Europiccola, förväntad mängd?


Magren

Member
Jag har en Europiccola millenium och tycker att jag får ut för små shots av den. 16g kaffe och en yield på 24g med ett single pull. Känns spontant som att det trycker för lite vatten. Försöker ratta in kvarnen så att jag behöver lägga bra tryck på spaken så att jag får en smal råttsvans. Är detta att förvänta sig? Det skulle vara intressant att höra hur ni andra milleniumägare får för resultat. Kör ni dubbla pulls?
Min maskin är köpt begagnad så jag har ingen egentlig baseline på hur den bör prestera och om ett o-ringsjobb förbättra mängden kaffe som jag kan trycka ut.
Mvh, Marcus
 

Nanook

Well-known member
Detta låter i mina öron helt normalt. Runt 24 gram yield stämmer rätt bra med mina erfarenheter, kanske något gram mer med en ordentlig preinfusion.

När du för ned spaken så stoppas tillflödet av vatten, för att få mer yield måste du därför föra upp spaken igen för att öppna vattenflödet igen.
Däremot brukar jag inte köra dubbla puls utan jag brukar "vända" när spaken är stax under horisontellt läge. På senaste tiden har jag kört rätt många turboshots med 40 gram färdig espresso vilket krävt 3-4 korta vändningar. Med korta vändningar menar jag att jag för att hålla flödet jämt bara går upp och vänder utan att vänta på att brygghuvudet blir helt fyllt med vatten. Det blir nästan i princip en pumpande rörelse.

Hoppas detta svar var till hjälp?
 

Jonken

Well-known member
Det får plats ~45ml vatten i cylindern. Kaffebädden absorberar ungefär sin egen vikt i vatten, så det beror också på hur mycket pre-infusion man kör med.

Missade du använder ganska stor dos, så det är ju också en faktor.. Men ett till tips är att tampa med väldigt lätt tryck, mest bara släta ut toppen, så att vattnet kan sippra in lätt.

Ställ Pavonin på en våg. Rekommenderar att du håller dig under 12kg kraft på spaken.
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Har en gammal Zacconi Riviera Baby där hela förutsättningen för att få ut nånting i närheten av en dubbel espresso (originalkorgen rymmer max 10g) är att dra två gånger. Kolv och cylinder är mindre på Zacconin än Europiccolan och det verkar ha varit grundprincipen när de designade den. Sen lyckas jag aldrig riktigt med att få det andra draget riktigt bra, alltid högre flöde då. Misstänker att luften som dras in spräcker pucken.
 

Jonken

Well-known member

Annan maskin, men här får man se lite hur pucken reagerar på flera drag:

Jag tror att han som spelat in videorna inte tycker att det är något större problem, men min erfarenhet är att det absolut kan vara problematiskt.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
13,951
Inlägg
150,149
Medlemmar
18,730
Senaste medlemmen
Erik
Topp