Era favoritrosterier

johanhag

Active member
Tänkte det skulle vara skoj att kolla vilka rosterier kaffenördarna här beställer från :p Jag har fått bra kaffe från Gringo, Swerl och Kafferäven så det är mina go-to, men alltid kul att vidga vyerna! Gillar nog det typiska specialty kaffet, bäst har vart från Ethiopien eller Kenya men fått en del bra påsar från Colombia, ofta bärtorkat eller naturligt processat om det är från lägre höjd - kan vara kul.
 

Vasilis

Member
Jag beställer nästan endast från Hälla västerås då de gör bra kaffe och ägarna är sjukt trevliga! Utöver det så har det blivit lite från Budhas.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Favorit är svårt eftersom det kan skilja så mycket på utbudet från ett och samma rosteri. De mest minnesvärda kopparna 2023-2024 har jag fått från Gringo, Koppi, Prolog, A Matter of Concrete och Standout (som kör rabatt den här månaden). Tyvärr tycker jag att man får en del trist också från merparten av rosterierna, till viss del preferens kanske men jag antar att mindre lyckade partier också behöver säljas..
 

basiecally

Well-known member
Slöinge är ett litet men trevligt rosteri med. Swerl är en av mina absoluta favoriter med. Drop har jag köpt från några gånger med men gillar nog inte riktigt deras stil. Sen tycker jag att det lilla jag smakat av Pascals kaffe är toppen, men det måste man köpa på plats eller genom bulvan :)
 

johanhag

Active member
Några till att testa alltså! Och ja det varierar ju litegrann men känns som att vissa har en rätt hög medelnivå ändå :) Dock inte testat enorma mängder kaffe från nåt enskilt rosteri. Drop coffee har jag testat nån gång men inget som sticker ut som extra minnesvärt jämfört med de jag nämnde.
 

uni

Member
Har druckit mycket från Tim Wendelboe (Oslo) och Drop Coffee (Stockholm) senaste åren.

De andra nämnvärda rosterierna som har haft riktigt bra kaffe är Muttley & Jack's (Stockholm), Gringo (Göteborg), Kafferäven (Göteborg), Morgon (Göteborg), Koppi (Helsingborg), April (Köpenhamn), La Cabra (Köpenhamn), Coffee Collective (Frederiksberg), Nomad (Barcelona), Manhattan (Rotterdam).

Nämnvärt är en liten bubblare, var på utflykt till Skoklosters slott och hittade Skoklosters kafferosteri & café, gott mellanrostat kaffe. Väldigt trevliga där, hade ett gött kaffesnack!
 

svartvest

Well-known member
Har rostningarna blivit tråkigare? Gringo har en som smakar kokos, Beanouts aprikos tappade vad den heter…två av mina bästa just nu. Men nu drar jag ner till SSCC och har höga förväntningar på kaffegrädde och kunskap.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Har rostningarna blivit tråkigare?
Nej, men produktionen i Etiopien har förändrats. Christopher Feran försöker svara på hur med över 11 tusen ord. För den som inte orkar läsa hela klistrar jag in poängen:

Still missing, of course, were the blueberry bombs. While before, a Grade 4 Sidama may have delivered these flavors reliably, with the change in collections and processing in recent years, that cup profile is less common than red-fruit cups or orange-citric-honey cups.
Particularly in years with disordered, disrupted shipping and export cycles, protecting the coffee from premature fade is valuable; drying using lower temperatures and higher airflow, like occurs with shade cover and raised beds, slows the drying process, reduces stress on the seed and helps to achieve this. But as a consequence of lower temperatures, slower drying, and uniform selection standards, coffees don’t taste like blueberry anymore. Sound processing techniques have changed the character we come to expect from coffee.
Och kanske lite hopp för den som vill hitta blåbärsbomber:
In my estimation, this is a net gain; while the character of these coffees was remarkable and unmistakable, they were fickle: riskier to produce, short of shelf life, and the high note of an era when much of Ethiopia’s dry processed coffee was lower quality. Millers noted that producing these coffees resulted in a high number of lower grades and lower outturns; importers noted less uniformity and greater contract rejections; roasters noted how quickly these coffees faded into paper and astringency.

All that the rest of us noticed is that we don’t taste them as often anymore.

If you want these cup profiles, you can find them—buried deep in the forward offers of specialty importers or on the spot menus of gourmet importers that might carry Sidama Grade 4s. Ever-discerning specialty buyers abandoned these lower grades long ago like they left parts of Ethiopia, in search of higher qualities and fewer quakers—but to taste the coffee you remember, you need to buy the coffees you used to buy.

Cup them. You might be surprised.
 
  • Like
Reactions: uni

Foo1

Member
Nej, men produktionen i Etiopien har förändrats. Christopher Feran försöker svara på hur med en över 11 tusen ord. För den som inte orkar läsa hela klistrar jag in poängen:



Och kanske lite hopp för den som vill hitta blåbärsbomber:
Mycket intressant läsning, stort tack för länken samt utdraget!

Så man kan eventuellt hitta de forna smakerna bland lite lägre graderat kaffe därifrån. Jag förstår varför köparna har gått bort från det till förmån för högre graderat kaffe med jämnare kvalitet dock. Intressant och kul att förstå vad som har hänt med den etiopiska kaffemarknaden!
 

Forumstatistik

Trådar
14,857
Inlägg
157,120
Medlemmar
19,487
Senaste medlemmen
Andreashelsing
Topp