Energispartips för kaffebryggning

basiecally

Well-known member
Hej!

Att koka vatten har blivit rätt dyrt! Vad är era bästa energispartips för kaffebryggning? Kanske ffa tips för espresso.

Minns en video där James Hoffman pratade om miljöåtgärder i baristamiljön och att onödigt uppkokat vatten var en av de största svinnen i hela kaffeindustrin, från ax till limpa. Det tror jag också presenterades som en av de största fördelarna med kapselbryggare: att de bara värmer precis så mycket vatten som behövs för en kopp.
Hoffman demonstrerade en maskin som återanvände spolvatten från spillbrickan ner i en värmeväxlare för att hålla gruppen varm. Med en separat, liten ångkokare kunde ett högt ångtryck hållas samtidigt som en genomströmningsvarmvattenberedare värmde bryggvattnet till önskad temperatur. Allt för att minska både vattenanvändning och energiåtgång.

Jag har själv varit inne på att isolera kokaren i min Isomac Mondiale men har förstått från tidigare diskussioner att det kanske inte kommer göra så stor skillnad. Vilka åtgärder skulle kunna göra skillnad egentligen?
Att inte köra en espressomaskin längre tid än man måste använda den känns ju rimligt. Men med en E61grupp som tar sådär 20min att komma upp i arbetstemperatur i de 3kg mässing som är själva gruppen känns det ju lite som ett moment 22. Antar att det man i vanliga fall har nytta av i temperaturstabilitet får man betala för i energikonsumtion.
Jag har ju turen att ha en liten levamaskin med. Den har jag använt vid några tillfällen nu. Kokare på ca 700ml, liten grupp. Är uppe i temperatur på ganska kort tid och svalnar sen rätt snabbt. Skotten blir mindre men när espressosuget inte går att kupera så funkar den! Och jag inte orkar ta mig till ett café då...

Att dricka mer espresso via caféer har nog blivit, förutom att jag sen en tid tillbaka nästan helt gått över till pourovers i hemmiljö, den främsta anpassningen för min del när det gäller energiåtgång.

Hur gör ni? Har elpriser och energibrist i Sverige påverkat hur ni brygger kaffe? Hur ofta? Har ni modifierat er utrustning på något sätt för att vara mer energieffektiv, nu eller tidigare?
 

Jonken

Well-known member
För mig använder espresso mindre energi. Räcker att koka upp 1dl vatten till Roboten, sen finns ju handkvarn om man vill jaga ytterligare ;). Flairs basmodeller är kanske snäppet bättre val ur energisynpunkt om man vill förvärma för väldigt ljusa bönor.

Jag har börjat koka mindre vatten till bryggkaffe också - tidigare har tanken varit att försöka hålla jämn temperatur med mycket vatten i kannan, har ofta handlat om 3-4 gånger behovet för en liten kopp. Nu försöker jag ligga som mest runt dubbla istället. Tyvärr påverkades smaken alldeles för mycket av att koka exakt mängd.

Man kan ju med fördel välja tratt och filter som inte behöver förvärmas och sköljas (t.ex. Kinto, Cafec Light och Dark)

Eller bara presskanna, aeropress och liknande så det räcker att värma bryggvattnet. Sköljer tratt och kanna med det överflödiga vattnet så att det i alla fall får en extra funktion.
 

Jonken

Well-known member
Tror för övrigt att Decent lär använda mindre energi än maskinen Hoffman visade. Men då handlar det ju om en stor engångskostnad..
 

Tobbe

Well-known member
Koka vatten för pour over blir ingen stor kostnad även om elen är svindyr. Att koka 500ml i en fellow EKG till 100c drar ca 0,063kwh. Det blir typ 44 öre om elen kostar 7kr kwh.
 

Jonken

Well-known member
Jag brukade värma mer än så men visst, det är mer en del av många bäckar små. Själv har jag inte fått några riktiga chockräkningar än, men det handlar ändå om uppåt 5 gånger mer än vanligt.
 

Pediatrik

Well-known member
Min GS/3:a går igång med hjälp av intern timer på morgonen och stängs av på kvällen. Det ger en förbrukning på 3,5 kWh per dygn jämfört med 4,5 kWh per dygn om den hade varit igång hela tiden. Om jag skulle skaffa en mer avancerad timer, som gör att maskinen på vardagar är igång ngn timme på morgonen och sedan några timmar på kvällen, tänker jag att förbrukningen maximalt skulle sjunka ytterligare 1 kWh till 2,5 kWh per dygn. Detta skall samtidigt sättas i relation till att totalförbrukningen för vår stora villa med fyra våningsplan ligger på ca 25000 kWh. Att sänka inomhustemperaturen med en grad ger ju en betydligt större besparing…
 

basiecally

Well-known member
Min GS/3:a går igång med hjälp av intern timer på morgonen och stängs av på kvällen. Det ger en förbrukning på 3,5 kWh per dygn jämfört med 4,5 kWh per dygn om den hade varit igång hela tiden. Om jag skulle skaffa en mer avancerad timer, som gör att maskinen på vardagar är igång ngn timme på morgonen och sedan några timmar på kvällen, tänker jag att förbrukningen maximalt skulle sjunka ytterligare 1 kWh till 2,5 kWh per dygn. Detta skall samtidigt sättas i relation till att totalförbrukningen för vår stora villa med fyra våningsplan ligger på ca 25000 kWh. Att sänka inomhustemperaturen med en grad ger ju en betydligt större besparing…
Flera jämförelser där som inte är relaterbara för mig… Tänker att många bäckar små också spelar roll, även om det finns en stor älv i sammanhanget.

Blir ju mer och mer sugen på att skaffa en helmanuell maskin, Jonken. Roboten verkar vara väldigt trevlig.
 

Hartvigson

Active member
Har inte ägnat kaffemaskinen en tanke vad det gäller elförbrukningen. Vissa saker är prioriterade. Hade jag varit bekymrad hade jag kanske bytt tillbaks från min E61-maskin till den Barista Pro jag hade tidigare, Den hade något slags värmeblock som värmde vattnet bväldigt snabbt.

Däremot har jag tillägsisolerat vinden i slutet av Augusti och precis installerat solceller.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,467
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp