Delonghi vs Nespresso Vertuo?


Orfeus76

Member
Jag är lite nyfiken på hur Delonghi är i jämförelse med Nespresso Vertuo?

Jag har nu en Nespresso Vertuo och är på många sätt nöjd. Kaffet tycker jag är mycket bra och också smidigheten (i själva bryggandet). Nackdelarna, som jag börjar tröttna på, är beställningarna och de dyra kapslarna. Själv beställer jag för ca 500kr per månad och då är det en kopp på morgonen och någon extra kopp på helgen (och ett rör åt 18-åringen). Jag börjar lite ledsna på att det är så tajt och att man inte kan köra som man vill. Och för min del känns en femhundring lite som ett tak för vad kaffet är värt per månad och skulle gärna vilja få ner priset. Sedan är det visserligen bra service och gratis frakt på beställningarna, men det är ändå lite omständigt. Det hade ju varit trevligt om man kunde ha folk hemma och bjuda på en bra kopp och så, men det tillåter inte våra tighta marginaler (om vi nu inte offrar vårt frukostkaffe).

Min kollega hade köpt en automatisk Delonghi-maskin som han var jättenöjd med. Som jag förstod det så fyllde han bara på bönor och så gjorde den resten själv. Så jag funderar på att om jag investerar i en sån, kanske jag kan få ner kaffekostnaden några hundra i månaden. Till det så kan det hela gå smidigare och slippa alla beställningar, utan kan köra mer spontant.

Så jag undrar om jag har rätt i mitt resonemang? Blir kaffet i samma kvalité i en Delonghi? Och finns några andra hakar?
 

Jonken

Well-known member
Om du vill få gott kaffe med en budget tycker jag att det är mycket bättre att investera pengarna i en kvarn, köpa nyrostade bönor och satsa på en enkel bryggmetod som presskanna. Där kan du komma undan billigare och ändå dricka bättre kaffe.

Som jag förstod det så fyllde han bara på bönor och så gjorde den resten själv.
Det finns många trådar här på forumet med missnöjda ägare till automater. Det är inte magi, de kan inte automatiskt brygga gott kaffe med olika sorters bönor bara med ett knapptryck utan man behöver justera inställningarna för att förhoppningsvis nå fram till något man gillar. En process där det går åt en del bönor, ett exempel:
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Nu har jag inte provat Nespresso Vertuo... Men jag tror nog att en helautomatisk kaffemaskin kan vara ett bra alternativ. Du blir helt fri att välja vilka kaffebönor du vill använda och kostnaden per kopp blir billigare. Sen behöver en helautomatisk maskin mer underhåll/rengöring jämfört med en Nespresso. Det finns också flera saker på en automatiskt maskin som kan gå sönder.

Det bästa rådet är nog att försöka prova en kopp från en Delonghi-maskin. Tyvärr är det väl inte så många butiker som har dessa maskiner igång så att man kan prova en kopp.
 

basiecally

Well-known member
Framgår inte vilken sorts kaffe du dricker från ditt inlägg. Om du inte vill ha en espressomaskin så har ju livet plötsligt blivit ordentligt mycket lättare för dig. Isf kan V60 som Jonken föreslår, eller Aeropress vara lysande alternativ. En Wilfa Svart (kvarn) kan du får för runt 500. Den maler dock inte för espresso.

För espresso finns det dock ingen ”free lunch”. Kör du automatiskt så blir det svårt att justera. Kör du manuellt måste du skaffa både maskin och kvarn OCH lära dig en del hantverk. Har hört att en bra kombo i termer av prisvärde är en Gaggia Classic Pro espressomaskin och en Baratza Sette 270.
 

basiecally

Well-known member
Bör väl också nämnas att du kan köpa iaf Nespressokapslar från andra tillverkare och rosterier än just Nestlé också. Vet inte hur det ser ut med Vertuo-kapslarna dock. För övrigt ganska märklig maskin:

Sammanfattningsvis står du inför att lämna kapseltypen av maskiner och gå in i nånting helt annat. Det här forumet är en enorm resurs men ska du börja göra espresso hemma och inte vill skaffa en helautomatisk maskin så bör du nog ställa dig frågan som herrn i klippet jag länkade ovan föreslår att man ställer sig i det läget: ”behöver jag en till hobby?”
 

Nanook

Well-known member
När folk frågar om helautomatiska espressomaskiner har jag nog gjort mig skyldig till en liten tankevurpa, jag har på något sätt utgått från att målet varit att få en traditionell espresso med textur och smaker som en "riktig espresso". Min erfarenhet har då varit att jag aldrig kunnat få detta från en helautomat.

Om frågan däremot handlar om att man vill ha gott kaffe så kommer saken i ett annat ljus:)
Det har jag fått från flera helautomatiska maskiner...
 

Jonken

Well-known member
Jag tror att man bör lägga till ett mentalt [för att vara en helautomat] varje gång Hoffman säger gott/okej kaffe i videon. Han vill vara inkluderande, men jag tror nog att han skulle hålla med om att en enkel manuell metod är både trevligare att leva med och lättare att få bra/bättre resultat med.
 

basiecally

Well-known member
Jag tycker också att hans slutkläm är värd att överväga. Att man för pengarna man lägger på en helautomat kan få en rätt bra kvarn OCH en espressomaskin men med bara lite mer insats per kopp. För en kontorsmiljö blir det ju i de flesta fall orimligt att alla ska stå och göra sin egen puck prep men hemma kanske det är rimligare, allt inräknat?
 

Nanook

Well-known member
Tveklöst är en bra kvarn och en vettig espressomaskin ett bättre val för att få till en bra espresso. Tror dock att valet rätt sällan står mellan en helautomat och en manuell setup. De som är intresserade av en helautomat har nog aktivt valt bort hantverket och vill bara kunna trycka på en knapp.

Min erfarenhet är att helautomaterna inte klarar av att producera en riktig espresso, därmed inte sagt att de inte klarar av att producera en helt OK kaffedryck. Det blir i bästa fall en dryck som påminner om en lungo men jämfört med det som kommer ur den genomsnittliga kontorsautomaten är det en stort steg i rätt riktning. För de som vill ha en kaffedryck med mjölk brukar dock resultatet bli rätt ok utan att för den saken skull kunna klassificeras som vare sig en latte eller en cappucino.
Med andra ord blir det betydligt bättre än annat kontorskaffe utan att vara nära riktigt kaffe.
 

Jonken

Well-known member
Kontorskaffe är ju ofta helautomater, bara att man inte underhåller och rengör maskinerna ordentligt. Vi hade ett gäng CQube Evo på jobbet några år, jag får medge att det var helt dugligt bryggkaffe ("espresso" gjorde de med pulver) de första månaderna. De blev nyligen ersatta med ordinarie CQube som istället bryggde kaffe som smakade bränd plast från första början.

De riktiga alternativen till en helautomat borde inte vara espressomaskiner utan snarare t.ex:
  • Kapselmaskin - mindre pyssel, lika bra eller bättre kaffe (på bekostnad av miljö och kanske plånbok)
  • Presskanna - mindre pyssel överlag, enklare, bättre kaffe
  • Aeropress + Prismo - lite mer pyssel, men lätt att få riktigt bra låtsas-espresso
Jag tycker egentligen att cezve/ibrik har en plats där också - som lätt, gott och tillfredsställande starkt kaffe.. men man behöver stå bredvid några minuter så jag antar att det går bort.
 

basiecally

Well-known member
Försiktigt bryggt moka kan ju också vara ett alternativ. Men inte heller det är ju ett tryck på en knapp.

Jag känner att det är lite svårt att rekommendera system som bygger på mindre hållbara lösningar. Kapselmaskinerna har väl fördelen att de använder och värmer mindre mängd vatten men kapslarna i sig är ju ett skräpproblem. Dessutom har ju Nespressos egna kaffekapslar kaffe med tveksamt innehåll framställningsmässigt. Svårt att spåra och sannolikt inte odlat under särskilt bra omständigheter, mtp att det mesta av världens kaffe inte är det. Sen att Nestlé är hin håle själv som företag sett till deras track record är ju en annan faktor som jag iaf personligen väger in. Inte nog med att man köper en maskin av dem, med kapselsystemet fortsätter man betala samma företag under lång tid. Vilket ju förstås är hela affärsmodellen.
Inser ju att alla har olika förutsättningar pengamässigt men eftersom OPn överväger att köpa en helautomat så finns där ju en budget. Att skaffa enklare utrustning och bättre kaffe under många års tid för samma pengar tror jag ger bättre behållning både smakmässigt och för kaffeindustrin i sin helhet.

Är målet bra bryggkaffe och så lite insats som möjligt hade jag nog personligen satsat på en Moccamaster.
Är målet starkt och smakrikt kaffe hade jag skaffat en enklare kvarn (typ Wilfa) och en mokabryggare.
Är målet en okej espresso hade jag skaffat en Gaggia, ny eller beg, och en Baratza Sette. Är enkelheten relevant finns ju spakmaskiner som Europiccola men då hamnar vi ännu längre bort från knapptryckningen.

Ibrik har jag varit sugen på att testa! Tror att min DF64 borde kunna mala fint nog.

Ska bli intressant att se vad Orfeus kommer fram till! Har blivit nån slags interndiskussion av det här känns det som nu :).
 

Jonken

Well-known member
Trevligt med aktivitet, även i form av intern diskussion. Kanske finns det andra som läser..

Helautomater riskerar att vara minst lika dåliga för miljön, definitivt i kategorin slit och släng. Men jag håller med om att kapslar har den problematiken och båda är ju relativt dyra alternativ för vad man får.

Ibrik har jag varit sugen på att testa!
Gör't:
(enkla kannor fungerar också)
 
Senast ändrad:

Kaffebönan

Member
Jag är lite nyfiken på hur Delonghi är i jämförelse med Nespresso Vertuo?

Jag har nu en Nespresso Vertuo och är på många sätt nöjd. Kaffet tycker jag är mycket bra och också smidigheten (i själva bryggandet). Nackdelarna, som jag börjar tröttna på, är beställningarna och de dyra kapslarna. Själv beställer jag för ca 500kr per månad och då är det en kopp på morgonen och någon extra kopp på helgen (och ett rör åt 18-åringen). Jag börjar lite ledsna på att det är så tajt och att man inte kan köra som man vill. Och för min del känns en femhundring lite som ett tak för vad kaffet är värt per månad och skulle gärna vilja få ner priset. Sedan är det visserligen bra service och gratis frakt på beställningarna, men det är ändå lite omständigt. Det hade ju varit trevligt om man kunde ha folk hemma och bjuda på en bra kopp och så, men det tillåter inte våra tighta marginaler (om vi nu inte offrar vårt frukostkaffe).

Min kollega hade köpt en automatisk Delonghi-maskin som han var jättenöjd med. Som jag förstod det så fyllde han bara på bönor och så gjorde den resten själv. Så jag funderar på att om jag investerar i en sån, kanske jag kan få ner kaffekostnaden några hundra i månaden. Till det så kan det hela gå smidigare och slippa alla beställningar, utan kan köra mer spontant.

Så jag undrar om jag har rätt i mitt resonemang? Blir kaffet i samma kvalité i en Delonghi? Och finns några andra hakar?

Jag är lite nyfiken på hur Delonghi är i jämförelse med Nespresso Vertuo?

Jag har nu en Nespresso Vertuo och är på många sätt nöjd. Kaffet tycker jag är mycket bra och också smidigheten (i själva bryggandet). Nackdelarna, som jag börjar tröttna på, är beställningarna och de dyra kapslarna. Själv beställer jag för ca 500kr per månad och då är det en kopp på morgonen och någon extra kopp på helgen (och ett rör åt 18-åringen). Jag börjar lite ledsna på att det är så tajt och att man inte kan köra som man vill. Och för min del känns en femhundring lite som ett tak för vad kaffet är värt per månad och skulle gärna vilja få ner priset. Sedan är det visserligen bra service och gratis frakt på beställningarna, men det är ändå lite omständigt. Det hade ju varit trevligt om man kunde ha folk hemma och bjuda på en bra kopp och så, men det tillåter inte våra tighta marginaler (om vi nu inte offrar vårt frukostkaffe).

Min kollega hade köpt en automatisk Delonghi-maskin som han var jättenöjd med. Som jag förstod det så fyllde han bara på bönor och så gjorde den resten själv. Så jag funderar på att om jag investerar i en sån, kanske jag kan få ner kaffekostnaden några hundra i månaden. Till det så kan det hela gå smidigare och slippa alla beställningar, utan kan köra mer spontant.

Så jag undrar om jag har rätt i mitt resonemang? Blir kaffet i samma kvalité i en Delonghi? Och finns några andra hakar?
Jag tror absolut att du kan komma ner i kaffe kostnad om du går över till kaffebönor istället för kapslar. Men det beror ju helt på vilka kaffebönor du köper såklart.
Vi är två hemma och vi dricker ca 6-10 koppar kaffe varje dag och vi förbrukar ca 1 pkt kaffebönor, nu kör vi budget bönorna Zoega som vardagskaffe och ett paket går för ca 70kr.
Kvalitén på kaffet kommer troligtvis bli detsamma eller till och med bättre. Vi har haft 3 helautomatisk espressomaskiner och nu har vi 1 halvautomatisk. Men två av de helautomatiska maskinerna uppfyllde inte riktigt kravet, så det är svårt att veta i förväg om du tycker att kvalitén är bra eller inte.
 

Orfeus76

Member
Tack så mycket för all input! :)

Jag ber om ursäkt att jag har varit dålig på att följa upp flödet i tråden - det har varit en hektiskt vecka här. Men jag har läst tråden med stort intresse.
Jag har ännu inte landat i något, utan har precis dragit iväg en ny månadsbeställning på Nespresso. Men jag överväger starkt att köpa en kvarn. Sen måste jag ju få till att klämma lite på min kollegas maskin också. Men jag återkommer!

Tack än en gång!
 

Forumstatistik

Trådar
13,951
Inlägg
150,149
Medlemmar
18,730
Senaste medlemmen
Erik
Topp