Extremt lång bryggning

Jonken

Well-known member
I stark kontrast med de vanliga rekommendationerna på ungefär 2-4 minuter bryggtid har det dykt upp en del bryggare och metoder där man låter det dra ordentligt länge. Egentligen nygammalt - till exempel finns ju sedan länge fransk/italiensk napoletana, vietnamesisk phin och indisk kaapi. I den nya trenden hittar vi Tricolate, NextLevel, Hario Switch, Clever Dripper och Aeropress och bryggtider på 10-15 minuter.

Det finns ett argument för att kanske vänta ännu längre än så för att det tar riktigt lång tid att komma åt vissa ämnen eller på djupet beroende på malningsgrad.
Även överextraktion, som har varit rädslan med att låta något dra för länge, har utmanats som koncept. En del påstår att det inte finns, utan snarare har handlat om ojämn extraktion som smakar illa över en viss gräns. Som exempel finns också koppning som gärna pågår i en halvtimme.

Jag bestämde mig för att prova med termospresskanna. Först med ordentligt grov malning en hel timme. Resultatet var intensivt, men inte alls särskilt beskt. Sen bytte jag till relativt fin V60-malning och lämnade en kanna i en kvart och den andra 30min. Det häftiga är att den långa smakade sötare, mjukare och med mindre upplevd beska, även om det vid en viss gräns verkar träda fram en lakrits-liknande karaktär som jag känner igen från Staccato espresso - men jag skulle beskriva det mer som intensitet.

Som vanligt undrar jag om det är fler som har försökt eller lust till att tänja gränserna? Jag skulle säga att för just de ganska mörkrostade bönorna jag testade med här var 15 minuter sämre än både 4 och 30min. Fantastiskt tycker jag hur komplext kaffe är. Skulle vara intressant med lite mer insikt i vad som händer över tid, men http://www.coffeeresearch.org/science/sourmain.htm visar på att det sker en ständig förändring.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Nu har jag provat med ljusare bönor också och den ljusare vätskan gör det tydligt att bättre sedimentering är en av fördelarna just för presskanna. Som en mindre meckig version av Hoffmans "ultimate french press" där man bara väntar - perfekt om man t.ex. vill ha kaffet färdigt efter maten, en dusch, eller när man är framme till jobbet.

45 minuter i presskanna med fin malning idag. Lite osäker på om jag föredrar lång eller kort bryggning, men båda är i alla fall bra alternativ tycker jag.
 

Pediatrik

Well-known member
Jag kör press enligt Hoffmann på jobbet med väldigt gott resultat. Har tyvärr ingen termospresskanna, men annars hade det definitivt varit intressant att testa längre bryggtid. Skopar du bort creman? Det tycker jag gör stor skillnad vad gäller att minska/ta bort beska/bitterhet och framhäva de fruktiga/söta smakerna.
 

Jonken

Well-known member
Nej, jag trycker bara ner så att det precis är vätska ovanför filtret. Det mesta sedimenterar ändå om man väntar länge nog och det är de största partiklarna som flyter längst.

Om man brygger en större mängd håller det sig varmt ganska länge i en vanlig presskanna (säg 30min) ett annat alternativ är såklart en vanlig termos om man har lust att filtrera efteråt. Jag vet inte om det är värt att anstränga sig extra för, men om det råkar kännas praktiskt också tycker jag att det är en intressant metod i alla fall.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Hur lite mer exakt brygger du kaffet när du låter det stå länge? Jag antar att du låter partiklarna lägga sig i botten och att du inte sedan rör runt något efter det?
 

Jonken

Well-known member
I presskanna har jag inte rört om, men jag har också provat "steep and release" och att bara brygga i en vanlig termos och hälla i ett filter, där vätskan passerar genom bädden*. Min favorit är nog steep and release, men överlag tycker jag mig ana mer sötma oavsett metod.

*det tar lång tid att filtrera kaffet på det viset, mycket längre än om man skulle brygga direkt i filtret.
 

Pediatrik

Well-known member
Men är det inte bara en bråkdel av kaffet som extraheras länge i så fall? Jag upplever att de flesta större partiklarna har sedimenterat till botten i min presskanna redan efter fem till sju minuter.
 

Jonken

Well-known member
Jag har funderat över det med presskannan och till viss del kanske det är så. Å andra sidan är det de stora bitarna som flyter längst och bör ta mest tid att släppa ifrån på djupet. Sen har jag hällt upp all vätska, inklusive det från botten.

Det som har varit mest uppmuntrande för mig är att det inte blivit svårdrucket än. Kanske går det att ändra på genom att skaka eller röra runt 😆
 
Topp