Delonghi Magnifica S mer styrka?


Någon som vet om det går att få mer styrka på kaffet? Jag har på max av bönorna och ställt kvarnen ett hack på mer finmalet.
Jag tycker det är lite klent..
Sen har jag inte ett vattenfilter än, det ska allt inköpas.

Sen kanske det inte är mer smak på de bönorna jag har (har Gevalia mellan rost), jag har inte testat andra bönor än.

Någon som testat Dynamite Coffee på https://www.kaffekapslen.se ??
 

Jonken

Well-known member
Här finns lite tips för att ställa in automater:

Jag skulle säga att det främst är en begränsning med maskinen, inte bönorna. Men det är lättare att extrahera mörkrostade bönor och finns det även robusta i (som i dynamite och många espressoblandningar) uppfattas smaken kraftig. Man brukar säga att det är dubbelt så mycket koffein i robusta som arabica, även om det varierar med skörd och sort.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag skulle prova med andra (kraftigare) bönor i maskinen. Det finns en uppsjö av roliga kaffe land ingar. Om du redan maler fint och använder maximal dos bönor så har du nog nått maskinens maxgräns.
 

Jonken

Well-known member
En helautomatisk maskin kan aldrig göra "riktigt espresso" med den koncentrationen som den har (1:2-1:2.5 ungefär). Det beror på att den inte kan konsistent preparera kaffepuckar som är finfördelade och jämt komprimerade på det vis som man gör för hand när man förbereder kaffet för att brygga espresso i en vanlig espressomaskin. Vad Hoffman gör i videon ovan är utgår från s.k. "Turbo-shots" som är ett recept som använder mer vatten (1:3-1:4) och grovare malt kaffe för att få bra extraktion (utifrån en vetenskaplig studie på just kaffe-extraktion, som kom för något år sedan.). Styrka är just det man förlorar med det receptet, för att vinna en mer komplex, klar, smak. Turbo-shots är ett populärt recept speciellt för de som gillar mer modern, komplex, ofta fruktig, espresso (eftersom det ofta ger klarare, mer separerade smaker). Inte traditionell, lite rökig, tjock, chokladig espresso. För en traditionell espresso, så behövs en traditionell espresso maskin. En av de billigaste är Delonghi dedica t.ex. som fungerar förvånansvärt bra, om man bytar till bottenlöst portafilter med en bra filterkorg (med välpreparerat gott och nymalt kaffe från en bra kaffekvarn i).
 

Jonken

Well-known member
Vill bara påpeka att turbo har mer med hastigheten att göra än vilken ratio man valt. Det blir inte nödvändigtvis lägre styrka (uttryckt i total dissolved solids) för att man använder mer vätska i förhållande till bönor och/eller maler grövre. Speciellt om man behåller samma ratio eller spär ut med mjölk finns det goda chanser att få upp den mätbara styrkan - men visst smakar det annorlunda.
 
Konceptet turboshot bygger på en vetenskaplig aritkel av Christoffer Hendon, Michael Cameron m.fl. där de söker få samma extraction yield (alltså lika stor del av malda kaffet i koppen) som en vanlig espresso (eftersom det är så man får bra smak) samtidigt som man vill ha ett mer konsistent bryggande. Turboshot är inte bara en snabb shot, utan en snabb shot med samma EY som en sakta shot. Det får man genom att öka ration. Jag citerar "our model informs us that a reduction in dry coffee mass results in an increased EYmax (shown schematically in blue in Figure 6). Thus, a barista is able to achieve highly reproducible espresso with the same EY as the 20 g espresso by reducing the coffee mass to 15 g and counter-intuitively grinding much coarser (as shown in red, Figure 6B). This modification may result in very fast shots (<15 s), a reduction in espresso concentration, and a different flavor profile." Om du har samma ratio fast snabbare shot (t.ex. genom att mala grovare) så kommer du få en underextraherad espresso som inte smakar något vidare. Det är inte en "turbo shot". Utan bara dålig espresso. Med all sannolikhet. Klart man kan försöka kompensera genom att välja ett annat kaffe. Men då är det ingen poäng att titta på Hoffman videon. Hela poängen med hans video är hur man kan ställa in maskinen för att få en bra shot med finkaffe (som inte är superhårt rostat eller innehåller en massa robusta)
 

Jonken

Well-known member
Om du har samma ratio fast snabbare shot (t.ex. genom att mala grovare) så kommer du få en underextraherad espresso som inte smakar något vidare.
Det stämmer inte. Prova, eller studera graferna i artikeln.

Kombinationen av allt de gjorde var att välja en högre ratio (1:2⅔), lägre tryck (6 bar), grövre malning och låta skottet gå väldigt snabbt (<15s). Hög ratio och lägre tryck var redan populärt innan artikeln, men trenden var att försöka mala så fint som möjligt i ett försök att få hög extraktion. Det går att ta den vägen också men det måste till saker som t.ex. filterpapper under pucken eller kanske ett Unifilter för att lösa problemet de visade på i artikeln.

Jag hävdar i alla fall att det var insikten att man kunde behöva mala grövre och framför allt tanken att det gick att brygga god espresso på såpass kort tid som var nyskapande, även om målet egentligen var att minimera variation (och som bonus gick det att sänka kostnader). Nespresso hade visserligen tillämpat allt utom lågt tryck redan 20 år innan, men det är ju knappast finkaffe.
 

Forumstatistik

Trådar
14,100
Inlägg
151,241
Medlemmar
18,892
Senaste medlemmen
Vispen74
Topp