vara bra med ett billigare kaffe som kontrast - kanske någon av gästernas favorit? Annars är robusta en given kandidat, men det kan också leda till att syrligt kaffe får mindre uppskattning.

Jag hade haft med etiopiska bönor och gärna något rent tvättat (kanske centralamerikanskt?) samt något lite spännande soltorkat eller t.o.m. tvångsfermenterat.
 

bauta

Well-known member
Jag & en polare deltog i Hoffmanns rekordkoppning, båda rookies på kaffetest.
Gillade hans urval, tex en bra robusta som stack ut.

Har inte lista på kafgen nu, men finns ju på slutet av videon.
 
Senast ändrad:

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Det vanligaste är väl att man vill visa upp en bredd och lite olika exempel på hur kaffe faktiskt kan smaka. Jag har haft några provningar och då haft kanske fem sex kaffesorter. Kanske ett tvättat kaffe från Kenya och ett soltorkade från Etiopien. Sen något chokladigt från Brasilien och krysdigt från ndonesien. Och en eller två nyanserade sorter som t.ex. Colombia.

Lite old school helt enkelt och inte gå in allt för mycket på nya processer eller underarter 🙂. Men såklart prata om det liten kort.
 

Coraxos

Well-known member
Jag har aldrig själv jämfört olika vatten, men gör det gärna, nu dricker vi alla från Mälaren och troligen samma reningsverk.

Minst ett Etiopiskt måste vara med, jag tror Hoffman sa under sin rekordkoppning att ett tvättat från Etiopien är en crowd pleaser emedan ett soltorkat är en vattendelare, ungefär… Jag uppskattade Hoffmans koppning men tyckte ettan och tvåan var lite tråkiga, räcker med ett sådant.

Tvångsfermenterat är inte dumt, jag fastnade själv för ett i kaffekalendern, tydlig kontrast, tacksamt för nybörjaren.

Tänkte också på robusta men nöjer mig nog med ett vanligt industriproducerat. Vilket kaffe säljer mest i Sverige?
 

Jonken

Well-known member
Vilket kaffe säljer mest i Sverige?
Gevalia har fortfarande överlägset störst marknadsandel såvitt jag vet, så antagligen deras mellanrost.


Jag uppskattade Hoffmans koppning men tyckte ettan och tvåan var lite tråkiga, räcker med ett sådant.
Jag håller med, men om man istället hade något riktigt bra från Centralamerika/Colombia och Brasilien kan det vara värt med två. Dvs. ganska rena och milda bönor, det ena med mer syra och det andra mer sötma/choklad. Jag kan tänka mig att Törnlinds Limoncillo och Koppars Fazendas Dutra skulle funka.

Indonesiskt Mandheling eller åldrat kaffe sticker ut, ett alternativ kan vara Indiskt också. Kan räcka som kontrast beroende på vilken man väljer.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Kan du rekommendera något specifikt? Är alla från Indonesien kryddiga?
Det roliga och knepiga idag är ju att det idag finns en större bredd på kaffesorter från respektive land. Men Indonesien har brukar ha mustiga och kryddiga kaffen som många gillar. Som t.ex. Sumatra Gayo från Johan & Nyström.
 

svartvest

Well-known member
jag har haft små koppningar med 4-6 kaffen, ofta så maler jag precis innan. Ofta har jag ett vanlig mörkrostat kaffe, och afrikansk med florala blomiga smaker. Ett från sydamerika, nötton och något kaffe från Indonesien...kryddigt mustigt. Har ibland ett kaffe från Brasilien, något som många känner igen..

Ofta inte alltid så ratas det mörkrostade(dock inte alltid), och det smakar bra precis i början för att sedan snabbt smaka illa, många kan snabbt fastna för indonesisk kaffe medan florala smaker är lite svårare att ta in att kaffe kan smak på detta sätt. Sedan brygger vi något av favorit kaffet.
 

basiecally

Well-known member
Gevalia har fortfarande överlägset störst marknadsandel såvitt jag vet, så antagligen deras mellanrost.Jag håller med, men om man istället hade något riktigt bra från Centralamerika/Colombia och Brasilien kan det vara värt med två. Dvs. ganska rena och milda bönor, det ena med mer syra och det andra mer sötma/choklad. Jag kan tänka mig att Törnlinds Limoncillo och Koppars Fazendas Dutra skulle funka.

Indonesiskt Mandheling eller åldrat kaffe sticker ut, ett alternativ kan vara Indiskt också. Kan räcka som kontrast beroende på vilken man väljer.
Tror Hoffman är lite part i målet, förutom att det var kaffe från hans eget rosteri. Han har ju upprepade gånger berättat om tvättat Etiopiskt/högvuxet Afrikanskt som sitt favoritkaffe.

Jag tror också på bredd! Lite beroende på vad syftet är förstås. Men kanske ta reda på vilket som är gästernas favoritkaffe så att de får jämföra med nåt de är vana vid och som är som kaffe "ska" smaka för dem. Men defintivt nåt bärtorkad, ev. även anaerobt fermenterat som kan ge otroligt djupa, vinösa toner. Kanske testa olika rostningsgrader med? Ta med en klassisk espressorost i sammanhanget? Och så förstås tidigare nämnda, blommiga, tvättade Kenyanska eller Etiopiska. Köpte en påse Sumatra Batak från Gringo för ett tag sen med, det var väldigt speciellt om du vill ha in även en jordigare, kryddigare smak.
 

Forumstatistik

Trådar
14,597
Inlägg
155,233
Medlemmar
19,307
Senaste medlemmen
KlarÖga
Topp