Don Pedro och induktionshäll

Clayman

New member
Hej!

Jag har en Don Pedro-bryggare som jag älskar men har nyss köpt en induktionshäll utan att riktigt tänka mig för. Min Don Pedro fungerar ju inte på den så jag köpte mig en Bialetti Induktionsplatta (https://www.shopping4net.se/Hem/Koe...e-Espresso/Bialetti-Induktionsplatta-20cm.htm ) som man kan sätta på spisen för.

Problemet är att min spis förmodligen blir för varm och den stängs av och varningssignaler visas, som om en induktionshäll inte har varningar nog för minsta lilla.

Någon som har annat bra tips för att köra en don Pedro på induktionshäll? Skaffa en tjockare platta? Köra på väldigt låg effekt men tveksamt om jag får kaffet att koka då.
 

Jonken

Well-known member
Koka upp vattnet i kastrull eller vanlig vattenkokare innan du häller i Don Pedron, så lär det inte ta lång tid att få det att koka upp igen. Jag brygger ungefär såhär:
(med längre kontakttid) och måste i stort sett ha lägsta värmen på glaskeramikhällen jag använder.

Sen om din spis inte gillar Bialetti-plattan kan du testa med en stekpanna av något slag istället.
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Fungerar själva vakuumet lika bra om jag häller i redan varmt vatten? Värt att testa i alla fall
Jag brukar köra med förkokat vatten i min med. Ytterligare en fördel med det är att du vet att även det första vattnet som rör kaffet är riktigt varmt. Annars får du en långsamtempersturgradient när vatten som egentligen inte värmts upp tillräckligt pressas upp av den relativa tryckökningen. Det blir också en mycket snabbare ”blomning”, om man kan kalla det det. Allt vatten från kannan når kloven på kortare tid helt enkelt.

Har aldrig kört min på induktion dock! Kan tänka mig att en tjockare platta, eller att köra på lägre effekt, kan vara tänkbara lösningar! Lycka till!
 

Clayman

New member
Bra erbjudande men vill inte ha fler prylar. Där av att en Don Pedro från 80-talet är så jäkla bra :) Är man bara försiktig finns det inget som går sönder och den gör lika bra kaffe 40 år senare <3

Men ska försöka med förvärma vattnet och se hur det blir. Tack för tipsen, återkommer med resultat på spisen.
 

svartvest

Well-known member
Nja, Santos bryggare har tendens att gå sönder, min mamma knäckte några. Men i detta är det också så att glaset i bryggaren försvagas med tiden. Min pappa sålde dem, och införskaffade resten av sitt liv en ny varje år. När vi rensade hos honom kunde vi sätta ihop några stycken...
 

Forumstatistik

Trådar
14,210
Inlägg
152,127
Medlemmar
18,995
Senaste medlemmen
CaffeineFiend
Topp