Färdigmald espresso ger för mycket kaffe

Hej!

Jag köpte färdigmald espresso från Koppar för en gångs skull eftersom kvarnen används till annat just nu. Jag har en Profitec 700 och mäter upp runt 20 gram och tampar som vanligt. Vid extrahering runt 24 sekunder blir det 140g espresso i koppen som smakar blaskigt. Jag insåg att jag hade ett bryggtryck på 10 bar ungefär och tänkte att det kan reduceras avsevärt och då kanske man kan få ner mängden extrahering, men nu är jag nere vid 7 bar och det blir fortfarande ungefär samma resultat, 130 gram blaskig espresso. Vad kan man göra?
 

basiecally

Well-known member
Svårt att få nån slags kontroll med färdigmalt kaffe tänker jag. Även knepigt att utgå från vilken tid du kör skottet. Testa att sikta på en specifik bryggrat (typ 1:2 eller 1:3) istället och se hur lång tid det tar. Jag brukar justera min malning utifrån hur lång tid det tar mig att få ut den mängd dryck jag vill ha. Så för 1:2 blir det 18g bönor in för 36g espresso ut. 130/20 blir 1:6,5 så inte konstigt att det smakar blaskigt.

Hur ställer du ner bryggtrycket? Genom OPVn eller flow control? Är det via OPVn så begränsar du egentligen inte flödet genom pucken nämnvärt. Det kan snarare vara så att du faktiskt ökar flödet genom att ställa ner OPVn eftersom 10bar kan komprimera pucken och öka det initiala motståndet.

Bottom line är att du behöver mala finare! Vilket såklart inte går med förmalt. Du kan också labba med längre pre-infusion. Ett annat förslag är att testa turboshots! Ungf. 1:3 på 7-15s. Men du har ju även där begränsade möjligheter att påverka eftersom du inte kan olika. Lance förklarar mer:
 

Forumstatistik

Trådar
14,656
Inlägg
155,656
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp