Erfarenheter av DF64 med SSP?


basiecally

Well-known member
Efter Lance Hedricks senaste recension av DF64an där han beskriver SSP Multipurpose i den som ”life changing” börjar jag få väldigt svårt att låta bli att köpa till min.

Någon här som har erfarenhet av de kvarnskivorna i DF64an? Någon som har före/eftererfarenhet efter att ha bytt från Italmill?
”Life changing” tänker jag beror på hur stor del av ens liv som är kaffe. Men upplevde ni stor skillnad? Jag tilltalas av idén om klarare smaker och gillar de fruktigare tonerna i mycket ljusrostat.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag har varken använt DF64 eller just de Italmill-skivorna (däremot skivor av Italmill till andra kvarnar) men jag är i alla fall väldigt positiv till SSP brew/unimodal v1 dvs. versionen som kom innan SSP MP. Enorm skillnad från de flesta malskivor som jag har använt, ibland för rena och klara smaker för brygg men särskilt trevligt för ljusrostad espresso. Idag är valet lite svårare eftersom det finns en tredje version: SSP "lab sweet"/cast/CV som fått många bra omdömen.


Jag har förresten aldrig haft några problem att få tillräckligt med motstånd med SSP brew/unimodal v1 eller bekymmer med att hitta rätt malningsgrad. Det som inte är förlåtande i min erfarenhet är vilka bönor som passar skivorna bra. Jag har varit väldigt nyfiken på om SSP cast kanske kan vara lite mer allround (i alla fall om man struntar i mörkrostad espresso).
 

basiecally

Well-known member
Hmm... Intressant. Cast kanske skulle vara nåt. Jag känner ofta att jag inte riktigt har prickat rätt med espresso när det blir FÖR syrligt. I det första klippet du länkade så säger han att "Not all people enjoy drinking battery acid all the time." Kände mig träffad. Det skulle isf definitivt bli V2 eller Cast för min del. Om Cast har lite mer tendens till kropp och ännu mer "colouring" som killen i det första klippet beskriver det, men ändå lyckas behålla en bra klarhet mellan smaker så är det nog den som leder i nuläget. Tack för tips!
 

Jonken

Well-known member
I det första klippet du länkade så säger han att "Not all people enjoy drinking battery acid all the time." Kände mig träffad.
Ja det vill man väl aldrig att det ska smaka? :) men det är lite vilseledande eftersom jag tycker att det är större risk med en mer traditionell kvarn att det smakar på det viset när man använder ljusa eller rent av dåligt rostade bönor.

Jag kan minnas en påse bönor där batterisyran blev förstärkt av SSP brew (på grund av högre extraktion) men det vanliga är att tona ner obehaglig syra och beska för att istället hitta smakerna som står på påsen. Visst finns det ofta en frisk citrus-liknande syra som en betydlig del av presentationen av espresson.. Eller som att tugga på bönor om de är för mörkt rostade.

Med det sagt skulle jag också luta mot att välja cast om jag la en beställning idag. Det låter som att de ska ge nästan lika rena smaker och speciellt för brygg skulle jag ofta kunna offra lite av det för att få t.ex. fyllighet, sötma eller lite mer smak i utbyte. Dessutom är de 40USD billigare om man väljer 'refurbished' dvs. de som inte blev perfekta i gjutningen där det spelar mindre roll, som bön-brytardelen.
 

Jonken

Well-known member
Just det, ska nämnas att några har rapporterat svårigheter att få tillräckligt motstånd för espresso med cast. Men det har visserligen många sagt om brew också, så det är lite svårt att veta hur det verkligen ligger till. Det beror såklart mycket på vilken maskin och korg man använder, men det finns alltså en risk att det kan vara svårt att brygga annat än turbo shots även om man rätat till malskivorna bra.
 

basiecally

Well-known member
Oj, ja det kan ju bli ett stort problem förstås... Kör min Isomac Mondiale med IMS-korg.

De som inte blev perfekta i gjutningen? Lance sa i sitt klipp att "cast" egentligen är frästa men gjorda för att kopiera de ursprungliga, gjutna skivorna?
 

basiecally

Well-known member
Skivorna Lance hade var dock inte belagda vad jag kunde se, eller iaf inte med red speed.

Typiskt, det här blev ju komplicerad... Dock verkar ju Unimodal V2 vara beprövade när det kommer till både brygg och espresso. Kanske ett säkrare kort är Cast?
 

basiecally

Well-known member
Tror jag fattar det här med gjutet vs. fräst nu. Och beläggningarna. Går man in på espressotools.com så kan man välja mellan "silver nitride" och "red speed" som beläggning. De finns nog inte utan beläggningar.

Det verkar som att de gjutna skivorna i tillägg är frästa för att få en vettig tandrad. Det är de större detaljerna som verkar vara "råa" från gjutningen. Eller så ser det ut iaf. Min egen erfarenhet av att försöka gjuta små detaljer på föremål talar för att själva tänderna inte är gjutna...

Läser man mer på home barista verkar problemet med flöden och dåligt motstånd ha mycket att göra med att det går åt enorma mängder fulkaffe för att köra in de här skivorna... Det var en kille som skrev att han behövde mala 8kg innan de betedde sig vettigt. Men generellt mer utmanande vad gäller puck prep, men det verkar också gälla för andra SSPvarianter. De kallar Italmill för "easy mode" :).

Stället där det går att få tag på refurbished cast verkar vara i Korea. Lär ju blir tull och moms på det. Så kanske mer värt att köpa från en europeisk åf? homebarista.be har dem för strax under 200 euro.
 

Dan.

Active member
Synd att det inte finns i lager hos homebarista.be. Ser att Bohnendealer har en variant men vilken?
Någon som har tips på var man får tag i cast varianten?
Blir det så mycket dyrare om man beställer från USA?
 

Jonken

Well-known member
Precis, det är 'silver knight' i Lances video.

Det finns ofta tre sektioner i malverk. För de här är det bara den tredje som är fräst.

Jag vet inte, någon har rapporterat att det blev svårare att mala för espresso efter några kilo. Det är ju i alla fall något som är normalt för alla skivor att de maler lite jämnare och bättre efter ett antal kilo, men när skivorna är belagda ska det också handla om att fylla igen ojämnheter i beläggningen med kaffeoljor (man brukar använda mörkrost).

En extra komplikation är att första satsen av de här skivorna hade skrovlig baksida (så att infästningen blev sned i vissa kvarnar). Jag utgick från att det var den satsen homebarista.be hade i lager förut, men får de in nytt nu borde det bli version 2 - som också har bredare kalibreringsband så att det blir enklare att brygga espresso:
55112_s20220326_009_0_hb9461FY.jpg
(ursprungligen var det inte tänkt att espresso skulle vara möjligt, men efterfrågan fanns ju där :))

Någon som har tips på var man får tag i cast varianten?
Det här är direkt från SSP i Korea: http://www.espressotool.com/?idx=3 och ja, man riskerar såklart 25% moms + avgift på det.
 

basiecally

Well-known member
Jag tog mig igenom 25 av 39 sidor i tråden som jag tror att den där bilden kommer ifrån och jag fattade det som att problemet inte var så mycket den skrovliga baksidan utan att monteringsflänsarna på ffa Ode varierade i diameter och djup. Så att kvarnskivan låg an mot den inre ringen istället för den yttre. Sen kompenserade SSP för det i sina nya skivor. Eller har jag missförstått?
 

Jonken

Well-known member
Tror att det var problem t.ex. med Lagom P64 också, men ja - det var ju inte tanken att skivorna skulle vila på den skrovliga inre ringen. Om jag inte minns fel har de både slipat den slät och ändrat lite i dimensionerna nu.
 

basiecally

Well-known member
Synd att det inte finns i lager hos homebarista.be. Ser att Bohnendealer har en variant men vilken?
Någon som har tips på var man får tag i cast varianten?
Blir det så mycket dyrare om man beställer från USA?
Om det är de här du menar så ser det ut som "high uniformity" som är specialdesignade för espresso och tydligen funkar dåligt för brygg. https://www.bohnendealer.coffee/col...ssp-red-speed-burrs-64mm-fur-g-iota-pre-sales

SSP är ju ett Koreanskt företag och länken som Jonken postade här ovan är till en shop som jag tror säljer mer eller mindre direkt från SSP. Men jo, tull och moms etc. Finns ju shoppar i USA som har i lager men vet inte vad du skulle vinna på att köpa den vägen.
 

basiecally

Well-known member
Har mailat och frågat både Bohnendealer och cmsale nu om version och priser. Kan skriva det som framkommer men ännu inget svar från Bohnendealer som jag mailade för en vecka sen.
 

basiecally

Well-known member
Har fått svar från båda nu:

Home Barista säger såhär:
"
SSP sweet lab cast version are the latest version.

SSP grinder solutions has always put position ‘rotary’ or ‘fixed’ on it

They aren’t available yet but we expect a delivery in a few days



Reagrds,"

CMSale säger såhär:

"
We have the latest – second version of these burrs.

We don’t have them in stock now but we should have them in two weeks.
You can click the ‘Notify…’ button to be the first to know when they return to stock.

If you want to buy them as a private (without valid EUVAT number), we need to add 23% VAT.

Delivery cost to Sweden: net €20 + 23% VAT.

Regards"

Jag vågar nog påstå att Home Barista har fel i det de skriver. Det baserar jag på en ganska lång tråd på forumet Home Barista där de här skivorna finns dokumenterade från det att de första exemplaren kom ut. Jag har även bett HB återkomma om momsaspekten och frakt till Sverige.

Refurbskivorna med Red Speed direkt från Korea kostar 180 dollar. "Silver knight" icke refurb kostar 235 från samma, båda med gratis frakt. 180 dollar nu är drygt 1800kr. 235 är knappt 2400kr.

Från CMSale blir det ca2300 för deras.

Åker man på tull och moms på grejerna från Korea är det 2250 för refurb och ca 3000kr för de vanliga.

Så på så vis verkar ju CMSale erbjuda en väldigt bra deal för nya, orenoverade skivor. Det blir lite av en gamble att köpa från SSP direkt och hoppas att man slipper importavgifter.
 

basiecally

Well-known member
Insåg nu att jag har skrivit Bohnendealer i tidigare inlägg. Det var fel, de verkar aldrig ha haft cast i sitt sortiment.

Från HB blir priset lite drygt 2k plus frakt. verkar som att det faktiskt står att moms är inräknat på deras hemsida. Lite oklart varför CMSale har priser utan moms men det kanske är en grossist?
 

Jonken

Well-known member
SSP grinder solutions has always put position ‘rotary’ or ‘fixed’ on it
Eller så menar de bara att SSP började de skriva dit det i och med andra versionen av cast. Såvitt jag vet ska rotary/fixed vara identiska i övrigt (till skillnad från de flesta andra skivpar från SSP) men de la till texten för att minska förvirring hos kunderna.
 

basiecally

Well-known member
Jo, vad jag förstår så är det ingen skillnad på över och under men jag tänkte att det var ett sätt att vara säker på att det är skivorna som lämpar sig bättre för espresso man köper.

Lite konstigt att tänka att de skriver "always" men menar version två, eller? Jag menar, det är ju just det jag frågar efter: om det är före eller efter en förändring. Och de hävdar att det inte finns någon sån förändring.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,017
Inlägg
150,552
Medlemmar
18,794
Senaste medlemmen
Newbie_me
Topp