Elektrisk eller manuell vattenkokare?


Helböna

Active member
Hej på er alla kaffeälskare 👋🏻

Jag har haft kaffekvarn (Bodum bistro Burr) ett tag och kört mestadels frenchpress och på senaste Aeropress. Tänker mig att köpa V60 snart.

Har hittills värmt upp vatten i kastrull med en digital ugnstermometer från Ikea men söker något smidigare. Har läst lite på nätet samt kollat Youtube-klipp och funderar på en Hario Buono. Den verkar prestera bra och designen tilltalar.

Frågan är om jag ska ta el eller den manuella.. Hur gör ni som har el-kokare utan temperaturinställning, låter ni koka upp först och sedan mäter ni sjunkande temp och håller när det ligger i rätt nivå?
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Nu kanske jag är dum här men… manuell vattenkokare…? Menar du att du kan välja mellan en som har inställbar måltemperatur eller som som bara kokar upp?

Måste erkänna att jag klickade på den här tråden i förhoppningen om att någon riktig kaffehipster där ute hade kommit på ett sätt att även värma vatten med handkraft 😅
 

Jonken

Well-known member
Så länge du har en vanlig vattenkokare kan du koka upp en bestämd mängd vatten i den och hälla över i en kall kanna. Det brukar ofta bli precis lagom temperatur att brygga med, men dubbelkolla med termometer första gången. Fördelen med en vanlig kanna är att den kan hålla resten av livet, medan de elektriska går sönder förr eller senare.

En del brygger med kokhett vatten och det blir mycket smidigare med en elektrisk kanna. Själv föredrar jag att hålla mig under 96C men det är ju en smaksak.

Nästa sak man bör fundera på är om man vill ha bred eller smal pip. Buono är en bra kanna, men det är lite knepigare att hälla långsamt med den. Den enklaste jag har använt för det är Tiamo Tower, men den går det ju istället inte att hälla snabbt med. Beror på vilket recept man vill använda, själv föredrar jag att hälla långsamt.
 

basiecally

Well-known member
Då förstår jag. Det är nog det närmsta man kommer en manuell kanna ändå! 😊

Jag har själv en liten elektrisk vattenkokare med svanhals från Barletta. De såldes via Bagaren och Kocken innan, tror jag köpte min för typ 400. Men nu finns de inte att hitta nån stans… Den är liten, Max 600ml, men det är perfekt för mig. Brygger 500ml V60 som mest för pourover. Ska jag koka pastavatten har jag en större på 1L utan svanhals.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,164
Inlägg
151,765
Medlemmar
18,956
Senaste medlemmen
Magnus T
Topp