basiecally
Well-known member
Hej!
Att koka vatten har blivit rätt dyrt! Vad är era bästa energispartips för kaffebryggning? Kanske ffa tips för espresso.
Minns en video där James Hoffman pratade om miljöåtgärder i baristamiljön och att onödigt uppkokat vatten var en av de största svinnen i hela kaffeindustrin, från ax till limpa. Det tror jag också presenterades som en av de största fördelarna med kapselbryggare: att de bara värmer precis så mycket vatten som behövs för en kopp.
Hoffman demonstrerade en maskin som återanvände spolvatten från spillbrickan ner i en värmeväxlare för att hålla gruppen varm. Med en separat, liten ångkokare kunde ett högt ångtryck hållas samtidigt som en genomströmningsvarmvattenberedare värmde bryggvattnet till önskad temperatur. Allt för att minska både vattenanvändning och energiåtgång.
Jag har själv varit inne på att isolera kokaren i min Isomac Mondiale men har förstått från tidigare diskussioner att det kanske inte kommer göra så stor skillnad. Vilka åtgärder skulle kunna göra skillnad egentligen?
Att inte köra en espressomaskin längre tid än man måste använda den känns ju rimligt. Men med en E61grupp som tar sådär 20min att komma upp i arbetstemperatur i de 3kg mässing som är själva gruppen känns det ju lite som ett moment 22. Antar att det man i vanliga fall har nytta av i temperaturstabilitet får man betala för i energikonsumtion.
Jag har ju turen att ha en liten levamaskin med. Den har jag använt vid några tillfällen nu. Kokare på ca 700ml, liten grupp. Är uppe i temperatur på ganska kort tid och svalnar sen rätt snabbt. Skotten blir mindre men när espressosuget inte går att kupera så funkar den! Och jag inte orkar ta mig till ett café då...
Att dricka mer espresso via caféer har nog blivit, förutom att jag sen en tid tillbaka nästan helt gått över till pourovers i hemmiljö, den främsta anpassningen för min del när det gäller energiåtgång.
Hur gör ni? Har elpriser och energibrist i Sverige påverkat hur ni brygger kaffe? Hur ofta? Har ni modifierat er utrustning på något sätt för att vara mer energieffektiv, nu eller tidigare?
Att koka vatten har blivit rätt dyrt! Vad är era bästa energispartips för kaffebryggning? Kanske ffa tips för espresso.
Minns en video där James Hoffman pratade om miljöåtgärder i baristamiljön och att onödigt uppkokat vatten var en av de största svinnen i hela kaffeindustrin, från ax till limpa. Det tror jag också presenterades som en av de största fördelarna med kapselbryggare: att de bara värmer precis så mycket vatten som behövs för en kopp.
Hoffman demonstrerade en maskin som återanvände spolvatten från spillbrickan ner i en värmeväxlare för att hålla gruppen varm. Med en separat, liten ångkokare kunde ett högt ångtryck hållas samtidigt som en genomströmningsvarmvattenberedare värmde bryggvattnet till önskad temperatur. Allt för att minska både vattenanvändning och energiåtgång.
Jag har själv varit inne på att isolera kokaren i min Isomac Mondiale men har förstått från tidigare diskussioner att det kanske inte kommer göra så stor skillnad. Vilka åtgärder skulle kunna göra skillnad egentligen?
Att inte köra en espressomaskin längre tid än man måste använda den känns ju rimligt. Men med en E61grupp som tar sådär 20min att komma upp i arbetstemperatur i de 3kg mässing som är själva gruppen känns det ju lite som ett moment 22. Antar att det man i vanliga fall har nytta av i temperaturstabilitet får man betala för i energikonsumtion.
Jag har ju turen att ha en liten levamaskin med. Den har jag använt vid några tillfällen nu. Kokare på ca 700ml, liten grupp. Är uppe i temperatur på ganska kort tid och svalnar sen rätt snabbt. Skotten blir mindre men när espressosuget inte går att kupera så funkar den! Och jag inte orkar ta mig till ett café då...
Att dricka mer espresso via caféer har nog blivit, förutom att jag sen en tid tillbaka nästan helt gått över till pourovers i hemmiljö, den främsta anpassningen för min del när det gäller energiåtgång.
Hur gör ni? Har elpriser och energibrist i Sverige påverkat hur ni brygger kaffe? Hur ofta? Har ni modifierat er utrustning på något sätt för att vara mer energieffektiv, nu eller tidigare?