Don Pedro-filter

Henke

New member
Använde min gamla Don Pedro för första gången sedan 1990-talet. Kaffet blev riktigt gott, men stötte på problemet som troligen fick mig att ge upp när det senast begav sig, nämligen att cirka hälften av vattnet fastnar i den övre behållaren. Testade att inte fästa kroken som håller filtret på plats för att skapa mer utrymme, men det rann ändå inte igenom. Jag har malt kaffebönorna relativt grovt för att inte sumpen ska fastna i skårorna i plastfiltret, men det funkar inte ändå. Vet någon om det finns något annat filter som går att byta till, eller gör jag något uppenbart fel?
 

Jonken

Well-known member
Ja, det går att använda både pappers- och bomullsfilter i en Don Pedro. De sätter inte ens igen med espressomalet kaffe. Det smakar bäst med bomull, men ganska bökigt att underhålla så papper är att föredra för att den inte ska åka in i skåpet igen ;)

Enda nackdelen är att filtret sitter lite högre upp i behållaren, så man i alla fall bör brygga kanske 2/3-full kanna.

Om du inte har använt den på trettio år kan det också vara gummipackningen som behöver bytas ut, kanske släpper vakuumet innan allt kaffe sugits ner? Men annars är de ju lite så, plastfiltret kan fungera bra ena gången och sätta igen andra. Grovt måste man absolut mala för att ha chans :rolleyes:
 

basiecally

Well-known member
Min mamma hade samma problem med sin, köpte det här filtret till henne i födelsedagspresent. Det funkar bättre, ytan där vatten kan komma igenom är större, men med hennes färdigmalda Arvid Nordqvist går det ruskigt sakta ibland ändå. När jag malde lite specialkaffe och körde i den gick det väldigt mycket bättre. Vet inte varför hennes kaffe betedde sig så, tyckte kornstorleken blev ungefär samma. Originalfiltren till Don Pedro tar ju bara in vatten precis vid sidorna och de kilformade rännorna drar verkligen in damm från kaffet och sätter igen.

Kan även tipsa om att på den gamla modellen av Don Pedro, som har smalare rör i kloven, så kan man kapa gummit från en gammal Vacu-vin-kork och trä på! Det går nämligen inte att köpa nya packningar till dem. De moderna från Bodum, "Pebo", har samma som de lite mindre gamla som just Bodum gjorde förr. Där passar samma packning.

 

svartvest

Well-known member
Jag tror att problemet är att du kokar det för kort tid. Kokar man för kort tid så fastnar kaffet i den övre pomlan.
 

basiecally

Well-known member
Jag tror att problemet är att du kokar det för kort tid. Kokar man för kort tid så fastnar kaffet i den övre pomlan.
Hurdå? Jag har kört enligt bodums rek: 1min från att vattnet kommer i kontakt med kaffet. Men jag börjar alltid med varmt vatten i kannan, så tajmar från att det första vattnet rör kaffet. Sen underhållsvärme tills 1min har gått och sen tar jag av värmen och det får dra ner.

Men varför skulle det sätta igen mindre med längre kontakttid?
 

svartvest

Well-known member
Jag kokar upp från kallt vatten och ibland så sjunker det inte ner och det har jag tänkt att det beror på att jag inte kokar tillräckligt länge.
 

Jonken

Well-known member
Om man använder kallt vatten kanske det håller lägre temperatur när det stiger upp, likt en mokabryggare utan restriktion. Men den stora grejen är antagligen att det inte blir lika starkt vakuum om man inte kokar upp ordentligt.

Jag fyller på med kokhett vatten och låta det börja koka innan jag sätter åt övre pomlan. Som jag förstår det blir det starkare vakuum så. Vill man kontrollera temperaturen på bryggvattnet går det bra att röra om för att sänka lite.
 

basiecally

Well-known member
Då förstår jag, svartvest. Har nog med trycket att göra som Jonken säger.

Ett annat tips om man tycker det drar ner lite dåligt är att testa att stryka med en fuktig disktrasa på själva kannan medan det drar ner. Det kyler av ångan i den rätt effektivt och undertrycket ökar.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp