Eureka Mignon Specialita eller Macap M4D


Hej,

Överväger mellan en ny Specialita för 5000kr eller en begagnad M4D från 2014 för 3300 kr

Har svårt att välja men förstått att M4D är mer proffsig - dock är den ju äldre. Någon som har input? Bör en akta sig för gamla kvarnar?
 

Jonken

Well-known member
Eurekan har nyare design. Tystare, enklare rengöring och med mycket mindre rester kvar i utkastet efter varje malning.
Om du byter bönor/malningsgrad ofta eller köper bönor av hög kvalité är det sista värt ganska mycket.
 

Nanook

Well-known member
Jag håller med Jonken, det har hänt en del när det gäller utvecklingen av kvarnar för hemmabruk under senare år.
"Proffskvarnar" är utvecklade för ett annat arbetsflöde än vad vi har i hemmet. De skall vara enkla och snabba att hantera för baristan som gör kaffe till många kunder under dagen. Att det blir en del malet kaffe kvar i kvarnen efter att man malt en dos är inget problem i en café miljö där nästa kund står på kö.
Oavsett om vi byter bönor ofta eller inte så hinner det malda kaffet som blir kvar i kvarnen bli rätt trist innan det är dagsför nästa omgång i hemmiljö.
Det är därför vi ser rätt många singel dose kvarnar för hemmet nu för tiden.

Min poäng är egentligen bara att det som är optimalt för proffsen inte alltid är optimalt för "hembaristan", detta var skälet till att jag under många år valt att mala mina bönor med en Kinu 47 handkvarn. Jag har dock nyligen beställt en Niche Zero av skälen ovan.
 

Melker

Member
Kapar tråden lite då jag tror att samma kvarn dök upp för mig på Blocket, men överväger att köpa en Eureka Atom 60mm istället för Macap M4D.

Eller är Specialitan bättre är Atom också skulle ni säga? (Atomen är begagnad också)
 

Melker

Member
Var så jag har förstått det också men tänkte bara om det var typ att den hade helt galet mycket retention eller nåt sånt (så det ligger gammalt kaffe kvar som i M4D) :) men tack för svar ska nog slå till på den då!
 

Jonken

Well-known member
Fast Atom 60 är ju känd för att ha just mer retention. Den ursprungliga bälgen Eureka säljer är till Atom för att minska på det.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Med det sagt tycker jag personligen att det inte behöver vara hela världen med lite retention om man mest maler med samma bönor och inställning. En del räknar sekunder som det malda kaffet har haft kontakt med luft, andra minuter.. och visst vill man helst att det ska vara så färskt som möjligt men min erfarenhet är att det gör mindre skillnad än vad man tror att få med 10-25% dagsgamla rester blandat med det nymalda.

Det värsta problemet tycker jag är att det kan ta ett eller två skott från att man ändrar inställning till att det får full effekt. Det kan göra att man jagar fram och tillbaka och slösar ganska mycket kaffe.
 

Nanook

Well-known member
"Bättre" är alltid ett intressant ord.
Kvarnar är ett område där man kan göra det enkelt eller svårt för sig, jag pensionerade rätt snabbt min Rocky från tjänst som "espressokvarn" och körde med en Kinu47 som har funkat utmärkt i många år nu. För mig var det en praktisk lösning med ett lite meditativt inslag när man mal sina bönor till morgonespresson.

För att veta om en kvarn är bättre eller ej måsta man såklart fråga sig "Bättre på vad"?
En sak som rätt tydligt gör en kvarn bättre är självklart att den lämnar ett jämt och förutsägbart resultat.

Därefter är det i mångt och mycket en fråga om vad som är viktigt för dig?

Hur har du tänkt använda din kvarn, häller du i en påse bönor och maler med samma dos och malningsgrad till dess att bönbehållaren är tom? Eller väger du dina bönor inför varje malning, byter ofta bönsort och vill använda kvarnen till både brygg och espresso?
Hur stor plats har du för kvarnen? Jag har inte särskilt omfattande erfarenhet av många olika kvarnar men en sak har jag lärt mig och det är att kvarnen påverkar smaken hos slutprodukten, det vill säga ditt val av kvarn har betydelse för hur mycket friskhet, bitterhet, komplexitet etc.. du kommer att känna i din espresso eller ditt bryggkaffe. Det finns kvarnar som passar bäst till mörkrost och andra som är att föredra till ljusrost, skillnaden kan vara stor eller marginell.

Jag håller på att testa en 1zpresso JX Pro som praktiskt påminner väldigt mycket om min Kinu47 men smaken i koppen skiljer sig rätt ordentligt åt.
Jag gillar espresson från Kinukvarnen mer men i min Aeropress gillar jag 1zpresso kvarnen bättre

Vad som är viktigt för dig och vilken kvarn som är rätt för dig är nog generellt svårt för andra att svara på men tips och erfarenheter är såklart ändå alltid värdefullt.

Tipset är väl att leta efter tester eller liknande på youtube och nätet för att få ytterligare input eftersom det är få förunnat att testa sig igenom hela marknaden på egen hand.
 
"Bättre" är alltid ett intressant ord.
Kvarnar är ett område där man kan göra det enkelt eller svårt för sig, jag pensionerade rätt snabbt min Rocky från tjänst som "espressokvarn" och körde med en Kinu47 som har funkat utmärkt i många år nu. För mig var det en praktisk lösning med ett lite meditativt inslag när man mal sina bönor till morgonespresson.

För att veta om en kvarn är bättre eller ej måsta man såklart fråga sig "Bättre på vad"?
En sak som rätt tydligt gör en kvarn bättre är självklart att den lämnar ett jämt och förutsägbart resultat.

Därefter är det i mångt och mycket en fråga om vad som är viktigt för dig?

Hur har du tänkt använda din kvarn, häller du i en påse bönor och maler med samma dos och malningsgrad till dess att bönbehållaren är tom? Eller väger du dina bönor inför varje malning, byter ofta bönsort och vill använda kvarnen till både brygg och espresso?
Hur stor plats har du för kvarnen? Jag har inte särskilt omfattande erfarenhet av många olika kvarnar men en sak har jag lärt mig och det är att kvarnen påverkar smaken hos slutprodukten, det vill säga ditt val av kvarn har betydelse för hur mycket friskhet, bitterhet, komplexitet etc.. du kommer att känna i din espresso eller ditt bryggkaffe. Det finns kvarnar som passar bäst till mörkrost och andra som är att föredra till ljusrost, skillnaden kan vara stor eller marginell.

Jag håller på att testa en 1zpresso JX Pro som praktiskt påminner väldigt mycket om min Kinu47 men smaken i koppen skiljer sig rätt ordentligt åt.
Jag gillar espresson från Kinukvarnen mer men i min Aeropress gillar jag 1zpresso kvarnen bättre

Vad som är viktigt för dig och vilken kvarn som är rätt för dig är nog generellt svårt för andra att svara på men tips och erfarenheter är såklart ändå alltid värdefullt.

Tipset är väl att leta efter tester eller liknande på youtube och nätet för att få ytterligare input eftersom det är få förunnat att testa sig igenom hela marknaden på egen hand.
Tack för bra svar! Naturligtvis lite trubbig fråga men jag landade i att köpa en ny Eureka och är supernöjd!
 

Forumstatistik

Trådar
13,978
Inlägg
150,333
Medlemmar
18,752
Senaste medlemmen
Granelli
Topp