Enklaste bryggkaffet som blir bra?

johanhag

Well-known member
Har funderat lite på hur man skulle kunna förenkla morgonrutinen för att få så bra kaffe som möjligt utan att mikro-optimera 1000 variabler. Har nog en hyfsad V60 teknik men det är så mycket justeringar att göra så är aldrig säker på om jag får ut maximalt ut bönorna (antal häll, temperatur, agitation, bloom tid osv). Koppning ska ju vara "bäst" men både det och en french press blir det ju massa kaffesump i botten med, så kanske att en annan immersion bryggare med filter vore bra? Tänkt på Hario Switch, bara i med vatten och sen kaffet så når man säkert 8/10 varje gång istället för 9/10 då och då men oftast 7/10 med en V60? Eller skulle nån sort no bypass variant vara att föredra när det kommer till immersion?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Mugen x Switch är i stort sett no bypass. En metod som har relativt hög framgång med begränsad insats tycker jag är att låta det dra extra länge, likt:
(om man inte behöver en halvliter eller tillgång till extra billiga filter tycker det mesta talar för Switch istället för Clever)

En ganska stor favorit för mig är annars cezve, som visserligen har sump i botten men gör man det ordentligt blir det oväntat 'rent' så länge man ser till att skippa sista sippen. Det händer i stort sett inte att jag blir besviken av resultatet.. men det är såklart mer pill än enklaste filterkaffe.
 

johanhag

Well-known member
Den metoden är vad jag tänkte testa, kollar slaviskt på alla nya Lance Hendrick videor och detta var väl ungefär samma teknik 😜. Hur mycket kaffe kan man brygga med Mugen X Switch? Jag vill i alla fall kunna brygga 300 ml, tänkte först på Switch 03 för att lättare kunna få i allt kaffe och vatten på en gång men började fundera på om man verkligen vill ha massa bypass..

Jo jag avvaktar nog med Turkiskt kaffe, känns rätt pilligt och lite jobbigare att rengöra osv.

Edit: Verkar som att 300 ml vatten är gränsen för Mugen x Switch, så tänker att jag skaffar en Switch 03 + Mugen och byter mellan Switch 03 och Mugen beroende på dos (250 ml vatten är min standard). Sen kan man ju skaffa en Hario Drip assist för att mer eller mindre hackat ihop en NextLevel Pulsar? Då har man en kombo som kan göra det mesta, för stora batcher (>500 ml) kan man ju bara köra Switch 03 öppen med.

Off topic: Nu väntar jag bara på att en Cafelat Robot ska komma in i lager nånstans.. Är det bara Cremashop som har den i Sverige?
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Eftersom Mugen inte har någon luftspalt sitter filtret lite längre ner i hållaren. 300ml är i stort sett ytspänning med vanliga 02 Switch, med Mugen hamnar ~25ml ovanför filtret på ena sidan. Gör inte så mycket eftersom sumpen ändå inte kommer leta sig ner i koppen, men man kommer behöva vara noga med att göra rent den ordentligt.

V60-filter är, som nämnt i tidigare tråd, i regel aningen för stora för hållarna. Just för Mugen är det lite extra angeläget att få det att sluta tätt mot hållaren, utan luftbubblor osv. Jag tycker att den bästa metoden är att fylla ett löst filter snabbt med vatten ur kranen. Ingen större grej, men särskilt Clever är ju lite mer slentrian. Det jag inte gillar med den är mest att så mycket vatten samlas utanför filtret.

'Bypass' behöver inte vara dåligt och blir mindre betydelsefullt desto mer man lutar åt immersion.

skaffa en Hario Drip assist för att mer eller mindre hackat ihop en NextLevel Pulsar?
Nej. Skulle säga att det fortfarande är stor skillnad.

Cremashop ligger i Finland. Tror inte att det finns någon svensk butik som säljer Roboten. Baristashopen verkar bara ha lite reservdelar kvar.
 

johanhag

Well-known member
Ok låter ju som att ca 280 ml är den verkliga gränsen, men är nog ok tänker jag. Får byta till Switch 03 om jag vill brygga större batcher med immersion, eller bara köra nån två häll hybrid-grej. Är det 300 ml bryggt på bilden?

Nä lite bypass hjälper väl till och med med en vanlig V60, men vill experimentera lite med andra tekniker 🤓. Tänker immersion och så lite agitation som möjligt (så att kaffebädden filtrerar ut fines) är kul att testa efter Lance Hedrick’s videor.

Antar att du testat NextLevel Pulsar då? Vilken föredrar du av den och Mugen + Switch för en no bypass variant med relativt små batcher (ca 15-18 g kaffe).

Hmm ok, kan ju leta i ett annat EU land också efter Roboten. Inte hittat nåt på lager än dock. Har svårt att få till bra espresso med ljusrost så vill gärna testa att kunna styra flöde/tryck lite mer manuellt 😜.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Är det 300 ml bryggt på bilden?
Ja, även med den i glas :cool:

Ja. Pulsar är tänkt för större dos än så. Jag föredrar Mugen, som skiljer sig mindre från vanlig V60. Tänker att Pulsar handlar mer om att experimentera fram annorlunda koppar.

Senaste året ungefär har Robotarna sålt slut snabbare än de produceras. Gäller nog att vara lite snabb när det kommer nya.
 

johanhag

Well-known member
Ja, även med den i glas :cool:

Ja. Pulsar är tänkt för större dos än så. Jag föredrar Mugen, som skiljer sig mindre från vanlig V60. Tänker att Pulsar handlar mer om att experimentera fram annorlunda koppar.

Senaste året ungefär har Robotarna sålt slut snabbare än de produceras. Gäller nog att vara lite snabb när det kommer nya.
Ja just det, provar Mugen då, bara jag hemma som dricker kaffe 😜. Det är samma bas till Switch 03 va så att jag kan utgå från den?

Mm har märkt att de nästan alltid är slut, får hantera det som ett biljettsläpp till en Håkan Hellström konsert 😅.
 

johanhag

Well-known member
Nu fick jag hem Switch + Mugen och testade att brygga en kopp, följde detta receptet (
) så gick ifrån grundtanken lite att göra det enklare.. :p Men ville testa. Blev halvbra, lite beskt och mycket strävhet. Dock är det ett kaffe som är vårförädlat som jag inte riktigt har gillat med vanlig V60 heller (Gatagua från Kafferäven).

Min teori är att jag extraherar för mycket, det som finns i såna här jästa kaffen kanske extraheras relativt enkelt? Sen får man massa bismaker. Så tänker att jag provar att mala lite grövre och bara kör ett enda häll. Tror ni teorin håller? Hur brukar ni angripa processade kaffen?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Hur var det, du använder en Ode gen 2 i standardutförande eller?

Generellt kan man säga att våtförädling är en skonsam process. I stort sett allt specialkaffe fermenteras på något vis, men kenyansk 'dubbel-tvätt' ligger ganska lågt på skalan. Om du tycker att det är intressant kan du läsa mer om olika varianter här:

Jag tycker att koppning är bra för att snabbt få en uppfattning om hur bönorna kan smaka. Inte säkert att de är så bra oavsett hur du gör.
Men ja, det låter som att du behöver mala grövre.
 

johanhag

Well-known member
Yes en Ode gen 2 med standard skivor, är ju lite sugen på SSP MP 😅.

Absolut intressant, skall läsa!

Aldrig gjort nån koppning, kanske är dags! Ibland vet jag inte om jag gör fel eller om det är bönornas fel, men ofta går det ju att justera in om det blir för beskt eller tvärtom för vattnigt. Men dessa bönorna tror jag inte på..
 

johanhag

Well-known member
Har experimenterat en del med Switch + Mugen nu och tror jag börjar närma mig nåt som smakar bra :p. Inte van vid no bypass så kört mycket 1:16 ratio men relativt finmalt, men då har det blivit lite för strävt så en aning överextraherat. Gick bättre att gå till 1:18 och mala grövre. Det andra problemet jag hade var att "steep and release" metoder förvisso blev söta och har haft bra "kropp" men tappat en del i komplexitet/smakseparation jämfört med vanlig V60. Nu kör jag något sånt här:

1. Kaffe först, sen en blooming fas som "vanligt" (switch öppen)
2. Häller i med lite agitation upp till ca 70% av vattnet (switch öppen)
3. Häller i resten av vattnet, långsam och smal stråle i mitten. När 1:18 ratio är nådd stänger jag flödet. Snurrar för att få platt bädd.
4. Ca 1 min "immersion" fas (switch stängd)
5. Öppna och låt rinna ut. Total bryggtid ca 3.5 min.

Så nån sorts perculation -> immersion variant. I teorin lite mer kropp i sista steget men med nytt vatten i början extraheras det effektivt när det finns mycket att extrahera. @Jonken har du nån bra "go to" metod för Switch + Mugen?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
3. Häller i resten av vattnet, långsam och smal stråle i mitten. När 1:18 ratio är nådd stänger jag flödet. Snurrar för att få platt bädd.
Skulle rekommendera att hälla i cirkel så att du slipper snurra eller skaka, eftersom det senare har tendens att sakta ner flödet.


Jag gillar hans recept, men visst är det så att det inte smakar som vanlig V60. Det har en tendens att bli ganska starkt, så jag kapar ofta tiden med säg 30s för att behålla lite syrligare resultat.

Men har du provat vatten först, mer i stil med Hoffmann? Jag tror att det kan vara en bra idé med din kvarn. Ett tips för att slippa hålla på med sked är att hälla i ungefär hälften av vattnet, ha i kaffe och sen använda resten av vattnet för att få det blött.

Jag är inte så förtjust i hög ratio - även om det fungerar 'bra' med no bypass (som i att man kan slippa dåliga bismaker) tycker jag att det blir tråkigare kaffe.
 

johanhag

Well-known member
Det receptet provar jag nästa gång! Gillar att det är enklare med bara två steg men behåller ändå percolation -> immersion principen. Har inte haft så mycket problem med långsam draw down ändå, kör Cafec medium filter som nog hjälper en del. Sist malde jag på inställning 6, så för mig lite i överkant av V60 spannet. Men ska prova utan att snurra också.

Provat lite vatten först men det är ju bökigt att hålla på med skedar för att få allt kaffe blött, men med hälften av vattnet bara slipper man ju det. Kan vara värt att testa!

Hmm kan testa lite lägre ratio med grövre malning med kanske. Tänkte att den största fördelen med no bypass är att man kan använda lite mindre mängd kaffe utan att det blir beskt? Ska man köra 1:16 kan man väl också mala finare och köra vanliga Switch bara?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja, håller med om att 6 är ganska grovt med de skivorna.

Tricolate var med och startade trenden för no bypass. De hade recept på 1:22 och visst kan man få ut extra mycket utan att det smakar dåligt eller svagt, men inte lika livligt. Nu verkar det som att Tricolate kan ha gått i graven, men om du kikar på efterträdaren Pulsar är det inte lika vanligt med såpass hög ratio.
 

johanhag

Well-known member
Jo 1:22 låter överdrivet, jag tänkte mer 1:18 så en aning mer än 16,6 jag brukar köra med V60. Vilken ratio gillar du med Switch + Mugen? Och som sagt, vad är fördelen med no bypass för en Switch egentligen? 🤔
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag kör oftast med 1:16,6 men ibland lägre. En till bra video angående det:


vad är fördelen med no bypass för en Switch egentligen?
Det smakar annorlunda oavsett om du kör identisk ratio. Lägre risk för underextraktion, men inte odelat bättre. Om du t.ex. brygger som Hoffmann kan glas-konen vara att föredra eftersom den är snabbare. Om det fanns en vanlig V60 i plast som passade hade jag ändå valt den istället för glas-konen, för att slippa fundera på förvärmning och få en lättare, mindre ömtålig bryggare.
 

johanhag

Well-known member
Intressant! Jag har hållit mig rätt strikt till 15 g kaffe till 250 g vatten och det har ofta blivit bra, men ofta lägre syrlighet än vad jag är ute efter. Är nog också därför jag det senaste gått mot mindre och mindre agitation och kortare bryggtider. Är nog dags att prova lite kortare ratios också :)

Tvärtom för espresso (med ljusrost) har jag haft svårt att inte få det surt och jäkligt. Försökt med turbo shot, höga temperaturer och annat men utan lycka. Kanske helt enkelt ska öka från 1:3 till ännu högre, 1:4 - 1:5. Mer lungo men det kan ju också vara gott.
 

Forumstatistik

Trådar
15,215
Inlägg
159,786
Medlemmar
19,751
Senaste medlemmen
Tomatpinne
Topp